35 év feletti kismamák, megcsináltattátok a magzatviz vizsgálatot, ha nem, miért nem?
22.: Mindenki a Down-al van elfoglalva, fogalmatok sincs mi az, hogy Edwards. Mi az, hogy valaki esetleg 42 évesen tudja meg, hogy egy olyan gyereket hordoz amelyik életképtelen. Jajj.. csak a társadalom miatt van.. Igen, részint azért IS. Másrészt nemrég volt itt egy kérdés, hogy miért nem adják örökbe a nem kívánt gyerekeket és ott sokan leírták milyen sz.. ha kihordod és utána "üres kézzel" mész haza a kórházból... hát ez ugyanolyan.. Nem csak a társadalom miatt van, hanem, hogy eldönthesd: akarod e még 2-3 hétig viselni a lehetetlen terhességet, esetleg akarod-e végigvinni azt a terhességet amiből egy maximum két hétig élő baba fog születni?
13. voltam, úgyhogy lehet lepontozni ezt a hozzászólásomat is :D
Itt mindenkit lepontoznak, bármit is ír.
Kedves 13-as. Nem más volt a gond, hanem ez. Átszúrták a köldökzsinórt, és nem kapott elég táplálékot a baba, azért halt meg.
Mellesleg aki megcsináltatta, hadd kérdezzem már meg, mikor kaptátok meg az eredményt?
Engem 23. héten fogadtak, 1 hét múlva kaptam volna időpontot, kb. 2 hét mire megjön a vizsgálat, nekem azt mondták. Az 27. hét. Mégis minek? Elvetetni már nem lehet, csak megszülni. Egy ennyi idős magzat már simán életképes, megszülöd és kidobod? Nyilván hazaviszed, akkor meg már nem mindegy?
Az meg, hogy kötelező egy nagy marhaság. A te tested, a te gyereked, semmi sem kötelező.
24-esnek:
18 hetesen hívott a doki, hogy gond lehet. 3 nap múlva, már szúrtak és 10 nap múlva volt eredmény, azaz még nem voltam 21 hetes.
Nem értem, hogy neked miért olyan későn akarták csinálni:O Az ismerősömmel veszekedtek, hogy miért 20 hetesen ment magzatvíz vizsgálatra, pedig őt is küldték, nem magától megy oda az ember lánya.
24.: Ezt melyik intézményben csinálták volna így? Legalább annyit, hogy államiban vagy fizetősben? Államiban van, ahol a 20-21. héten már nem fogadnak, máshol meg az a határ, hogy 23. hétre kész legyen az eredmény.
A köldökzsinórban erek futnak, tehát vagy ott rögtön szétdurran vagy -mint nekünk egy vérvétel után- beforr és később nem okoz gondot. Azért UH vezérlés mellett ez elég gáz.. Régebben, míg nem volt UH előfordulhatott, hiszen csak a vakvilágba szurkáltak.
Kötelező: ahogy írtam, az orvosnak kötelező elküldeni minden 37 év feletti kismamát a genetikára. (Kiskönyvet ha megnézed, valahol benne van.) Ezen belül illene mindezt úgy megtennie, hogy már 12 hetesen ott lehessen anyuka a genetikán, ha szeretne menni (És nem etikátlanul a 41 évest -akinek az életkori kockázata 1:85-höz,tehát eleve magas- elküldeni először integrált tesztre, hogy 16 hetesen derüljön ki számára, hogy magas a kockázata...). Ennyi a kötelező. A kismama meg eldönti, hogy szeretné-e vagy sem.
Nekem is furcsa,hogy valahol ilyen későn csinálnánk.
Amikor nekünk csinálták, a legidősebb kismama is 20 és fél hetes volt.
Az a baj, hogy nagyon sok rémtörténet kering erről, amihez jórészt hozzátesznek. Ilyen pl. ez a köldökzsinóros dolog. Nem mondom,hogy tutira nem igaz, de egy uh vezérelt szúrásnál,hogy pont abba a kb. egy cm vastag zsinórba szúrjanak bele, hát kisebb az esélye szerintem, mint bárminek.
Teljesen egyetértek 26-os. Én 38 évesen szültem először, megcsináltattam a chorion biopsziát 14 hetesen. Betartottam a vizsgálat utáni minden előírást, nagyon szigorúan. Semmi baj nem volt a terhességemmel, végig kihordtam, egészéges lányom lett. A második terhességemnél (40 éves vagyok) önként mentem a genetikára, és megint "megszúrattam" magam. Az eredményt egy hét múlva megmondták telefonon (negatív lett).
Aki nem veti magát alá a vizsgálatnak (holott életkora, vagy más rossz vizsgálati eredmény miatt szükséges lenne), hát lelke rajta. De a nőgyógyásznak kutya kötelessége a vizsgálatról és annak fontosságáról tájékoztatni mindenkit.
Amúgy van olyan nő az ismeretségi körömben, aki csak azért nem csináltatta meg, mert neki fáj. Hát...no comment.
Ha valamilyen vizsgálat rossz lett, és ez indokolja, akkor természetesen lehet. De csak az életkor miatt hülyeség.
Ez a magyar orvostudomány marhasága, nem mellesleg elég jól fizet a tb-nek, naná, hogy ajánlják akinek csak lehet.
Olvassatok utána. A Down-kór kétféleképp alakul ki:
1. Már eleve rossz az a gén, ez akár 18 éves lányokkal is előfordul.
2. Osztódáskor lesz valami hiba. Ennek a kockázata valóban nő az életkorral.
A Down-kóros babák az esetek nagy részében az 1. miatt születnek, tehát az egésznek semmi értelme. Akkor ennyi erővel menjen el az összes terhes, nem csak az idősebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!