Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Bejelentsem a felettesemnek...

Bejelentsem a felettesemnek vagy várjak?

Figyelt kérdés
Boltos vagyok és néha elég nehezeket kell cipelnem, tegnap voltam orvosnál ahol megállapították hogy 7 hetes kismama vagyok. Elirányítottak tg.ra de két ünnep között nincsenek és így kiskönyv nélkül bejelenthetem-e a boltvezetőnek? Ugyanúgy védve maradok? Aztán írásban kell elküldjem a főnöknek aki az egész hálózat? A papiromat be kell mutassam amit tegnap kaptam?
2016. dec. 29. 08:51
 1/9 anonim ***** válasza:
30%

Alapjáraton a 12. hét előtt felesleges. Viszont írtad hogy nehezeket kell emelni. Ez mennyire számít nehéznek? 5 kiló nem olyan nehéz, 10 az már elég szívás egy nőnek, de férfiak se emelnek 50 kilónál többet egyedül.

Ha úgy érzed, hogy nagyon nehéz lenne, akkor viszont szólj a főnöknek amint tudsz.

2016. dec. 29. 09:00
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Már nem kell írásban bejelenteni a terhességet, enélkül is védett vagy! Kiskönyv se feltétlen kell, hisz van egy leleted, ahol rajta van élő terhesség, vagy ilyesmi.

Persze szóban érdemes minél előbb, a cipekedés miatt.

2016. dec. 29. 09:03
 3/9 A kérdező kommentje:

Például ha jön áru akkor a sajt.... 1hete is 23kg volt egy dobozban.

Eleve a 10kgos liszteket cukrokat nem tudom pár kgonként rakni a kocsiba hogy kitoljam az viszonylag nem nehéz de féltem magamat a 10feletti dolgoktól.

Egyébként sajnos tudják hogy nőgyógyásznál voltam, ha nem mondanám el akkor is kikéne találni valamit

2016. dec. 29. 09:06
 4/9 anonim ***** válasza:

Szerintem szólj, hogy minél előbb tudjanak róla.

Már most védett vagy, nem kell ahhoz bejelentened "hivatalosan". Semmi bizonyíték nem kell hozzá. SZólsz, és ennyi.

2016. dec. 29. 09:06
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom milyen a viszonyotok, de én azért írásban is benyújtanám, ha "nem bízol benne".

Dolgozhatsz amúgy terhesen, mert ha a munkakörödben nem szabad, akkor állásidőre kell küldeniük, vagy másik munkakört felajánlani.

Én csak szóban mondtam, viszonylag korán, mert veszélyeztetett terhes lettem és tp-re vettek, de rögtön az egész osztály megtudta, hogy miért nem voltam már akkor egy hete, az összes főnököm az igazgatót kivéve :), HR-en csak a 12.hét után jelentettem be, intéztem a családi adókedvezményt (ehhez a nőgyógyász ad papírt, arról h mikor töltötted be a 91. napot).

[link]

2016. dec. 29. 09:24
 6/9 anonim ***** válasza:
Hát... én 5 kg-t se emelnék fel. Az első 12 hétben gyakori a vetélés, és ha valami baj történik, soha nem derül ki, hogy a cipekedés miatt volt, vagy amúgy is elment volna, és magadat fogod okolni.
2016. dec. 29. 11:40
 7/9 anonim ***** válasza:
36%
Vedett vagy a terhesseg elejetol. Ilyenkor peldaul, ha elbocsajt a fonokod meg az elott, hogy szamodra nyilvanvalo lenne, hogy terhes vagy, majd az elbocsajtas utan kiderul, h az elbocsajtas pillanataban mar terhes voltal, akkor vissza kell vennie. Nem kell semmi nyomanak lennie, hogy jelezted. Vedett vagy akkor is, ha o nem tud rola, tehat akar a felmondasodkor is jelezheted, h marpedig te nem mesz sehova, mert babat varsz. Ha emelgetned kell, akkor viszont azonnal szolj! Ne veszelyeztesd magad! Ha a fonokod ezt nem erti meg, nem kezeli megfeleloen a helyzetet es nem hajlando konnyiteni a munkadat, akkor legegyszerubb kiiratnod magad, vagy ha van kedved cirkuszolni, akkor perrel is lehet fenyegetni. Kotelessege vizsgalatokra is akkor elengedni, amikor csak akarsz menni. Torveny kotelezi ra, hogy elengedjen. Ilyen esetben nem a fonokod a fonok, hanem te!
2016. dec. 29. 11:58
 8/9 anonim ***** válasza:
47%
Csak akkor vagy vedett ha bejelented. En megmondanam, irasban mindenkepp
2016. dec. 29. 21:36
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem. Már a fogantatástól védett a kismama, még ha ő sem tud róla, akkor is.

Jól írta egy előző válaszoló, hogy nem kell bejelentened, pl ha eléd teszik a felmondásod, de akkor szólsz, hogy terhes vagy, akkor semmis a felmondás. De ha utána tudod meg, hogy terhes voltál, amikor felmondtak neked, akkor is semmis a felmondás.

Pont ezért változtattak az MT-n, mert ez egy nőnek a magánügye. Ne kelljen írásban bejelenteni, akkor is éljen a védettség.

2016. dec. 30. 08:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!