Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Inzulinrezisztenciával mennyib...

Inzulinrezisztenciával mennyiben kell változtatni az életmódon terhesség alatt?

Figyelt kérdés

Elsősorban az étkezésen kell-e variálni? vagy tartani a 160 g-os szénhidrát diétát?

Nincs megállapított IR-em, csak nagyon esélyes a PCOS-sal együtt, gondoltam, ha teherbe esem, ha más nem, terheléses vérvételen (amin amúgy sosem voltam), kiderül.

Már jó ideje életmódot váltottam, mióta felmerült bennem, hogy a tüneteim alapján az vagyok. Önmagam beszabályoztam magamnak az étkezést többműszakos munkarendhez igazítva. Megbízható szakorvos nincs a megyében, így maradt ez a megoldás.

2015. máj. 8. 13:33
 1/10 anonim ***** válasza:
Én terhesség előtt, alatt, után is ezt tartottam, teljesen rendben voltunk végig, és utána a néhány plusz kiló is lement. Most másodszor is így fogok tenni. Nekem orvosi kontroll van mellette, jó orvosom van, szerencsére. De ő is ezt javasolta, végig. Sőt, a család egésze tartja ezt az étkezési formát, senkinek nem okoz ez rosszat, sima egészséges életmód odafigyelni a szénhidrátbevitelre, és az alapanyagokra, szerintünk.
2015. máj. 8. 13:37
 2/10 anonim ***** válasza:

Az életmód váltás, egészséges táplálkozás, mozgás sosem árt. Diagnosztizált IR-al nem csak terhesség idejére, hanem élethosszig tartó változtatás kell. Az IR a 2. típusú diabétesz előszobája, aminek csak egyik tünete a PCOS.

A sima terhelése cukor vizsgálatnál nem biztos, hogy kiderül (illetve ha már a cukor értékek sem jók, akkor már előrehaladottabb az állapot), hanem inzulin értékeket kell nézni. Jó cukorérték mellett is lehet már rossz inzulin válasz.

A neten sok segítséget, leírást, receptet találsz IR diétára, szerintem kezdetnek jó, ha jelen pillanatban nincs jobb lehetőséged.

Nekem 160 g diétát a fogyáshoz kellett tartani, utána 180g is lehetett, de ez is egyénenként változó. Meghatározott kb mikor, mennyi, és milyen ch-t lehet fogyasztani (gyors, lassú). Egyszerű cukrokat kerülni kell, pékárúból, lisztből vagy ch csökkentettet, vagy teljes kiőrlésűt fogyassz, mindig egyél zöldséget a ch mellé, mert a rostok is lassítják a felszívódását...és még sorolhatnék sok jó tanácsot.

Ha gyanakodsz, hogy ir-d van, előbb utóbb nézesd meg.

2015. máj. 9. 16:29
 3/10 A kérdező kommentje:
Mindenhol azt válaszolták, beleértve a híres PCOS csoportot fb-n, hogy Vas megyében nincs megbízható endokrinológus. Még magánban sem, pedig eleve nem szeretnék fizetni, ha egyszer minden hónapban fizetem a tb-t.
2015. máj. 9. 17:09
 4/10 anonim ***** válasza:
Akkor sajnos mozdulnod kell jó orvos érdekében más megyébe. Tudom, hogy lázad miatta a lelked, de őszinte leszek: a te életed, a te felelősséged. Sajnos az orvosok egy része nem szán időt a továbbtanulásra és képzésre, valahogy úgy érzik, hogy diplomaosztó után ők készen vannak. 4 évet kezeltek félre, sosem fogom nekik megbocsátani, arról nem beszélve, hogy az elveszített baba után a bolygó másik felére is elmentem volna, csak valaki segítsen. Fontold meg, hogy mit teszel meg és áldozol fel azért, hogy megfelelő segítséget kapj ebben. Én minden hónapban teszek félre egy keveset, így jut a magánorvosra három havonta kontrollra. Ilyen világot élünk sajnos.
2015. máj. 9. 17:25
 5/10 A kérdező kommentje:

Nekem nem kellene spórolnom magánorvosra, megengedhetném magamnak, nem arról szól. Az elvekről. Ráadásul ahogy olvasom, sokan csak annyi instrukciót kapnak, hogy 160 g szénhidrát, a dietetikus összeállít egy étrendet, amire bárki képes.

Gyógyszert én nem akarok szedni. Mióta megnézem, mit eszek, nincs hasmenésem, nem fáj a hasam, jó a közérzetem. A szervezet visszajelzései sokszor fontosabbak.

Ráadásul a legzavaróbb dologra nincs is gyógyszeres megoldás, a szőrösödésre. Na, én ezt napi fél liter borsmentateával korrigáltam, azóta egész más minden. Puhább, ritkább, lassabban nő.

