Mekkora vércukorszint káros a babára/méhlepényre?
Két hete folyamatosan terhelget az orvos, hogy megnézzük, kell-e inzulin. Emellett otthon is mérnem kell a cukrom étkezés előtt és utána egy órával, valamint tartom a 160ch-s diétát, amin már dietetikus segítségével variáltunk is, mert hiába tartom be pontosan, néha plusz megszorítások kellettek itt-ott, stb. Sokszor mérek itthon jobb értékeket, de sajnos néha hiába minden igyekezetem, és felmegy 7 körülire, vagy 7 fölöttire. (néha ugyanattól az ételtől, mint ami előző nap még nem dobta meg..) Efölé azért még nem ment sosem.
Nyilván várom hogy mit ítélnek az orvosok, adnak-e inzulint vagy nem, de addigis aggódom..tudom hogy a magas vércukorszint káros a lepényre meg a babára nézve, de ez hogy működik kb? Ezek a 7 körüli értékek már mindig "rontják" a dolgokat, vagy csak ha hosszútávon magas a cukor? (nekem étkezések előtt mindig lemegy normál tartományba, az éhgyomrim sem magas)
Csinálom, amit mondanak az orvosok, és várom az "ítéletet", de közben aggódom, hogy már ezekkel az eredményekkel is ártok-e a babának... 17 hetes vagyok.
Nekem a 3. gyerekemnél jelentkezett egyèrtelműen a GDM. A negyedikkel a nőgyógyászom tanácsára a pozitív teszttől szülésik 180g-os diétán voltam. Nem is terhelgettek külön, mert magamnak méregettem, és ha "nem jól étkeztem", akkor egyből megugrott, ezt világosan láttam. Előfordult a 7 körüli érték (nekem azt mondták hogy 6 fölé ne menjen), de 8,3 volt a csúcs amit mértem, egyszer talán 8,5.
Az éhhomim jó volt mindig (a laborokon is), meg nekem összemérték egyszer laborban egy reggelizős teszttel a saját eszközömet. (Ezt neked is érdemes lenne!), mert egy egésznyi eltérés is volt néha, mégis azt mondták hogy az eszköz a megfelelő tartományon belül mozog. (Annyira más az ujjbegy meg a vénás èrték.)
Nem tudom mit mondanak majd, nekem egészséges babám született, a vércukra is tök rendben volt születés után.
És bizony súlyra is kisebb lett, mint a harmadik.
Tedd amit mondanak, jó erre odafigyelni. Én a végén ránézésre tudtam, miből mekkora adagot ehetek, mert nem főzőcskéztem persze mindig otthon.
Köszönöm a választ.
Természetesen odafigyelek nagyon, ezért zavar, ha néha mégis becsúszik a rossz érték, persze ilyenkor próbálok rájönni a hibára és korrigálni.
A saját eszközöm összemérése jó ötlet, lehet, hogy legközelebb úgy megyek majd.
Második terhességemet nyomom GDM-ben. Nem vagyok orvos, de saját tapasztalat alapján:
ha már 17 hetesen a diéta maximális betarrtása, sőt, extra dietetikai megszorításokkal is előfordul, hogy 7 vagy afölötti értéket mérsz, akkor jobban jársz az inzulinnal, mert ez a 32. hétig élettani törvények szerint csak egyre rosszabb lesz.
Amúgy azt tudni kell, hogy a ritkán előforduló 7 körüli értékek még nem okoznak bajt a babánál, főleg, ha ezek a 60 perces értékek, de mondjuk 90 vagy 120 percnél már 6 alattira mész le, tehát csak rövid időre megy fel ennyire. Ami káros, az a karban nem tartott, folyamatosan magas cukor, ami meg ennél is károsabb, sőt, életveszélyes a magzatra, az a túl alacsony cukor.
A túl alacsony alatt mit kell érteni? Sajnos olyat is mértem már, amire mondták hogy alacsony, még ha nagyon ritkán is :( Lehet, hogy ezért húzzák nálam az inzulin bevezetését?
Olyan tehetetlennek érzem magam, mindent betartok amit mondanak, mégsem sikerül törvényszerűen mindig jó értékeket produkálni. Nem vagyok már az inzulinnak sem ellene egyébként, megszoktam a gondolatát, főleg ha segítene...
A terhespatológián nekünk a 3,5 vagy az alatti érték számított túl alacsonynak, ez alá sose szabadna mennie a cukornak, ezért még hajnali kettőkor is mindig mérni kellett, hogy ha éjszaka leesne, azonnal lehessen tenni ellene.
Elvileg a hipózást meg lehet érezni, de ez csak elmélet, amikor nekem 3,5 alatt volt, semmit sem éreztem másnak, mint egyébként, ahogy a legmagasabb 11-es éhgyomri értékemnél és a legmagasabb 14-es étkezés utáninál sem.
Amit még az otthoni vércukormérőről nem árt tudni, hogy a tévedési hibahatára százalékos érték. vagyis minél alacsonyabb a cukor, annál kisebb eltéréssel mér, de magasabb cukornál ugyanaz a százalékos eltérés már sok tized is lehet, vagy akár egy egész érték.
26. héten derült kinálam a GDM, és ahogy teltek a hetek, egyre rosszabb lett. Volt hogy ugyanattól az ételtől 9-es cukrom lett. Egy hónapig próbáltuk beállitani diétával 7 alá a cukrot de nem ment. Izgultam a baba miatt, úgyhogy már én könyörögtem az inzulinért, ami egy megváltás volt. Napi 3 szúrás, ennyit ki lehet birni, én meg megnyugodhattam hogy végre nem ingadozik a cukrom.
Amúgy hogy mennyitől káros, arra sosem kaptam egyértelmű választ. Egyik diabetológus szerint tartósan 7 fölött már okozhat gondot a babánál, pl szervi megnagyobbodást. Egy másik szerint meg csak a 10 fölötti gondozatlan cukor a káros.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Az jó hogy még az orvosok közt is megoszlik a vélemény hogy mi a káros :( Nem túl megnyugtató.
Látom akkor más is hasonló cipőben jár, annyi különbséggel, hogy én kevesebb hetes vagyok, tehát már elég nagy gáz van... Már én is megváltásnak érezném az inzulint.
Egyébként én sem érzem a"hipózást", sem a magas cukrot..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!