Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Csináltassak amniocentézist,...

Csináltassak amniocentézist, jó kombinált teszt eredmény után?

Figyelt kérdés
A korom miatt az orvosom nem elégszik meg a kombinált teszt alacsony kockázatú eredményével,és szorgalmazná valamelyik invazív vizsgálatot. Némileg váratlanul ért,mivel meg voltam győződve,hogy csak akkor kell menni amniora,ha a kombi rossz. 4 éve is így volt,jó eredmény,nem küldtek tovább,de akkor 35 voltam. Az ultrahangon is minden rendben,a magzati szívultrahangot javasolta még a tesztet végző dokinő,de amniót nem. Nem szeretnék elveszíteni egy egészséges babát,sajnos közeli ismerősöm vetélt már el ettől a vizsgálattól..Nem tudom mit csináljak,az én felelősségem ha nem megyek,az is ha elvetélek.
2017. jan. 10. 18:19
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
46%

Feleségem 39 évesen terhes második gyerekünkkel. Ugyanilyen eredmény mellett neki egyáltalán nem szorgalmazta az orvos az amniocentézist. Sem a saját nőgyógyásza, sem a genetikai tanácsadáson levő orvos, sem egy harmadik (nekem személyes ismerős) nőgyógyász sem.

Ezek után nemigen értem, a tiéd miért szorgalmazza.

De nem is értem a logikáját: ha a kombinált teszt megnyugtató eredményű, akkor minek kell invazív vizsgálat? Ha a kombinált teszt eredményeitől függetlenül is javasolja, akkor minek van egyáltalán a kombinált teszt?

Én a helyedben nemhogy nem mennék el amnióra, de azt is megfontolnám, hogy ne cseréljem-e le az orvosomat másikra.

2017. jan. 10. 22:50
 12/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm,hogy ennyien írtatok,nekem minden válasz hasznos,legyen az bármelyik oldal. Hajlok arra,hogy a szívultrahangot kegcsináltatom,de nem kockáztatok egy amnioval. Én sem értem,minek kellett a kombi,ha tökmindegy milyen az eredmény,lehet rosszabb eredményre számított. 40 körül már mumusnak számítunk,és nem akarnak a dokik kockáztatni. Nem akarok felelőtlen lenni,de azt hiszem jobban megviselne most egy egészséges baba elvesztése.Jaj,pedig úgy örültem,az eredménynek,hogy végre fellégezhetek,de jól elvette a kedvem..váltottam orvost,őrá..eddig jónak tűnt.
2017. jan. 10. 23:15
 13/27 anonim ***** válasza:
Attól nem rossz egy orvos, mert felhívja a figyelmedet a kockázatokra. Egy 40 körül vállalt terhesség nem kockázatmentes, és az orvos kötelessége, hogy figyelmeztessen és felhívja a figyelmet a lehetséges problémákra és ajánlja az elérhető legkisebb hibaszázalékú vizsgálatokat. De nem kötelezhet arra, hogy el is menj ezekre. Ha nem szeretnéd az amniót, nem csináltatod meg, és kész.
2017. jan. 11. 07:42
 14/27 anonim ***** válasza:
85%

Én 42 vagyok. Pont fordítva gondolkodtam, mint te. Nem csináltattam kombinált tesztet. Engem nem nyugtat meg egy arányszám, mert lehetek 2000-ből is az az egy ... Lottózni is szoktam, sokkal rosszabb eséllyel is bízom a sikeres találatokban.

Ennyi idősen a beteg baba esélye nagyobb, mint az amnió vagy főleg a cvs vetélési kockázata. Persze nekem az is számított, hogy eleve úgy vállaltuk a babát ebben az életkorban, hogy eldöntöttük, ha beteg, nem tartjuk meg. Tudom, ez szívtelenségnek hangzik, de vannak már gyermekeink, és nekünk ez nem férne bele. Akinek igen, annak értelmetlen bármilyen vizsgálat, hiszen úgyis megtartja a babát.

Nagyon nem bántam meg a cvs-t (méhlepény biopszia). Nagyon profi, évtizedek óta hozzáértő csapat csinálta a Bajcsy kórházban. A cvs alatt a magzatburkot nem szúrják át, így kissé nyugodtabb voltam. A 15 héten végezték a beavatkozást. Az eredmény egy héten belül megvolt, és találtak eltérést. Nem élettel összeegyeztethetetlen, nem is Down, Edward vagy Patau. Viszont okozhatott volna tüneteket, gondokat, ha nem tudjuk előre. Így, hogy kiderült, már a tünetek megjelenése előtt kaphat a fiam kezelést, és abszolút normális életet élhet.

