Ha Édesanyám iker terhes volt velem, csak az egyik embrió
elhalt, akkor van rá esélyem, hogy ha terhes leszek ikreim
lesznek?
igen, azaz nagyobb a valószínűsége valamennyivel. Ellenben pl. az nem növeli meg semennyivel az esélyét ha a férfi felmenői között vannak ikrek. szőval női ágon öröklődhet a hajlam :)
2015. júl. 2. 16:28
2/11 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ :) a férfi ágon miért nem hajlamosít? ezt még nem hallottam soha
Gondolom azért, mert a férfi alapból több millió spermiumot küld útnak, így ha rajta múlna, bármikor lehetne ikerterhesség.
2015. júl. 2. 17:27
passz, lehet h 2 x-hez kötött, mindkét x-en egy gén ugyanazon allélját igényelve.
2015. júl. 2. 17:39
Mondjuk a válaszom nem magyarázza az egypetéjű ikreket (3. Voltam)
2015. júl. 2. 17:40
Egypeteju ikrekre a hajlam nem örökölhető.
ketpetejuekre igen. Viszont mivel a férfiak nem ovulálnak, max a hajlamot tudják átadni a lanyaiknak. Azaz ha az én ferjemnek van ikertesoja, a ferjem mivel nincs peteerese nem hordozza a hajlamot, neki nem lesznek. Viszont a mi lányunknak át tudja adni, aki ezáltal tud egyszerre két petesejtet érlelni egyszerre. Egészen pontosan igy örökölhető a hajlam rá csak.
2015. júl. 2. 17:47
Csak akkor nagyobb az esély, ha az elhalt ikerrel egyébként nem lettél volna egypetéjű. Kizárólag a kétpetéjű ikerterhességre lehet családi hajlam, ugyanis ahhoz két tüsző megérlelése kell a petefészekben és erre kialakulhat hajlam. Az egypetéjű ikrek azonban teljes egészében a véletlen művei, nincs benne genetikai meghatározottság. Azt, hogy ez csak női ágon öröklődik, ugyanez a dolog magyarázza, vagyis hogy a kétpetéjű ikrek lértejötte az anya petefészkének működésén múlik. Tehát hiába hajlamos mondjuk az anyósod kétpetéjű ikreket szülni, attól a te petefészked olyan, amilyen, a férjed meg mindenképpen többmillió spermával száll be a buliba, ő ezért nem is érdekes ikerszempontból. Az egypetéjűeknél meg a természet játékáról van szó osztódás közben.
2015. júl. 2. 17:54
Őszintén megmondom, hogy anyukámnak van ikertestvére, apósomnak van ikertestvére, apukám első unokatestvérei között is vannak ikrek és nekünk mégis csak egy gyerkőcünk született, illetve a testvéremnél is csak egyes gyerekek vannak és a férjem unokatestvéreinek is csak egyes gyerekeik vannak.
Szóval igazából nem jelent semmit, hogy most pont anyukádnak ikrei lettek volna.
2015. júl. 2. 18:15
6os nagyon jol mondja!
Bar en hallottam olyat is, h az oroklodes egy generaciot at szokott ugrani.
2015. júl. 2. 18:29
akkor ugrik egy generációt ha mint mondták ikres anyának fiai vannak, mert nekik nem lehet örökletesen petefészek túlmüködésuk de ha az anyának lánya wan wagy a fiának lesz lánya örökölheti mert a gént attól továbbviheti a lányára. nekem apai dédnagymamának woltak ikrei (nagymama testwérei.) nekem ugyan walószinüleg egypetéjüek de apám unokatesójának kétpetéjű ikrei wannak. az egypetéjü ikrek fogantatásának oka még nem bizonyitott
2015. júl. 8. 12:38
Kapcsolódó kérdések: