Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mennyi kcal-t ehetek egy nap...

Mennyi kcal-t ehetek egy nap terhes kismamaként, hogy kordában tartsam a hízást?

Figyelt kérdés
Jelenleg sajnos 81 kg vagyok, és 7 hetes terhes. A kisfiamat 99 kg-al szültem, akkor 75 kg-al kezdtem, és a végére nagyon meghíztam. Toxémiás is lettem,190/100-as vérnyomás, sürgősségi, azonnali császár lett a vége. Ezt most szeretném elkerülni, max. 10 kg-t szeretnék hízni. Hány kalóriát ehetek egy nap, és miket egyek? Tanácsokat kérek ügyes súlytartó kismamiktól. Köszi mindenkinek.
2010. febr. 23. 12:31
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekem inzulinrezisztenciám van, és hogy a cukrom nehogy magas legyen vigyáznom kell a súlyomra. Napi 1800 kalóriát és 180 g szénhidrátot ehetek úgy hogy napi 5-6 szor kell étkeznem.(ezt endokrinológus mondta) Korábban úgy gondoltam hogy ez az étkezés nagyon sok lesz, mert korábban 2-3 szor ettem és ragadtak a kilók, azt hittem hogy most már biztos 5 kg val több vagyok mint a terhesség elején. Múlt héten 18 hetesen volt védődőnél és ugyanannyi a súlyom mint december végén, csak a pocim nőtt. Meg is dícsért, hogy ez nagyon ideális, és nem érzem magam éhesnek soha mert gyakran eszem. Egyébként ezt az anyák lapjában is olvastam, hogy többszöri étkezésénél a szervezet nem ratároz, mert tudja hogy folyamatosan kap enni, nem ragadnak a kilók.

2010. febr. 23. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát azt hogy hány kcal-t ehetsz egy nap, vagy kell megenned terhesen azt nem tudom.Én a kisfiamnál 91 kg-ről indultam, 102-vel mentem szülni, és szülés után 2 héttel megint 91kg voltam.Efektíve nem diétáztam, de nagyon oda figyeltem hogy mennyit eszek, és mit.Nem vontam meg magamtól semmit amit kívántam, de pl. ha egy héten sok cukros uditőt ittam akkor utána 2 hétig csak víz, meg reggelente tejet, vagy kakót ittam a reggelihez.Rengeteg gyümölcsöt ettem, és így nem kívántam az édességet, mert azt az érzetet kielégítettem a rengeteg gyümölcsel.íno meg oda foigyeltem hogy ne kettő helyett egyek, csak mindig annyit amennyivel épp jól lakok.Persze én is ettem egyszer egyszer pizzát, vagy mcdonald's-os kaját, de mondjuk csak egy hónapban egyszer.És folyamatosan néztem a súlyom, hetente mértem, és ha kicsit megszaladt akkor kicsit jobban oda figyeltem, hogy ne egyek túl zsíros kaját, meg fehér kenyér helyett magosat ilyesmi.Ja és mondjuk csak 1 hónapig,de jártam kismama tornára.

Most 12 hetes vagyok, és megint figyelni akarok, pont amiatt mert túlsúlyal indulunk a terhességnek, most pl. veszek majd terhestorna DvD-t és majd amikor a fiam alszik arra tornázok. :)

Remélem tudtam segíteni, nekem így sikerült nem hízni. :)

Jó baba várást, és jó egészséget! :)

2010. febr. 23. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Elég hosszú lesz amit írok,de segíteni szeretnék! :)


Étrendi tanácsok várandós kismamáknak


A gyermeket váró anya táplálkozása befolyásolja a magzat fejlődését, valamint a születendő gyermek és saját maga egészségi állapotát, s hat a szülés időpontjára és lefolyására is. Ezt szem előtt tartva a nőnek a terhessége folyamán tápanyagtöbbletre van szüksége a szervezetében bekövetkező változásokhoz, valamint magzatának a fejlődéséhez. A testtömeg gyarapodása legyen egyenletes, s a terhesség végére ne haladja meg az eredeti testtömeg 15–18 %-át (ez körülbelül 8–11kg-nak felel meg).


Energiaszükséglet

Az átlagos testtömegű, könnyű testi munkát végző nő napi energiaszükséglete 1800-2000 kcal. Ez a terhesség alatt 15–20 %-kal növekszik, de az egymást követő terhességi időszakokban különbözőképpen.

Az első harmadban: + 150 kcal

A második harmadban: + 350 kcal

A harmadik harmadban: + 350 kcal


Szénhidrátszükséglet

A napi kalória legalább 50–55 %-át szénhidrátok adják, ugyanis ezek a tápanyagok mozgósíthatók legkönnyebben energiatermelés céljára. A különböző szénhidrátok arányára azonban figyelmet kell fordítani. Háttérbe kell szorítani az egyszerű szénhidrátokat (cukrokat), s növelni kell a rostokban gazdag összetett szénhidrátok mennyiségét. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények, valamint a nyers zöldségek, a főzelékfélék és a gyümölcsök.


Zsírszükséglet

A terhesség alatti étrend fehérjében gazdag és viszonylag szénhidrátdús, tehát relatíve zsírszegény legyen. A szervezet ugyanis ilyenkor fokozottabban érzékeny a zsíranyagcsere-zavarokra, ezért a kismama a megnövekedett energiaigénye ellenére se fogyasszon több zsírt, mint amennyi az összes energiaszükséglet 20–25 %-a. Az állati és a növényi zsiradék aránya lehetőleg 50–50 % legyen. A várandós anya kerülje a túlhevített zsírokat tartalmazó ételeket, valamint a füstölt és a túl zsíros húsokat. Az ételkészítés során zsírszegény eljárásokat (főzést, párolást, fóliában sütést) alkalmazzon, s cserépedényt, kuktát vagy mikrohullámú sütőt használjon.


Vitamin- és ásványianyag-szükséglet

Változatos, vegyes táplálkozás esetén a szervezet hozzájut a nélkülözhetetlen adagjukhoz. Hányás, étvágytalanság és egyéb táplálék-felvételi problémák esetén a pótlásukról gondoskodni kell. Fontos vitamin- és ásványianyag-források a húsok, a belsőségek, a halak, a tej, a tejtermék, a tojás, a zöldség- és salátafélék, a gyümölcsök, az olajos magvak, a korpás készítmények és a barna rizs.


Reggeli


- kefir 1 pohár

- korpás zsemle 1 db

gyümölcstea


- méz 15 g (3 kk.)



263,9

12,2

0,7

50,3


Tízórai


- banán 150 g (1 közepes db)



157,5

1,9

-

36,3


Ebéd


joghurtos zöldbableves


- zöldbab 80 g

- csontleves 200 ml (1 pohár)

- Graham-liszt 5 g (2 kk.)

- olaj 5 g (0,5 ek.)

- joghurt 30 g (1,5 ek.)

- lecsó 5 g

- petrezselyemzöld ízlés szerint

- fűszerpaprika, citromlé ízlés szerint

- só ízlés szerint



A zöldbabot a csontlevesben feltesszük főni, ízesítjük sóval és petrezselyemzölddel. Zsemleszínű diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ehhez adjuk az olajat), ízesítjük fűszerpaprikával. Ha a bab megfőtt, besűrítjük, beletesszük a lecsót és összeforraljuk. Simára kevert joghurttal dúsítjuk. Összeforraljuk.

csirkemell almába töltve


- csirkemell 80 g (1/2 db)

- alma 200 g (2 közepes db)

- zsemle 1/5 db

- tojás 1/5 db

- tej (1,5%) 20 ml (1,5 ek.)

- reszelt Óvári sajt 20 g (3 ek.)

- margarin 5 g (1,5 kk.)

- petrezselyemzöld ízlés szerint

- rozmaring, kakukkfű ízlés szerint

- só ízlés szerint



Az almák magházát eltávolítjuk, a belsejét kivájjuk. A csirkemellet ledaráljuk, összekeverjük az almadarabokkal, a tojással, a fűszerekkel és a beáztatott zsemlével. Az almákat lazán megtöltjük. Margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük, a tetejére tesszük a megmaradt margarint és középmeleg előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután a tetejét meghintjük reszelt sajttal és annak ráolvadásáig tovább sütjük.



471

31,8

23,4

32,1


Uzsonna


- gyümölcsös müzliszelet 1 db

kamillatea


- méz 15 g (3 kk.)



171,9

1,8

-

37,6


Vacsora


túrós vitaminsaláta


- sárgarépa 60 g (1 vékony szál)

- alma 60 g (0,5 db)

- fejes saláta 60 g (1/3 fej)

- félzsíros túró 50 g (2 ek.)

- kefir 60 g (3 ek.)

- citrom, petrezselyemzöld ízlés szerint

- kakukkfű, só ízlés szerint



A felaprított/lereszelt zöldségeket a túróból, kefirből és fűszerekből készült öntettel vegyítjük, lehűtve tálaljuk.

- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)



427

17,4

15,9

52,1


összesen:



1491,3

65,1

40

208,4



Reggeli


sárgarépás zabpehely


- sárgarépa 50 g (1 vékony szál)

- kefir 100 g (0,5 pohár)

- zabpehely 20 g (2 ek.)

- zabkorpa 5 g (1 ek.)

- méz 15 g (3 ek.)

