Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Én csak a 18. héten szeretném...

Én csak a 18. héten szeretném elmondani a munkahelyemen, hogy gyermeket várok. Most vagyok 16 hetes és még nem érzem, hogy mások orrára akarom kötni. Édesanyám szerint már el kellett volna mondanom. Mi a véleményetek?

Figyelt kérdés
Lassan 1 éve dolgozom a cégnél. Szeretem a munkatársaimat, főnökeimet, de nem gondolom, hogy baj lenne, hogy még nem mondtam el. Ha meg sejtik, akkor sejtsék, nem érdekel. Egyelőre ez még nem tartozik szerintem rájuk. Megbízásos szerződésem van, tehát 'anyagilag' nem érinti őket, júliusig még ott szeretnék dolgozni. 2 hét múlva szólok nekik, bőven lesz idejük helyettem mást találni. Szerintetek jól gondolom?

2017. ápr. 9. 10:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
13%

. És nekik meg jobb, ha a munkáltató tud róla.

Ha már jogszabályra hivatkozol, legalább ismernéd...

Nem, nekik is édesmindegy, tud-e róla a munkáltató, mert a védettség nem a közléssel áll be, hanem a terhesség fennállása alapozza meg. Ha a felmondáskor közli a munkavállaló a munkáltatóval, akkor is védett. Sőt, akár mviszony megszűnése után is kiderülhet a terhesség, és védetté teheti a kismamát, visszamenőleg...

Ne csak úgy a neten olvasgass, hanem az Mt-ben.

2017. ápr. 9. 12:19
 12/20 anonim ***** válasza:
13%

Na, ezt nagyon rosszul tudod, utolsó.

Pont ellenkezőleg...

2017. ápr. 9. 12:27
 13/20 anonim ***** válasza:
38%

"érdemes bejelentened a terhességedet, mert ezután külön előírások védenek majd téged a munkahelyeden. Munkáltatód nem bocsáthat el onnantól kezdve, hogy bejelentetted a terhességedet, egészen a szülési szabadságról való visszatérésed után 4 hétig, kivéve, ha súlyos vétséget követtél el, ami nem kapcsolódik a terhességedhez, vagy ha elkerülhetetlen (pl. a cég ellen csődeljárás folyik, felszámolás alatt van stb.).

Emellett nem kötelezhetnek túlórára vagy megerőltető munkára - ha nem tudnak neked más feladatot adni, akkor a vállalat orvosa betegszabadságra írhat ki téged.

Mivel ezután sokféle orvosi vizsgálaton kell majd megjelenned, jó hír, hogy jogod lesz részt venni ezeken akár munkaidőben is, anélkül, hogy ez fizetésvesztéssel járna.

Érdemes utánanézned a kollektív megállapodásoknak, mert ezek között sok képviseli a várandós nők érdekeit (pl. csökkentett munkaidő, szoptatási szünetek a gyermek egyéves koráig stb.)"

Szóval bár nem köteles senki bejelenteni, de azért nem árt.:)

2017. ápr. 9. 12:33
 14/20 anonim ***** válasza:
70%

hozz hivatkozást... csak mert nekem ott az Mt, keresd meg...

2014. óta él, akkor vette ki az AB az Mt-ből azt, hogy a felmondás közését megelőzően tájékoztatni kell a munkáltatót...

[link]

2017. ápr. 9. 12:35
 15/20 A kérdező kommentje:
Megbízásos szerződésem lévén engem ezek nem érintenek, de köszönöm mindenkinek, biztos sokaknak hasznos információk :)
2017. ápr. 9. 12:51
 16/20 anonim ***** válasza:
A kérdező NEM MUNKAVISZONYBAN van, nem vonatkozik rá a MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE.
2017. ápr. 9. 16:33
 17/20 anonim ***** válasza:
Nem értem miért kérdezel ha aztán a neked nem tetsző válaszokat lereagálod!Ha szólsz szólsz ha nem nem,kész.Nem baj hogy nem mondtad el,ha ugy tartja kedved akkor onnan mész szülni anélkül hogy bárkinek jeleznéd.
2017. ápr. 9. 19:12
 18/20 A kérdező kommentje:

Nem mindegyik válasz volt releváns, de ettől függetlenül hasznosak másoknak, illetve nekem is később.

Az, hogy bármikor történhet velem valami, az a terhességtől független még mindig, ha jobban átgondoljuk. Ez az egy érv volt, amivel nem értettem egyet. Feltétlen egyet kell értenem minden válasszal? Ez a hálám jele, hogy megtiszteltek válaszukkal? Ugyan már :) Egy állítással nem értettem egyet, elnézést, hogy ezt megmertem tenni.

Teljesen más lenne, ha valaki leírt volna egy konkrét tapasztalatot vagy érvet. Például: nehogy másoktól hamarabb megtudják, mert az rosszul esne nekik vagy akármi, ami nekem nem jutott eddig eszembe. 'Több szem többet lát' alapon.

2017. ápr. 9. 23:06
 19/20 anonim ***** válasza:

Azért NEM kötelező bejelenteni a terhességet, mert ez negatív diszkrimináció a tehes nővel szemben.

A hivatkozott jogszabályok engem is érdekelnének, mert hogy nincsenek ilyenek... Mindenki akkor jelenti be, amikor szeretné és amikor úgy érzi, neki a legjobb. Tehát kérdező, nem, nem kötelező elmondanod, semmi nem történik, ha 2 hét múlva mondod el.

Bár a legtöbb terhesség még a 18. hét előtt úgyis "kiderül", mert látszik.

De látom, ez megint egy lepontozós kérdés...

2017. ápr. 9. 23:14
 20/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Miért pontoznám le? Hasznos volt.
2017. ápr. 9. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!