Védőnőhöz, háziorvoshoz mikor mehetek legkésőbb?
Tudom, hogy már mehetnék, de elég speciális a helyzetem. 40 felett vagyok, faluban élek, ahol mindenki ismer mindenkit. A terhességemet csak akkor szeretném nyilvánosságra hozni, ha megvan a genetikai vizsgálat eredménye, nem akarom kitenni magam beszólásoknak, ítélkezéseknek. A vizsgálat már folyamatban van, kb. 15 hetesen lesz eredmény.
Nőgyógyászhoz természetesen járok, magánban.
Ráér szerintetek, ha 15-16 hetesen megyek csak védőnőhöz és háziorvoshoz?
Attól is függ, hová jársz terhesgondozásra (te írod, hogy magánban persze). De ha pl. nem magánorvosnál, hanem sztk-ban gondoztatsz, ott mondani fogják már hamar, hogy legyen, mert ők pecsételnek bele. Ha sima államiban mégy 12 hetes uh-ra, akkor ők is szeretnek bele írni. (az egyszeri anyaságihoz már nincs szükség a kiskönyvre, elég igazolás a gondozó orvostól, de a kiskönyvet is persze lehet használni).
Háziorvos a kiskönyvben tud előre megírni egy beutalót, ami univerzálisan érvényes a terhességi alatti dolgokra, amik bele vannak írva (pl. vérkép). Én azért mentem el még hozzá, mert kellett szakorvoshoz beutaló (hematológus) meg mert a szomszéd háztömbben van a rendelő, így ő írja fel a recepteket nekem.:)
Nekem az sztk-ban azt javasolta a doki, hogy ha a 12 heteset magánban csináltatom (arról úgyis adnak ott papírt), a védőnőhöz csak utána menjek el, mert az első 12 hét nagyon képlékeny időszak sajnos.
37hkm
11 hetesen voltam először a dokimnál, akkor ráírta a leletre, hogy keressem fel a háziorvost, védőnőt, meg hogy milyen vizsgálatokat javasol.
Kiskönyv nálunk nem fontos, előző terhességemnél sem volt semmi jelentősége, csak a védőnő vezette, a nőgyógyászom egyszer sem írt bele (szüléskor adott egy külön igazolást, hogy az előírt számú vizsgálaton megjelentem).
Genetikai ultrahangom is magánrendelőben lesz.
Genetikai vizsgálatnál sem kérnek kiskönyvet, egyedül a vércsoport megállapítását kérték, de ahhoz jó egy korábbi zárójelentés is, amin rajta van, emiatt külön nem kell vérvételre mennem.
Most a genetika miatt minden héten kell valamilyen vizsgálatra mennem, szóval rendszeres orvosi ellenőrzés van.
Szóval egyelőre semmi nem indokolja, hogy menjek helyben vizsgálatokra.
Szia!
A rendelet szerint a várandósság során a vérvételes beutalókat a háziorvos adja ki:vérkép,vizelet,vércsoport,ellenanyagszűrés,lues és Hepatitis B szűrés.Ezek vannak első alkalommal.Majd a 24. heti terheléses vércukor beutalót,és a 32. majd 36 heti vérkép,ellenanyag szűréses beutalót is.
Ez nem rég változott,így lehet,hogy előző terhességnél nem így volt,de most már így van.
Szerintem egyébként ráér a 15. héten is elmenni a beutalókért,és védőnőhöz is.
Én legalábbis,mint védőnő,megérteném,hogy miért akkor jössz,amikor.
Jó babavárást!
# 5: Nagyon szépen köszönöm, ez így teljesen hiteles számomra. :)
Az a helyzet, hogy még a családjaink sem tudnak a terhességről, és nem is szeretném, ha tudnának róla, amíg nincs meg a genetika eredménye. Tisztában vagyok azzal, hogy az orvos, védőnő nem "pletykálhat", de a háziorvosnál kb. minden kihallatszik a váróba, a védőnőnél pedig bármikor összefuthatok ismerőssel, nem szeretnék magyarázkodni, hogy miért megyek egyedül (gyerek nélkül).
Én 16.hetesen mentem nőgyógyászhoz,17.hetesen védőnőhöz.
Igaz lemaradtam a 12.heti ultrahangról,de nem volt emiatt semmi probléma.Ha megkéred a védőnőt,hogy ne mondjon senkinek semmit,nem fog,köteles hallgatni.Az én családom és rokonságom még mindig nem tud semmit,pedig már lassan a 6.hónapba lépek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!