Inzulinrezisztenciával mennyiben kell változtatni az életmódon terhesség alatt?
Elsősorban az étkezésen kell-e variálni? vagy tartani a 160 g-os szénhidrát diétát?
Nincs megállapított IR-em, csak nagyon esélyes a PCOS-sal együtt, gondoltam, ha teherbe esem, ha más nem, terheléses vérvételen (amin amúgy sosem voltam), kiderül.
Már jó ideje életmódot váltottam, mióta felmerült bennem, hogy a tüneteim alapján az vagyok. Önmagam beszabályoztam magamnak az étkezést többműszakos munkarendhez igazítva. Megbízható szakorvos nincs a megyében, így maradt ez a megoldás.
Az életmód váltás, egészséges táplálkozás, mozgás sosem árt. Diagnosztizált IR-al nem csak terhesség idejére, hanem élethosszig tartó változtatás kell. Az IR a 2. típusú diabétesz előszobája, aminek csak egyik tünete a PCOS.
A sima terhelése cukor vizsgálatnál nem biztos, hogy kiderül (illetve ha már a cukor értékek sem jók, akkor már előrehaladottabb az állapot), hanem inzulin értékeket kell nézni. Jó cukorérték mellett is lehet már rossz inzulin válasz.
A neten sok segítséget, leírást, receptet találsz IR diétára, szerintem kezdetnek jó, ha jelen pillanatban nincs jobb lehetőséged.
Nekem 160 g diétát a fogyáshoz kellett tartani, utána 180g is lehetett, de ez is egyénenként változó. Meghatározott kb mikor, mennyi, és milyen ch-t lehet fogyasztani (gyors, lassú). Egyszerű cukrokat kerülni kell, pékárúból, lisztből vagy ch csökkentettet, vagy teljes kiőrlésűt fogyassz, mindig egyél zöldséget a ch mellé, mert a rostok is lassítják a felszívódását...és még sorolhatnék sok jó tanácsot.
Ha gyanakodsz, hogy ir-d van, előbb utóbb nézesd meg.
Nekem nem kellene spórolnom magánorvosra, megengedhetném magamnak, nem arról szól. Az elvekről. Ráadásul ahogy olvasom, sokan csak annyi instrukciót kapnak, hogy 160 g szénhidrát, a dietetikus összeállít egy étrendet, amire bárki képes.
Gyógyszert én nem akarok szedni. Mióta megnézem, mit eszek, nincs hasmenésem, nem fáj a hasam, jó a közérzetem. A szervezet visszajelzései sokszor fontosabbak.
Ráadásul a legzavaróbb dologra nincs is gyógyszeres megoldás, a szőrösödésre. Na, én ezt napi fél liter borsmentateával korrigáltam, azóta egész más minden. Puhább, ritkább, lassabban nő.
Ami főleg azért durva, mert mindenhol a fodormentát írják, közben a tévedésből vett borsmenta sokkal jobban bevált főzetként, mint előtte a másik.
Sehol nem írtam, hogy én zseni vagyok, és hogy a hülye jár magánorvoshoz, hogy te mit láttál bele, azért én nem tartozom felelősséggel.
A kérdés arra irányult, a terhesség alatt igényel-e valami speciálisabb étrendet ez a betegség. Mint kiderült számomra: nem, folytatni kell, ahogy előtte. Erre voltam kíváncsi, nem voltam szemernyit sem elbizonytalanodva a jelenlegi életmódomat illetően, csak érdekelt, terhesség alatt kell-e valami plusz, amiről nem tudok.
Második válaszoló vagyok, én egyet értek a másik hozzászólóval, de hát nem vagyunk egyformák, ettől színes a világ.
Terhesség alatt is a diétát kell tartani. Nálam igazolt, orvos által diagnosztizált IR volt, ezért a magándokim (hála istennek, hogy az volt) többször nézetett vércukrot, mivel esélyesebb volt nálam a GDM kialakulására. A második gyermekemnél pl a 32 héten derült ki a gdm, a szokásos protokoll szerinti 26 hetes terhelésnél még rendben voltak az értékeim. A második terhelésnél már az egekben volt a vércukrom, rögtön inzulinra lettem állítva, és szigorú diétára. Ha nem magándokim van, lehet, ki sem derült volna, csak mikor már nagy a baj.
Egyébként nekem sokáig a rendszertelen menzeszen, és a policisztás ováriumokon kívül nem volt más tünetem, kimondottan vékony voltam. Majd már nem menstruáltam, és egy év alatt felrántottam 15kg-ot, ami az induló testsúlyom közel 30%-a volt. Nekem eleinte kellett a gyógyszer, hogy beinduljon a fogyás, rendbe tegye a szörnyű magas inzulin értékeimet, majd mikor teherbe estem, megvédett egy esetleges vetéléstől. Az első lányom születése után már nem szedtem gyógyszert, diéta, mozgás elég volt.
A második terhességemnél gdm-es lettem, és utána maradt is a 2. típusú cukorbetegség.
Nekem csak az a fura ebben az egész PCOS és IR mizériában, hogy miért csak mindenhol magánorvosok értenek hozzá? SZTK-s miért nem?
Kissé üzletszagú az egész, kezdve a PCOS FB csoporttal, ahol mindjárt azzal indítanak, hogy ezt a könyvet meg azt vedd meg, meg ehhez a dokihoz menj, meg ahhoz a dietetikushoz...
Értem én, segítő szándék, de ez kissé olyan, mint maga a méhnyakrák kampány: ezer más rákbetegségben meg lehet halni, de mégis csak ezt hangsúlyozzák. A többi szervet miért nem vizsgáltassuk ki évente?
Ja, mert a nődoki olyan dolog, amihez az ember inkább megfizeti a magánt.
Úgy gondolom, nem véletlenül nincsenek hozzáértő orvosok államilag. Ez a PCOS + IR nagy üzlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!