A férjem mehet gyedre a második babával én meg maradnék gyesen az elsővel? Vagy hogyan járnánk jobban?
2 hét múlva tölti a fiam a 8 hónapot.Mire megszületik a második addigra lesz 14 hós.
Nem tudom hogy most hogyan vannak ezek a hivatalos dolgok de megfordult a fejemben hogy mi lenne ha a férjem menne gyedre és akkor együtt lehetne a család?!
Vagy ez csak az én agyamban ilyen egyszerű és jó,de a valóságban meg azért vannak akadályok?És ha én maradok a másodikkal is gyeden akkor mit hogyan kapok?
menjen el a férjed GYEDre, te meg írasd ki magad a 2.kal táppénzre, egy kicsit így együtt lehettek.
Ez persze csak akkor jó, ha a bruttó béred nem haladta meg a 160e Ftot, mert ha igen, akkor rosszabbul jársz a táppénzzel.
Egyébként ha az egyik gyerekre igénybeveszel gyed-et vagy gyest, akkor a másikra már nem vagy jogosult csak családi pótlékra.
na siettem.. szóval a 2. gyerkővel a terhesség alatt írasd magad táppénzre.
Egyébként nálunk 15 hónap lesz a 2 gyerek között és pont így csináltuk.
Mindenképpen rosszabbul jársz a táppénzzel. Mivel a gyed 70%, a táppénz meg 60, így eleve akkor jársz jól, ha a bruttód több volt, mint 160000Ft (gondolom a második is így akarta írni)
Viszont a második gyed szempontjából szívás, mert ha kiíratod magad táppénzre, akkor a második gyereknél a gyed alapja a 15 munkanap betegszabadság lesz. Vagyis eleve 70%-os bérről indul a számítás, nem 100%-osról. Akkor éri meg így is, ha a bruttód 210000Ft, mert annak a 70%-a annyi, mint a minimálbér kétszerese, annál meg úgysem lehet több a gyed.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!!
Az én havi bruttóm meghaladta a 160 e ft-ot,a férjemé pedig általában nem mindig de van amikor a 400 e ft.-ot is meghaladja a bruttója.
Na most akkor ha azt vesszük neki nem érdemes itthon maradnia mert tgyásra (egyáltalán mehet ilyenre?)és gyedre nem kapná meg azt az összeget mint amikor dolgozik ugye?Így akkor csak nekem kéne továbbra is a kicsivel gyedre menni nem?
GYED-re csak az anyuka mehet, GYES-re mehet férj vagy nagyszülő!!!
Kettő együtt nem vehető igénybe, de ezt már előttem is leírták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!