Ami főleg azért durva, mert mindenhol a fodormentát írják, közben a tévedésből vett borsmenta sokkal jobban bevált főzetként, mint előtte a másik.

2015. máj. 9. 17:42
 6/10 anonim ***** válasza:
Ha ennyire úgy érzed, hogy beválik az öngyógyítás, akkor miért vagy bizonytalan? Ne haragudj, hogy ezt mondom, de tünetmentesen is produkálhatsz úgy 150-es terhelt inzulinszintet mint a huzat! Az, hogy most jól vagy, nem jelenti, hogy 5 év múlva nem leszel cukorbeteg. Nem véletlenül egy szakma ez, és ahová én járok, ott nem hanyagolják el a dietetikai segítséget sem, kontroll is van, és rengeteg tipp. De ha te ilyen szupernek érzed magad, nem értem a kérdést. Miért szorulsz rá segítségre, ha úgy érzed, egyedül is tökéletesen meg tudod oldani, csak a hülyéknek van szüksége magánorvosra ehhez?
2015. máj. 9. 18:10
 7/10 A kérdező kommentje:

Sehol nem írtam, hogy én zseni vagyok, és hogy a hülye jár magánorvoshoz, hogy te mit láttál bele, azért én nem tartozom felelősséggel.

A kérdés arra irányult, a terhesség alatt igényel-e valami speciálisabb étrendet ez a betegség. Mint kiderült számomra: nem, folytatni kell, ahogy előtte. Erre voltam kíváncsi, nem voltam szemernyit sem elbizonytalanodva a jelenlegi életmódomat illetően, csak érdekelt, terhesség alatt kell-e valami plusz, amiről nem tudok.

2015. máj. 9. 18:27
 8/10 anonim ***** válasza:

Második válaszoló vagyok, én egyet értek a másik hozzászólóval, de hát nem vagyunk egyformák, ettől színes a világ.

Terhesség alatt is a diétát kell tartani. Nálam igazolt, orvos által diagnosztizált IR volt, ezért a magándokim (hála istennek, hogy az volt) többször nézetett vércukrot, mivel esélyesebb volt nálam a GDM kialakulására. A második gyermekemnél pl a 32 héten derült ki a gdm, a szokásos protokoll szerinti 26 hetes terhelésnél még rendben voltak az értékeim. A második terhelésnél már az egekben volt a vércukrom, rögtön inzulinra lettem állítva, és szigorú diétára. Ha nem magándokim van, lehet, ki sem derült volna, csak mikor már nagy a baj.

Egyébként nekem sokáig a rendszertelen menzeszen, és a policisztás ováriumokon kívül nem volt más tünetem, kimondottan vékony voltam. Majd már nem menstruáltam, és egy év alatt felrántottam 15kg-ot, ami az induló testsúlyom közel 30%-a volt. Nekem eleinte kellett a gyógyszer, hogy beinduljon a fogyás, rendbe tegye a szörnyű magas inzulin értékeimet, majd mikor teherbe estem, megvédett egy esetleges vetéléstől. Az első lányom születése után már nem szedtem gyógyszert, diéta, mozgás elég volt.

A második terhességemnél gdm-es lettem, és utána maradt is a 2. típusú cukorbetegség.

2015. máj. 9. 21:49
 9/10 anonim ***** válasza:
Ja, és én is azt hittem, mindent tudok a diétáról, tök egyszerű, míg nem találkoztam egy jó dietetikussal. Hát volt sok dologban meglepetés. Néha fel kell adnunk az elveinket, és nem baj, ha belátjuk, nem érthetünk mindenhez.
2015. máj. 9. 21:52
 10/10 A kérdező kommentje:

Nekem csak az a fura ebben az egész PCOS és IR mizériában, hogy miért csak mindenhol magánorvosok értenek hozzá? SZTK-s miért nem?

Kissé üzletszagú az egész, kezdve a PCOS FB csoporttal, ahol mindjárt azzal indítanak, hogy ezt a könyvet meg azt vedd meg, meg ehhez a dokihoz menj, meg ahhoz a dietetikushoz...

Értem én, segítő szándék, de ez kissé olyan, mint maga a méhnyakrák kampány: ezer más rákbetegségben meg lehet halni, de mégis csak ezt hangsúlyozzák. A többi szervet miért nem vizsgáltassuk ki évente?

Ja, mert a nődoki olyan dolog, amihez az ember inkább megfizeti a magánt.

Úgy gondolom, nem véletlenül nincsenek hozzáértő orvosok államilag. Ez a PCOS + IR nagy üzlet.

2015. máj. 10. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!