Legkésőbb hány hetesen kellene eljutnom a védőnőhöz? Kiskönyv miatt.
Én az első trimeszterben csak azért voltam, mert járok a pajzsmirigyem miatt endokrinológushoz és ő a PM mellé kért részletesebb vérképet is, mivel tudta, hogy babát várok. A védőnő, aki az első terhességem alatt gondozott - és ugye akihez mai napig tartozik a kisfiam, szinte a pozitív teszt óta tud a terhességről, kiskönyvem is 8 hetesen lett, laborba nem küldött senki kifejezetten a terhesség miatt, pedig rákérdeztem. Itt a terhesgondozó adja ki a laborbeutalókat a terheslaborba, hiába van már a kiskönyvben a beutaló. Oda csak a 12. heti UH-val a kezedben kérhetsz időpontot, én 16+6 hetes koromra kaptam, igaz, utána még azon a héten kell mennem terheslaborba.
Szóval nem egyformán csinálják az országban, ez tuti.
Attól függ, hogy ott mi a szokás.
Amikor az elsővel voltam terhes, bekerültem kórhába 8 hetesen. Lecsesztek az orvosok, hogy mi az, hogy még nincs kiskönyvem. Nem is tudtam egyébként, hogy van ilyen, vagy kitől kéne kérnem. Eszembe se jutott, hogy védőnőhöz kéne menni, hiszen az orvos végzi a vizsgálatokat terhesen. Így ott a 8. hét után mentem, de adta is rögtön a beutalót az első trimeszteri vérvételre.
Közben költöztünk, itt az orvos csak a 9. héten hívott vissza, hogy kiadja azt a papírt, amivel a védőnőhöz kellett menni, és nem is sürgette, hogy menjek. A védőnőt is hívtam előtte, ő sem sürgette, de azért elmentem ahogy tudtam. Az első vévétel is megtörtént így a 10. héten, de ráért volna később is. Elvileg van toxoplazma szűrés is az első vérvételen, de ez nem kötelező, nem mindenhol csinálják meg. A 12. héten van a Down kór szűrés vérvétele, ez is eltérő, hogy mikor és mennyiért csinálják. Elsővel csak a hét egy adott napján lehetett menni, és csak a 12. héten, de a csekket előre be kellett volna fizetni, csak nem volt előre csekkem, hanem az uh-n nyomták a kezembe.
Másodikkal megcsinálták az uh-t ingyen, és 5000 ft-ért vettek le vért is annak aki kérte (még nyugtát is adtak róla). A 16. heti már megszűnt, de magánban biztos lehet, vagy esetleg ha az orvos valami problémát vezs észre, akkor kérheti.
Első gyerekkel a védőnő adta a beutalót MINDENHOVA, anélkül nem lehetett uh-ra és vérvételre menni. Most is a védőnő ad egy papírt, de az nem beutaló, csak kérőlap, azt beadom az asszisztensnek és ő írja meg a beutalót vérvételre, uh-ra lehet menni minden nélkül. De máshol meg nem a védőnő ad beutalót. Ezt azért írtam le, hogy lehet, hoyg semmiképp nem tudod megkerülni a védőnőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!