Mennyi a normális vércukorszint étkezések után kismamáknál, ugyanannyi mint a nem terheseknél, vagy más értékek a mérvadók ebben az esetben?
Nálunk nem ugyanannyi...(hála a túlbuzgó diabetológusnak.) -.-
Normál esetben az éhomi érték 4.0-7.0 mmol/l között van, kismamák esetén 5,3 a határ.
Étkezés befejezése után egy órával a normál embereknél ha jól tudom 9.0 mmol/l a felső határ, kismamáknál 7.0 mmol/l a határ (az én dokimnál 6,8 és ez felett már inzulint akar írni)
Eddig bárhol olvastam étkezés után 1 órával 7,0 mmol/l írtak terhesség alatti határértéknek.
Nyugaton sok helyen nincs is 75 grammos glukozos terhelés. Es pl nalunk (Zalaegerszeg) 12. héten már van próba reggelizős vérvétel. A vércsoport meghatározós első trimeszteri vérvételre ugy kell menni, hogy elotte egy órával otthon meg kell enni egy feher zsemlet plusz 2 dl tejet.
A magyar terhesgondozással a legtöbb változtatni akaró ember szerint pont az a baj, hogy túl szigorú és túl sok a vizsgalat. 24. hétre alakul ki általában a gdm (így korábban nem tud kárt okozni), de van olyan vélemény is, hogy a 24. heti terhelés még korai is, inkább 26-28 het között kellene. De ha valaki előző terhességnél mar gdm-es volt, vagy pl terhesség előtt ir-es, akkor előre szokták hozni a terhelést, de ez sem egységes.
Facebookon van egy terhességi cukorbetegség nevű csoport. Ott vannak szakértők is, akik sok hasznos infót tudnak adni.
A magyar egészségüggyel az a baj hogy szinte csak a probléma van vele. Én egy új kutatási eredményről olvastam, azt hiszem a tokiói egyetem kutatói végezték és megállapították hogy jóval korábban már bajt okozhat a magas vércukorszint a babánál, a terhesség előtt egyébként egészséges anyáknál is. Mindig vannak új fejlemények csak egyes változtatások nem érnek el elég korán hozzánk.
Igen azt tudom, hogy az eleve cukrosok, a ir-esek más besorolás alá tartoznak, őket nem is lehet terhelni. Az viszont hogy 7-nél már valaki inzulint lövetne a kismamába nem biztos hogy indokolt. Mondjuk ehhez elég sok szakirodalmat meg egyéb kutatási anyagot végig kellene olvasni hogy megértsük a folyamatát ennek, de szerintem ebben is megoszlanak a vélemények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!