Van valaki aki első perctől elhatározta, hogy nem akar szoptatni? Mi miatt? Minden érdekelne ezzel kapcsolatosan.
Bár én nem gondoltam, hogy nem akarom szoptatni a gyerekeim - elnézést, hogy mégis hozzászólok :) -, de az tény, hogy nagy váltás az lelkileg, hogy valami olyasmivel táplálod a gyereked, ami belőled jön. Tök új funkció. A melled eddig csak esztétikai minőség volt, aztán meg hirtelen inkább hasznos lesz és olyan, mintha nem a tiéd lenne. A terhesség/szülés is már egy természeti esemény kategória, amire hiába készülsz a legjobb tudásod szerint, nem (csak) te irányítod az eseményeket és egyáltalán nem biztos (sőt inkább ez a gyakoribb), hogy úgy alakul minden, ahogy szeretnéd. És aztán jön megint egy állatias vagy szebben természetes cselekvés, a szoptatás. A baba biztos, hogy kérni fogja, és a sírására a szoptatás a legösztönösebb reakció. Erre meg fáj, akár hetekig, mert a melleknek hozzá kell szoknia. És nem látod, hogy mennyi megy be, megy-e egyáltalán, és nem tudod rendesen lemérni se, és ha sír a gyerek, első gondolatod, hogy miattad, mert nincs elég tej. Szóval megint tök bizonytalan minden, hogy jól csinálod-e és csak az marad, hogy meg kell tanulnotok egymást - a baba jelzéseit és magadat is - és bízni abban, hogy jól döntesz, ha folytatod. Viszont ha belejöttetek, akkor tényleg nagyon meghitt és a hormonok miatt szinte katartikus-szerelmes élmény is lehet, ami máshoz nem hasonlítható - és amire féltékeny lehet apa...
A tápszernek és a szoptatásnak is vannak előnyei és hátrányai. Az átgondoláshoz:
A tápszer mérhető, látod. Bár ott az önvád, hogy nem anyatej, viszont kipipálva, hogy biztos eleget evett. De pénzbe kerül és esetleg lehet, sokáig tart megtalálni azt, ami jó a baba hasának (több hasfájás, több dokihoz járás, több pénz és még több önvád). Más is etetheti a gyereket (ami praktikus, de nem biztos, hogy mindig jó érzés). El kell készíteni (mikróban vagy nem mikróban kérdés), ami nem sok idő, de későn mozdulsz és már türelmetlenül sír a baba, akkor nagyon soknak tűnik. A cumikat el kell mosogatni, kifőzni/fertőtleníteni, előre kell gondolkozni, hogy legyen otthon. Senkinek sem ciki nyilvánosan etetni, de ha mentek valahová, melegen kell tartani vagy meg kell valahol melegíteni.
Az anyatej és a szoptatás a legjobb a baba szervezetének (azért olvass utána, ha még nem tetted!) és hát az ember a gyerekének a legjobbat szeretné adni, a legjobb esélyeket az egészséges életre, még ha legtöbb a "hozott anyagon" múlik is. A szoptatás ingyen van, mindig készen van a tej, nem kell hozzá semmi eszköz - így ez a része nagyon kényelmes. De nem látod, amit/mennyit teszik, nem mérhető közvetlenül, és ha igény szerinti, akkor jó eséllyel időre sem tudsz tervezni vele min. 3-6 hónapig. A melled akár hónapokig is folyhat vagy csöpöghet, genetikától függően, de általában a méretváltozás és szívás igénybe veszi, átalakítja, vehetsz új melltartókat. Esetleg, de nem feltétlenül, fejni is kell - kézzel vagy géppel (ami nagyon fura). Viszont ha eddig kicsi volt a melled, lehet, végre nagy lesz, ha csak átmenetileg is (ha nagy volt, ez nem feltétlen előny). Szinte minden, amit megeszel, megiszol, beszedsz, beszívsz... stb. átmegy az anyatejbe kb. mint amikor terhes voltál (és az ember mindig gondolkozhat, tűrjön-e még fogfájást, fejfájást, hasfájást, lumbágót, vagy bevehet-e mégis valamit, és mindent visszautasítson-e legyen az kávé, szülinapi bor vagy babától függően egy pohár tej vagy csak bableves). És éjjel-nappal mindig te kellesz hozzá. És ez akár több évig is. Kényelmes előnye lehet még (bár ez lutri és csak akkor előny, ha nem akarsz kis korkülönbséggel tesót), hogy lehet, hogy végig nem menstruálsz. Hátránya, ha a már nagyobb gyerek nem akar leszokni rólad, mert te lettél a cumija (de ez is teljesen egyéni).
A legnagyobb "öngól" mindenesetre az, ha sokáig fejsz és mellé tápszerezel is.
Ja és nagyon sok múlik a babán. Nálam az egyik kifejezetten nem akarta elfogadni a tápszert/cumisüveget (pedig még egy hós kora előtt 3 hétig csak tápszeres volt kényszerszünet miatt), más babákat pedig a "rendes" szopásra nehéz rábírni (ennek is ezer oka lehet) és szinte elsőre átszoknak a kevésbé munkás cumira.
22-es.És mit csinálsz ha nem fogadja el a cumisüveget?
És azt tudtad hogy ha csak fejsz akkor hamarabb elapad mintha szoptatnál?
24-es, ez nem igaz. Én a gyerek három hónapos korától csak fejtem, mert nem akart ciciből enni. 26 hónapos koráig kapta a tejemet, és végig annyi volt, hogy a fürdővizébe is öntögettem belőle. A fejést a tej szaporítására is használják. Nekem csak azért volt "hajlandó" elapadni, mert ismét terhes lettem.
Mellesleg tápszerezni sokkal kényelmetlenebb, macerásabb: vizet forralni, visszahűteni, bekeverni...ez idő alatt az én gyerekem kiordította volna a lelkét is az éhségtől.
20. válaszoló!
2 hete szültem a második gyerekemet és a 60centis derékbőségem köszöni szépen jól van! :D Az tévhit, hogy normál esetben tágabb lenne a vagina szülés után..A mell..igaz az első gyerek után minimálisan látszik rajta, nyilván a második után sem lesz jobb, de Dr Tizedes György majd rendbe teszi nekem :)
Soha nem szoptatnék nyilvánosan, lefejt tejet kap üvegből ha úgy adódik...
25, mert neked sikerült, az nem jelenti azt hogy mindenkinek sikerül.
Onnantól hogy csak fejhettem, rohamosan apadt a tejem. Nekem nem tartotta fent a mennyiséget. Eleve a leadó reflexet se tudtam kiváltani se kézzel, se géppel (próbálta tanácsadó is). Csak a gyereknek ment.
bátor vagy, hogy 1 próbálkozásból messzemenő következtetéseket mersz levonni.
Még jó, hogy szex terén nem az 1. próbálkozásról ítélünk, sokan nem próbálnák másodszorra... ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!