Hogy jutottatok túl saját gyerek elvesztésén? Mi segített? Mikor lett könnyebb?
Sziasztok, először is BÚÉK mindenkinek!
Novemberben, 9 hetes terhesen váratlanul elvetéltem. Azóta úgy érzem, nem vagyok önmagam. Nagyon hamar elkezdtünk ragaszkodni a picihez, 3 hét leforgás alatt kb. mindent elterveztünk, elkezdtünk gondolkozni, melyik szoba legyen majd a babaszoba, milyen bútorai legyenek, volt fiú és lány nevünk is. Ez adott egy lökést a kapcsolatunknak úgymond, az a pár hét tényleg felhőtlen boldogság volt. Most így az ünnepekkel lekötöttem magam, díszítés, ajándékvásárlás, sütögetés, időtöltés barátokkal, családdal... De így is sokszor eszembe jut a terhességem, vagy hogy hány hetes terhes lennék most, még az app is rajta van a telefonomon.
Nem volt tervezett a terhesség egyáltalán, 2-3 éves terveink között sem szerepelt az, hogy szülők legyünk. De mégis annyira lelkesek lettünk és annyira vártuk, hogy azt nem tudom elmondani egyszerűen... Kb. úgy éreztem, hogy vele minden a helyére került magam/magunk körül. Nem mondtuk el senkinek sem a terhességet, sem azt, ami történt. Akkor költöztünk éppen össze, nem akartunk ennyi "újdonságot" hirtelen, karácsonykor lett volna a nagy bejelentés. Emiatt ugye nagyon meg sem tudom senkivel beszélni, hogy mi bánt, nem is mutatom mások előtt, hogy szomorú, megviselt vagyok. Ezért is nehéz.
Először is ez szerintem még nem a gyereked elvesztése kategória.
Sajnos az első 12 hétben rengeteg a vetélés, ezért azelőtt még nem érdemes beleélni magad.
Mi is jártunk így, pedig akkor már 2 éve próbálkoztunk. Nyilván szörnyű érzés volt. Senkinek nem kívánom. Aztán kivizsgálások során kiderült, hogy hormonproblémák miatt történt így. A probléma orvosolása után, másfél évvel később megszületett a gyerekünk.
Amúgy érdekes, mert erről ugye nem szoktunk beszélni, aztán ahogy ez történt, elkezdtünk barátoknak, családtagoknak mesélni. Szinte minden másodikról kiderült, hogy volt hasonló rossz élménye, csak nem szokott róla beszélni
Nyilvan faj egy veteles, nekem meg a kemiai terhesseg is rossz volt (kesett 4 napot, volt egy pozi tesztem, de aztan megjott). Magam alatt voltam en ettol is, persze, mert annyira szerettem volna azt a babat. El kell gyaszolni, aztan menni kell tovabb.
Viszont egyszeruen ossze se hasonlithato a sajat, elo gyerek elvesztesevel, ezt nem is ertem hogyan gondolod. A veteles nagyon gyakori az elso 12 hetben. Ez van sajnos. Talan ha beszelnel valakivel a kornyezetedben, neked is jobb lenne.
Nem akarom a fájdalmad kicsinyleni, de olyat írni, hogy meghalt a gyereked, bicskanyitogató. Egy barátom 17 éves fia meghalt egy felelőtlen sofőr miatt. Ennek 12 éve, és hiába a terápia, mindkét szülő és még a másik gyerekük is 12 éve kínban van minden egyes nap. Láttam, min mennek keresztül, a test azonosítása, a temetés, a bíróságra járkálás, a pszichológusok, sőt, barátnőm az elején még a pszichiátriát is megjárta. A házasságukat is megviselte.
Neked elment a 9 hetes magzatod, nem a gyereked halt meg!
Senki nem oktatott ki, hogy éled meg, én is azzal kezdtem, hogy "nem akarom a fájdalmad lekicsinyleni"! De vannak tények, és az tény, hogy neked nem volt gyereked soha, neked egy 9 hetes életképtelen magzatod ment el. Nem született soha gyereked, soha nem is láttad, nem is fejlődött ki, 20 mm-es, 1 grammos sejtcsomó volt.
Tudom, nagyon csúnya amit írok, mert neked akkor is nagyon fáj, amit teljesen megértek. De ha ezt azon barátaim előtt mondanád, akiknek tényleg meghalt a gyerekük, nem tetted volna zsebre, amit kaptál volna.
Neked fogalmad sincs, milyen amikor meghal a gyereked! Ez a kérdés egy hatalmas késforgatás azokban, akiknek tényleg meghalt.
Sajnálom, ami veled történt, de 12 hétig a vetélés természetes és gyakori! Megszületett, kifejlődött, egészséges gyerek halála meg nem természetes és nem gyakori! Ignoráns vagy!
Sajnos tényleg csak egy új terhesség segít ezen a veszteségen. 7 hetesen volt vetélésem, majd 2.hóba lett + a tesztem, én is féltem nehogy baj legyen szerencsére minden rendben volt, sőt indítani kellett.
Egy egészséges terhesség nem megy el olyan könnyen, nekem lett volna egy beteg baba, hasbaszúrás után én emeltem a 13 kg os fiam, hogy induljon meg inkább a vetélés, de még egy kis görcsöm sem volt.
"Ne oktassatok már ki, hogy hogyan éljem meg ezt, nevezhetek-e egy 9 hetes magzatot a gyerekemnek, aki bennem fejlődött, akit alig vártunk."
Majd akkor érted meg a különbséget, ha lesz gyereked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!