Felelőtlennek tartjátok azt a szülőt, aki nem megy el a fizetős down szűrésre?
Ha betegen is megtartaná akkor senki sem kérheti rajta számon, hogy miért nem megy el.
És ez mindenkinek a magánügye.
De mivel így direkt rákédeztél, szerintem egy beteg gyereket megszülni alapvetően önző dolog a gyerekkel szemben, mert azt nem tudhatod előre, hogy mennyire súlyos az a betegség, és hacsak nem tud felnőtt korára önellátó lenni, akkor nagy bajba kerülhet! Az OK, hogy a szülő felelősséget vállal érte, ameddig teheti, de mi lesz utána? (Volt az ismeretségi körömben, aki intézetben végezte, miután a szülei meghaltak, hát mit mondjak, én ennek nem tenném ki a gyerekem.)
Ahogy látom, aszerint pontozott a többség, hogy a beteg gyereket elvetetné-e - szerintem nem ez volt a kérdés (Magyarországon már volt ilyen felmérés, a legtöbben elvetetnék a gyereket még ajakhasadék miatt is, nemhogy Down), hanem, hogy a kombinált teszt mennyire éri meg az árát.
Szerintem, aki megteheti, helyette fizessen ki egy biztos eredményt adót, hiszen az ultrahangot úgyis többször elvégzik (és ha rendesen jár terhesgondozásra azon látszani fog, ha olyan a probléma, hogy szülés után rögtön műteni kell), a vérvétel része meg csak esélyeket ad. Szóval ha nem tartanátok meg, érdemesebb kitoldani az összeget egy korszerűbb tesztért és nem a bizonytalanságért vagy rossz esélyszám esetén kétszer fizetni.
Az meg hogy melyik választás a "felelőtlenség" tényleg attól függ, melyik helyzetben mit döntenél. De szerintem nem ez a jó szó rá, hiszen a teszttől, ha kiderül, hogy beteg, sajnos meggyógyulni nem fog, így saját magaddal, pároddal, családoddal szemben lehet csak felelősségről beszélni, azaz őszintén elbeszélgetni az egyéni teherbírásról és közös értékrendről és lehetőségekről, de ezeket meg igazából még a gyermekvállalás előtt végigzongorázni lenne a "felelősségteljes".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!