A dohányzás okozhat vetélést? Ti mikor tettétek le? (most ne azok írjanak légyszi, akik egyböl lerakták miután megtudták hogy várandósak, hanem akik fokozatosan) meddíg és mennyit dohányoztatok? Minden rendben volt?
Egyrészt a facebookon és egyéb csoportokban, ahol a segítségnyújtás a cél, természetesen több a problémás eset, nem az panaszkodik, akinél minden szuper. Vannak viszont konkrét statisztikák, ahol egyértelműen kimutathatók a különbségek.
Másrészt ezek kockázati tényezők, semmilyen összefüggés nincs abban, hogy neked dohányosként egészséges babád lett, másnak nem dohányosként pedig beteg. A dohányzáson felül ezer dolog befolyásolja egy baba egészségi állapotát. Viszont a dohányzás egy nagyon könnyen kizárható kockázati tényező.
Tehát csak az lehetne összehasonlítható, hogy egy adott baba milyen egészségnek örvendne dohányzással és mentesen - erre viszont nincs lehetőség. Te dohányoztál, ezen kívül sok tényező nagyon pozitív volt, így mondjuk nem lett látható kár a babán. Más viszont mondjuk, aki komolyabb problémával hoz világra egy gyermeket, nála a dohányzás például még tovább súlyosbította volna a körülményeket, még rosszabb kimenetel lehetett volna.
Ezért értelmetlenek azok a kérdések, hogy ki dohányzott és ki nem, és lett-e baja a babának. Semmi köze a kérdező esetének ahhoz a néhány válaszolóhoz.
Azon a két szálon semmi sem múlik, ne ostorozd magad! Illetve ha a kávé is segít, akkor egy reggeli (nem méregerős) kávé végképp nem csinál bajt, van, aki napi 4-5 instant vagy tejeskávét is megiszik, ha nem magas a vér nyomásod, egy reggeli kávé beleférher.
Illetve, hogy magamról is szóljak, 10 hetes vagyok, és napi 10-18szálról (igen, elég változóan szívom) napi 4-8 szálnál tartok, és szándékomban áll az elkövetkező 2-3 hétben napi 4 alá csökkenteni. Illetve mikor tudom, van, hogy nem is szívom, volt az elmúlt hónapban 12 nap, mikor egyáltalán nem szívtam, de elég ideges és depire hajlamos vagyok, konkrétan a stressztől többször is görcsöltem, szóval vissza akarok venni, de nekem egyik napról a másikra nem megy. Meg lehet kövezni, ez van. Van mikor nem is kívánom, máskor reszketek mert felhúzom magam valamin, és hopp, máris a kezemben van... De remélem ha bejönnek a nagy melegek, nem is fogom annyira kívánni, és könnyebb lesz nem rágyújtani.
Szia! Ez a cikk is jól összefoglal mindent:
Külön kiemelném belőle:
Tanulási nehézségek, figyelemzavar
A magzatkorban nikotinnak kitett gyermekek felnőve gyakrabban szembesülnek tanulási nehézségekkel, mint nemdohányzó társaik. Ugyanez igaz a magatartászavarokra, az ADHD-ra (hiperaktív figyelemzavar) is.
Vagyis van olyan tünet ami esetleg csak évek múlva tűnhet fel...
És a cikk vége:
A dohányzásról persze nehéz leszokni – régebben olyan nézetek is terjedtek, hogy a dohányzásról való leszokás olyan stresszel jár, ami szintén károsítaná a magzatot. Ez nem igaz: a stressz se feltétlenül jó a magzatnak, de a nikotin sokkal ártalmasabb neki, mint az idegeskedés.
Szóval tudom nehéz, én is 10 évig szívtam napi egy dobozzal, de már a babatervezeskor letettem, nehéz volt, az első hét, de minden csak hozzáállás és akarat kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!