Teljesen bepánikoltam az anyagiak miatt. Lehet nem jól döntöttünk?
Van egy kis félretett pénzünk, illetve kb 350 ezer a bevételünk havonta. Albérletben lakunk, nem is vágyunk sajátra.... Ki tudja hol akarunk élni, vagy hol találunk munkát pl 5 év múlva.
Úgy gondoltuk, hogy rendben vagyunk anyagilag, jut nyaralásra, telelésre is, szóval jöhet a baba.
Elsőre össze is jött, most vagyok 10 hetes, szépen növekszik a csöppség. Viszont elkezdtem nézni a babaszoba berendezéseket és nagyon nem olyan árak vannak, mint ahogy gondoltam. Egy babakocsi 100-150 ezer Ft körül van, használtan is 50-60 alatt nincs normális. Aztán a Kiságy, kiskád, pelenkázó.... Teljesen bepánikoltam az áraktól. Mi van , ha elkapkodtuk? Mi lesz , ha nem tudjuk tisztességesen felnevelni? Nem akarom, hogy bármiben is hiányt szenvedjen ....
A mi bevételünk kb. 250E volt havonta. Na ebbol 100E a hitel. Es tervezetten jott a gyerek. Mindenre jut es jutott is. Luxus nincs (pl. Brendonos gyerekszobabutor) de mindenunk megvan. Egy gyereknek amugy sem a draga holmik szamitanak (persze azert igenytelenek sem vagyunk,csak amin lehet megfogjuk a penzt, amire meg kell, arra kigazdalkodjuk)
Szerintem a ti beveteletek aggodas nelkul is tokrletesen eleg lesz csak okosan vasarolj.
Erre a kérdésre nehéz úgy válaszolni, hogy nem ismerjük a kiadásaitokat. Van, aki kijön ennek a feléből is, de ha nektek pl. van havi 100 eFt hiteletek és 100 eFt az albérleti díj, akkor az egészen más helyzet lenne.
Egyébként számolhatsz úgy, hogy a baba bútor, kelengye és a terhességgel kapcsolatos esetleges költséged még szerényen számolva is 200-300 eFt lesz. A csecsemő belekerül kb. havi 30 eFt-ba (ha nem kell neki semmi extra dolog). Tahát ha most félre tudtok tenni havi 80 eFt körül és a megtakarítások fedezi a kelengyét, bútort, akkor nem lesz gond. Ha nem, akkor ideje átgondolni hogyan lehet a költségeiteket csökkenteni.
Igazából ami nagyobb dolog kell, az a babakocsi, hordozó, kiságy.
A többi ráér később is.
Mi elég sokat jártunk el a gyerekek előtt, de a születésük után egy időre beszűkültünk, akkor arra volt igényünk, így az addig a "bulizásra" elköltött pénz pont elég is volt a babára.
Nagyon sok mindent vettem használtan, vagy akciósan, egy csomó mindent meg kaptunk a családtól, barátoktól. (Új dolgokat is, pl. a nagyszülők váratlanul megleptek a babakocsival).
Összességében alig kellett venni valamit.
Később lesz "rosszabb", amikor már igényli a divatos ruhákat meg a legújabb okostelefont, de az még hosszú idő. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!