Magas kismamák, nézik a magasságotokat is, vagy csak a súlyotokon akadnak fenn az orvos/védőnő stb? Mennyit szabadott hízni?
Hogyan zajlott a súlygyarapodás, első 2-3 hónapban jött e fel kiló, végére mennyi plusz lett? Utána mennyi idő volt mire sikerült leadni? Étkezés tekintetében mennyire tudtál lemondani az egészségtelen ételekről vagy etted amit megkívántál? Mozgás volt, ha igen mennyi? ( a munkahelyit leszámítva)
178 cm vagyok és 71 kg val kezdtem a terhességet. Hízásra hajlamos voltam mindig is, nekem ebben a 71 kilóban komoly munkám van, évek óta tornázok, futok.
A védőnő és az orvos is olyan mintha csak a súlyomat nézné , ha bepillant a kiskönyvembe (hú mennyi lesz a vége ha már most 75kg -18 hetes vagyok) . Ez nekem egyrészt rosszul esik, másrészt érzékenyen érint , mert én úgy érzem, nem vagyok az aki nem foglalkozik vele, mennyit hízik.
Sajnos a futást nem érzem komfortosnak már, a tornát sem bírom úgy mint nem terhesen, kardió szóba se jön rázkódás miatt. Kismama jóga, pilates nyújtás van inkább. Ettől nyilván csak közérzet javulást várok.
Kajára igyekszem figyelni, de éhes vagyok, émelygek és a gyomrom ég felváltva.
Olyan érzésem van, mintha abból indulnának ki, hogy más kismamák 75 kg val mennek szülni. Csakhogy ők gondolom 160 cm ek hozzá, vagy alacsonyabbak.
Tudom ennél nagyobb bajom sose legyen (kérem akit irritál hogy nem vmi eget rengetőt kérdezek, az tekerjen tovább)
Több mindenre reagálnék, elöljáróban annyit, h. az arany középutat kellene megtalálni.
Mivel Te a magad ura vagy, azért nem tudunk és nem is szeretnénk 'rád parancsolni', h. mit és mennyit egyél, de talán adhatunk pár támpontot.
Egyrészt érezd jó magad a bőrödben, azaz ne éhezz, ne koplalj, ne szédelegj - az sem a magzatnak, sem Neked nem jó.
Ezzel 'ártasz' valószínűleg a legtöbbet, mert lemegy a cukrod, aztán esetleg édességgel, pékáruval gyorsan csillapítod az éhséged, ill. a köv. étkezésnél 'zabálni' fogsz. (Egyszerre beviszel 1000-1500 kalóriát.)
Ez hosszú távon nagyon rossz a vércukor-szintednek.
Legyél tudatos, egyél naponta 5-ször, de ne úgy, h. előtte koplalásig éhezel, aztán felnyomod a cukrod, hanem tervezd meg, mit fogsz enni.
Akkor békességben leszel a mérleggel, a tükörrel, a vérképed (cukor, koleszterin) is jó lesz, nem lesz visszered, sérved (vagy nem annyira), a babának sem Ursula lesz az anyukája, ill. ha szülés után könnyebb vagy, + könnyebben ellátod őt, és a háztartást, később (1 éves kora után) könnyebben tudsz utána rohangálni...)
Egyél sok zöldséget. Akár nyersen is - mindenkinek van néhány olyan, amit nem tud (könnyen) megemészteni. Értelem szerűen ne azokat. Iktass be mindig egy-két fajtát a reggelidbe is. (Paprika, zöldhagyma, paradicsom, uborka, sárgarépa reszelve, vegyes saláta keverék, jégsali, rukkola, madársaláta, bébispenót (akár rántottával megsütve), gombás tojás, hozzá paradicsom.
Reggelire ehetsz még főtt, sült tojást, ez feltölt fehérjével, ásványokkal. Szeresd meg a teljes kiőrlésű, ill. a német rozskenyeret (ha nem jön be elsőre, próbáld többször is, nagyon jó az emésztésnek, rengeteg hasznos anyag van benne), egyél még több zöldséget, gyümölcsöt (tényleg sokat, minden nap).
Lehet az uzsonnád 1 alma és/vagy egy körte + 5 szem dió v. mandula v. mogyoró. Amit lehet, nyersen is fogyaszd (pl. paradicsom, paprika, uborka, feta = görög salinak, vagy római saláta, főtt tojás, sült csirkemell cézár salátának tetszőleges öntettel/ vinegrettel) vagy indiai lencsesaláta (csak nem olyan fűszeresen), majonézes zöldborsó esetleg főtt tojással zöldfűszerekkel (light/ házi) majonézzel, joghurttal.
