Mikor szóltatok a munkahelyeteken a terhességetekről? Mikor hagytátok abba a munkát?
Pontosan hogy van ez?
Először elmész terhességi táppénzre..ez akármennyi idő lehet?
És a végén van a 28 nap tgyás? azt hogy kell kezdeményezni?
1.baba lesz..semmit sem tudok!
Segítsetek!
Velem ugyan még nem fordult elő, de a jelenlegi munkahelyemen közölték (álló, könnyű fizikai munkát végzek egy gyárban), hogy amint kiderül a terhesség, szóljunk, mert azonnal ki fog írni az üzemorvos és nem dolgozhatunk.
Több információm nincs...
Annyit tudok javasolni, hogy tényleg mihamarabb szólj, a többit meg szerintem majd az orvos tudja megmondani.
Szép babavárást!
Én 10 hetesen mondtam meg és a 38. hétig dolgoztam, igaz irodában. A szülési szabadságot kiveheted a baba születésekor is, nem muszály előtte. De az is meg van határozva törvényileg, hogy szülés előtt hány nappal igényelheted. Mert ugye azt is igényelni kell:(. De küldök egy linket, remélem segít. Vagy még megnézhetsz mindent a MÁK honlapján.
Kellemes babavárást! :)
Kedves utolsó!
Akkor leírom elejétől..
Még csak most lett pozitív a tesztem, tehát, még 2 hetet min. várok a dokihozmenéssel..
Gondolom a doki ad vmi papírt, amivel a munkahelyen is bizonyítani tudom, hogy terhes vagyok.
Az a gondom a munkámmal, hogy elég hajtós, általában 12 óra állómunka..ráadásul olyan kedves kollégáim vannak, hogy nincs olyan reggel, hogy ne b*sznák fel vmivel az agyam..emiatt sokat stresszelek.
szóval, ha már most elmennék, akkor először sima táppénzre mehetnék, ugye?
Arra mennyi pénzt kapnék?
89.500 a bruttóm, abból 70.060 ft-ot szoktam megkapni..
kb 1,5 éve vagyok bejelentve..ha ez számít.
A táppénz a fizud 60%-a most, tehát a nettód 60%-át kapnád meg elvileg. Ami 70ezernél csak 42.000 Ft.
Amúgy még én sem tudok sokat, én is csak nézegetem a netet, hogy minden infót megkapjak. Most azt tudom, hogy hamarosan elmegyek én is táppénzre (7 hónaposan), eztán szülés előtt 28 nappal fogom igényelni a tgyás-t, ami 6 hónapra jár, és utána jön majd a gyed. Nekem ezeket a munkahelyemtől kell kérni, mert kifizetőhely.
Értem..háát, abból a 42 e-ből messzire nem jutnék..
nem tudom mit csináljak..
esetleg védőnős kérdésben is tudnál segíteni?
az a baj, hogy nemrégóta lakunk itt..még háziorvost sem váltottam..lakcímkártyámon is még szüleimhez vagyok bejelentve..
szóval még se háziorvosom, se nőgyógyászom nincs itt..és azt sem tudom, hogy melyik védőnőhöz kell majd mennem..azt a doki mondja meg?
Ha megállapítják a terhességedet, akkor azonnal ki is írhat a doki, nálunk a nőgyógyász adja a javaslatot a táppénzre, és a körzeti ír ki. A munkahelyeden nem kell igazolnod a terhesség tényét, nem kötelezhetnek rá, hogy bemutass bármit, kivéve, ha ki akarnak rúgni, akkor is elég a kiskönyved.
Ha hajtós, és stresszes a munkád, akkor inkább táppénzre menj, ez úgy néz ki, hogy 15 munkanapig (betegszabadság) a tavalyi bruttó jövedelmed 70%-át kapod (ebbe minden beleszámít, túlóra, jutalom, és egyéb pénzjuttatás).
Ha eltelt a 15 munkanap, akkor kezdődik a táppénz, amit szintén a teljes tavalyi bruttód alapján számolnak, ennek a 60%-a.
Ha 89500 a bruttód, és tavaly is ennyi volt, nem kaptál rá semmi pluszt, akkor az éves jövedelmed tavaly 1074000 volt. Ennek 70%-a a betegszabadság, 751800Ft. Ennek naptári napi átlaga kb. 2060Ft, így a betegszabadságra (15 munkanap) bruttó 43250Ft-ot kapsz. Ebből jönnek a levonások, ugyanúgy mint a fizuból.
A táppénz a bruttód 60%-a, és csak szja-t vonnak belőle (17%). Vagyis kb. 44000Ft a havi táppénzed, plusz az adójóváírás (ennél az összegnél kb. 12000Ft, így az összes havi bevételed 64000 körül lesz).
A tgyást megkezdheted a szülés várható időpontja előtt 28 nappal, ez valamivel több lesz mint a táppénz, hiszen a 70%-ból vonnak 17% szja-t.
Az, hogy 1,5 éve vagy bejelentve, csak annyit jelent, hogy jogosult vagy mind tgyás-ra, mind gyed-re, és lehetsz táppénzen akár a szülésig is, és csak utána igényled a tgyást, így tovább kapsz viszonylag magasabb összeget.
És a gyed-nek nem feltétele, hogy az első három hónapban megmutasd magad a védőnőnek! A gyednek nincs ilyen feltétele, csak a biztosítotti idő, és az élő, vagy legfeljebb tgyás alatt megszűnő munkaviszony! A terhességed alatt (nem az első három hónapban!) legalább 4 alkalommal meg kell jelenned terhesgondozáson, ahhoz, hogy jogosult légy az ANYASÁGI TÁMOGATÁSRA (nem a gyedre!)
Az sztk-ban, ahová körzetileg tartozol, meg kell tudniuk mondani, ki a te lakcímed szerinti védőnő, őt keresd fel, és azért a 12. hét előtt, mert ő adja a kiskönyvet, amivel tudsz menni a különböző vizsgálatokra. A körzeti orvosod is meg tudja mondani, ki a körzet védőnője.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!