Ráadásul már most magzati korban is kiemelten figyelik az eltérésével kapcsolatos egyéb problémák meglétét vagy hiányát.

A diagnosztikus eljárások alatt (cvs, amnio) nemcsak a három "mumus" elváltozásra szűrnek, hanem 23 féle genetikai rendellenességre.

Az orvosod nem paráztatni akar, hanem felhívni a figyelmedet a kockázatokra, amelyeket nyilván neked kell mérlegelned, és a saját élethelyzeted, meggyőződésed szerint a saját döntésed meghoznod.

2017. jan. 11. 11:12
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

" akkor minek van egyáltalán a kombinált teszt? "

Jó üzlet. Manapság szinte mindenki kéri, aki magándokihoz jár. Akik régebben voltak terhesek, azok még bizonyára emlékeznek az AFP-vizsgálatra, amiről már akkor is lehetett tudni, hogy mennyire megbízhatatlan (meg is szűnt). A kombinált teszt ezt helyettesíti valamennyire, csak több vérszérumot néznek, aztán az eredményt megszorozzák pár adattal (pl. anya életkora) és ebből jön ki egy arányszám. Egy statisztikai adat! Ez abszolút nem jelent diagnózist, egyértelmű igen/nem választ, hanem annyit állítanak, hogy ennyi és ennyi az esélye annak, hogy a gyereked ilyen-olyan genetikai rendellenességgel rendelkezik. Ez számomra minden, csak nem meggyőző.

Egy példa: statisztikailag 2% esélye volt annak, hogy a gyermekem (két jobbkezes szülő gyermekeként) balkezes lesz. Ez statisztikailag nem túl jelentős, de nála pont bejött. Nyilván a balkezességnek nincs olyan jelentősége, mint egy (akár súlyos) genetikai rendellenességnek. Ha a gyermekem életminőségét markánsan meghatározó tényezőkről van szó, akkor köszönöm szépen, de nem fogom statisztikára alapozni a jövőm.

Az invazív vizsgálatok egyértelmű diagnózist adnak, nem statisztikai adatokat. (Nyilván itt is van egy elenyésző tévedési lehetőség, ahogy minden más betegség esetében, de ez nagyon minimális.)

Az, hogy több tízezer forintért elvégeztessek egy vizsgálatot, aminek az eredményeképpen kapok egy statisztikai adatot, számomra a vicc kategória.

Idézem a Bajcsy genetikusát: "Okos anyuka ezen a pénzen inkább elmegy színházba a párjával."

2017. jan. 11. 11:32
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

"40 körül már mumusnak számítunk,és nem akarnak a dokik kockáztatni. "

Nem számítunk mumusnak egyáltalán, én nem ezt tapasztaltam, végtelenül pozitívan álltak hozzám (és hasonló korú ismerőseimhez is). Pont hogy gondosabb odafigyelést kapunk (én legalábbis azt kaptam). NEM a dokik kockáztatnak! Nem nekik kell felnevelni a beteg gyermeket. A dokinak semmilyen kockázata nincs, hiszen ő tájékoztat a lehetőségekről, te döntesz, hogy vállalod-e a kockázatot, vagy sem. Innentől a doki védve van, utólag nem kérheted rajta számon, ha beteg gyermeked születik.

Nem árt, ha tudsz róla, hogy az elmúlt évtizedekben a Down-szindrómás csecsemők túlnyomó többsége fiatal anyukáktól született. Pont azért, mert az idősebb anyukáknál szinte rutinszerűen szűrik ezt a kromoszóma-rendellenességet és van lehetőségük dönteni. Azok a babák születnek meg, akiknek a szülei nem dönthettek... (És itt nem ítélkezni szeretnék, van olyan ismerősöm, aki tudatosan vállalta a Downos babát, minden tiszteletem az övé, de én nem tudnám végigcsinálni azt, amit ők...)

És hogy mennyire nem számítunk mumusnak: amikor én 41 évesen elveszítettem a babám (élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenesség miatt), akkor mind a nőgyógyászom, mind a genetikus biztattak, hogy nyugodtan vállaljak még gyermeket!

2017. jan. 11. 11:40
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, nagyon igazad van. Csak hálát adhatunk, hogy ennyit fejlődött a magzati diagnosztika, és vannak olyan vizsgálatok, amelyekkel 99,9%-ra szűrhetők a genetikai rendellenességek.