Egyél sok lencsét, borsót (ha bírod a hüvelyeseket), hajdinát, árpagyöngyöt (tarhonya, rizs helyett) köretnek, cukkinit, brokkolit párolva, csőben sütve, grillezett csirkemellet, nem zsíros magyaros kajákat (bármilyen pöri, paprikás, csak kevesebb zsiradékban. Szerintem úgy is elkészítve is finom, csak nem hizlal úgy).
Fogyassz minden főételhez vagy önálló fogásként a már említett salátákat - na ebből van 1000 féle.
Van sok-sok mediterrán tészta (ha más nem, pesztós penne tonhallal (konzervből), 15-20 perces, finom, kiegyensúlyozott étel), hazai és tengeri halak, kínai pirított rizs sok zöldséggel, gomba sokféleképpen (rántva, pirítva, pörköltnek, salátának), magyar v. fr. lecsó, padlizsánkrém, párolt kelbimbó, rántott karfiol, cukkini, patisszon, paradicsomos húsgombóc (soványabb húsból), bazsalikomos paradicsomleves sajtgaluskával.
Ezek finom, nálunk kipróbált éltelek, nem kell egyáltalán koplalni, v. kizárólag kefirt meg natúr joghurtot enni (bár én szeretem őket egy korpás kiflivel tízóraira uzsonnára v. salátákra a joghurtos öntet, v. joghurttal habarni főzelékeket (zsíros tejföl helyett), lightos túrógombóc (tiszta fehérje, és nem hizlal, ha nincs rajta 1 kiló porcukor vagy 1 deci tejföl, de pl. helyette görög joghurt).
Ugyanakkor nem kell halálra sem enni magunkat, de fenti ételekből lehet többet (rendes adagokat) is enni, mert nem szénhidrát és kalóriabombák.
Ha egy normális adag után úgy érzed, még éhes vagy, igyál egy pohár szénsavmentes ásványvizet (Teodóra, Magnézia).
Ne edd 'túl' magad, mert azzal folyamatosan tágul a gyomrod, és egyre többet eszel.
Az ivásról étkezések között se feledkezz meg, mert sokan (nem csak kismamák) ezt teszik, és helyette esznek, és nem jönnek rá, h. igazából szomjasak. Szóval figyelj tudatosan az ivásra!
Megéri összehasonlítani az ásványvizek hátuljukon található címkén az ásványi anyag összetételt. Van, aminek szuper a reklámja, reputációja, de mégsem annyira jók.
A cukrozott üdítőket nem írtam, de gondolom ez egyértelmű. (Nem csak a kóla, a fanta, az energiaital, de bolti gyümölcslevek is azok, de ha veszel egy gyümölcscentrifugát/ smoothie készítőt, az egy szuper beruházás az életetekbe.)
Remélem, nem veszed rossz néven, h. ilyen hosszan írtam. 2 éve a barátnőm várandósként végigcsinálta (ill. azóta is) ez az életmódváltást. A mostani súlya 15 kg kevesebb, mint anno a terhessége kezdetén volt. + jobban érzi magát a bőrében, szó szerint szebb lett a bőre, a haja, jobb az emésztése, jobban lett a kapcsolatuk a férjével, nőtt az önbecsülése. Neked is ilyesmiket, valamint várandósságot, egészséges babát kívánok!
P.S.: Próbálj megválni az ún. 'fehér mérgektől':
- túlzott só
- finomított, kristálycukor (édességekben, fagyiban, péksütiben is)
- fehér liszt (helyette teljes kiőrlésű sütikhez, főzelékhez, de még galuskához is).
Sose voltam sovány.Inkább az a kemény húsú fajta. 164 cm, 64kg-al kezdtem.Ikerterhesség.
18 kg- ot híztam. Egyetlen szóval sem említette se az orvos se a védőnő, a terhességem alatt, hogy nem kéne többet hízni.
A szüléssel azonnal lenent 8 kg, hàrom hónappal később már ismét 64kg voltam.
Az az érdekes, hogy a terhesség előtt én is hízékony voltam. Most eltelt 9 év és tartom ezt a súlyt úgy, hogy egyáltalàn nem vigyázok,
Úgy làtszik a hormonok is megvàltoznak a szüléssel.
Ja! És azóta a szúnyogok se szeretnek.
40/N
22-es voltam. Bárki is értékelte, eléggé furcsállom, h. nem tartja hasznosnak...
100 évig elélsz ezzel a módszerrel egészségesen, de Te tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!