Csak egy példa: amikor anyukám terhes lett velem a hetvenes évek derekán, akkor elmúlt már 39 éves, és az orvosok a keresztvizet leszedték róla, hogy miért tart meg engem, hiszen hatalmas esély van rá, hogy down kóros leszek. (ugye nem volt se UH, de biopszia, hogy kiszűrjék az ilyen elváltozásokat). Anyu szerencsére nem vetetett el, de páni félelemben töltötte a terhességét, és az életem első hónapjait, hogy vajon nincs-e baj. Nem volt. De sokat hallgattam életem folyamán, micsoda iszonyú rettegés volt minden napja, és a születésemkor el is köttette magát, azaz pont ezért nem lett édestestvérem.

Nem haragudni kell a terhesgondozó orvosra, mert felvilágosítást ad a lehetőségekről, hanem meghallgatni és a kapott információ alapján felelősen dönteni.

(Én szándékosan egy neves nőgyógyász genetikust választottam a harmadik terhességem gondozásához - 42 éves vagyok már - akinek minden utasítását betű szerint betartottam, az összes általa javasolt vizsgálatot megcsináltattam, - igen az amniocentézist is - mert csak így tudok nyugodt lenni a babáim egészségét illetően)

2017. jan. 11. 12:06
 18/27 A kérdező kommentje:

Ő egy jó orvos,mint írtam,eddig nem volt vele problémám. Az egyik válaszoló-ahogy én is,csak azt nem értjük,hogy miért csináltatta meg velem a kombit,miért nem küldött rögtön amnióra,ha az sokkal megnyugtatóbb eredményt mutat.

Ugyanis az akkori találkozásunkkor körbejártuk a témát,vagy invazív eljárások egyike,vagy kombi és az eredmény függvényében megbeszéljük a további lépéseket. Ehhez képest tök jó eredmény mellett visszatáncolt.

Mindegy is,felhívtam,hogy ezen a témán rugózok,de a pro és kontrák nagyon egyensúlyban vannak. Az derült ki,hogy szerinte nem jó helyen csináltattam a kombit,ezért nem fogadja el annyira az eredményt. Azt mondta még,hogy ő is magasnak tartja a kockázatot,de az eredmény megbízhatóbb perpill mint bármi más,de ha elvégzik a genetikai és a magzati szívultrahangot és minden eredmény jó,akkor már nem szokott probléma lenni. Még annyit hozzátett,hogy igen,para az életkor,és igyekszik bevédeni magát.

Hát ennyi.

2017. jan. 11. 14:51
 19/27 anonim ***** válasza:
100%
Még egy dolgot fontos szerintem tisztázni. A nőgyógyász soha nem az amniora, vagy CVS-re ad beutalót, hanem genetikai tanácsadásra. Nem szúrnak rögtön, hanem a genetikus elmagyarázza a lehetőségeidet, csinálnak egy alapos ultrahangot, részletesen elmagyarázzák, hogyan zajlik a mintavétel és a kiértékelés és UTÁNA kell döntened arról, hogy akarod-e a mintavételt, vagy sem. Teljesen más, amikor olyan magyarázza el, aki naponta végzi az adott vizsgálatot, mint egy "kívülálló". Annak ellenére, hogy a nőgyógyászom kiváló szakember, pár "apróságban" bizony félretájékoztatott. Nem hibáztatom, nem ez a szakterülete. De teljesen más, amikor egy hozzáértő magyarázza el a dolgokat.
2017. jan. 11. 14:52
 20/27 anonim ***** válasza:

Úristen, és te beveszed ezt a "nem jó helyen csináltattad a kombináltat" szöveget? Ezt nem végezheti bárki, aki végezheti, az meg szakember. Nem a szomszéd Mariska nénihez mentél...

Amúgy ez sem igaz:

"Ennyi idősen a beteg baba esélye nagyobb, mint az amnió vagy főleg a cvs vetélési kockázata. "

40 felett a Down esélye 1:188, vagyis 5 ezrelék, az amnio miatti vetélésé meg 2:100-hoz, vagyis 2% (és a koraszülés nincs benne!). Azaz a vetélés esélye 4-szer akkora.

És ez csak akkor igaz, ha egyébként panaszmentes a terhesség, ha volt az elején vérzés vagy korábban vetélés, akkor még nagyobb.

Indokolt esetben nyilván meg KELL csináltatni, senki nem szeretne beteg babát. De feleslegesen kockázatnak kitenni magunkat... átgondolandó.

2017. jan. 11. 15:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!