- őrölt fahéj ízlés szerint



- tej (1,5%) 200 ml (1 pohár)



306

13,4

7,8

43,7


Tízórai


búzacsírás almapüré


- alma 100 g (1 kis db)

- búzacsíra 10 g (1,5 ek.)

- méz 10 g (2 ek.)

- citrom ízlés szerint

- víz 20 g (1 ek.)



101

2,9

7

19,3


Ebéd


sertéssült


- sertéskaraj 120 g (1 tenyérnyi szelet)

- olaj 5 g (0,5 ek.)

- só ízlés szerint



gőzben főtt kelbimbó


- kelbimbó 200 g

- margarin 5 g (1,5 kk.)

- kömény, majoránna ízlés szerint

- só ízlés szerint



őszibarackhab


- tojásfehérje 1 db

- őszibarack 50 g (1/2 db)

- cukor 15 g (3 kk.)

- citrom ízlés szerint



A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a pürésített őszibarackot.



454

36,7

18,7

34,5


Uzsonna


- körtekompót 200 g (1 pohárnyi)

- korpás keksz 3 db



258

0,6

1

56,4


Vacsora


zöldséges tofuragu


- tofu 80 g (3 ek.)

- sárgarépa 40 g (1 vékony szál)

- petrezselyem gyökér 40 g (1 vékony szál)

- olaj 10 g (1 ek.)

- vöröshagyma 5 g (1 kk.)

- só ízlés szerint



A felmelegített olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott tofut, kevés vizet aláöntve ízesítjük sóval és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a vékony hasábokra vágott zöldségeket. Átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje, fedő alatt a zöldségek megpuhulásáig sütjük.

- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)



404

16,5

15,5

46,8


összesen:



1523

70,1

50

200,7



Reggeli


- gépsonka 50 g (3 szelet)

- korpás kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- zöldpaprika 150 g (1 közepes db)

- light margarin 10 g (3 kk.)

csipkebogyó tea


- méz 15 g (3 kk.)



388,9

19,9

7,6

57


Tízórai


- kivi 200 g (3 db)



104

2

-

22,6


Ebéd


vegyes gyümölcsleves


- körte 40 g (1/2 db)

- alma 40 g (1/2 db)

- tej (1,5%) 50 ml (1/2 csésze)

- vaníliás pudingpor 8 g (4 kk.)

- cukor 20 g (1 ek.)

- citrom, fahéj ízlés szerint

- szegfűszeg ízlés szerint

- só ízlés szerint



Az apró kockákra vágott gyümölcsöket a cukorral és a fűszerekkel ízesített adagonként 2,5 dl hideg vízben megfőzzük, majd a tejből és a pudingporból készült finom habarással sűrítjük. Kiforraljuk és szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.

töksaláta


- főzőtök 200 g

- kefir 60 g (4 ek.)

- kapor, citrom ízlés szerint

- fahéj, só ízlés szerint



alufóliában sült csirkecomb


- csirkecomb (bőr nélkül) 150 g (1 db)

- olaj 5 g (0,5 ek.)

- só, bazsalikom ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)



647,4

34,4

14,5

91,9


Uzsonna


- Túró Rudi 1 db



106

4,4

5,5

9,3


Vacsora


- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

petrezselymes vajkrém


- vajkrém 10 g (2 tk.)

- petrezselyemzöld ízlés szerint



- retek 150 g



260,5

8,6

4,6

43,7


összesen:



1506,8

69,3

32,2

224,5



Reggeli


epres túrókrém


- fagyasztott eper 50 g

- félzsíros túró 50 g (2 ek.)

- porcukor 10 g (0,5 ek.)

- tejföl (12%) 20 g (1 ek.)

- eperszörp 5 g (1 kk.)



- korpás kifli 1 db

kamillatea


- méz 15 g (3 kk.)



335,5

13,6

4,9

58


Tízórai


- alma 200 g (1 nagy db)

- korpás keksz 4 db



142

1,3

1

26


Ebéd


petrezselymes burgonya


- burgonya 250 g (2 közepes db)

- margarin 5 g (1 tk.)

- petrezselyemzöld ízlés szerint

- só ízlés szerint



lazac karfiollal


- lazac 250 g (1 vastag szelet)

- karfiol 150 g

- olaj 10 g (1 ek.)

- tejföl (12%) 20 g (1 ek.)

- fűszerpaprika, só ízlés szerint

- petrezselyemzöld ízlés szerint



A halat besózzuk és felmelegített olajon mindkét oldalát átsütjük. Óvatosan egy hőálló tálba szedjük. A rózsáira szedett karfiolt forró sós vízben megfőzzük és halra tesszük. A tejfölt ízesítjük fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel, a karfiolos halra öntjük és lassú tűzön összeforraljuk.

- almalé (100%) 1 pohár (200 ml)



675

40,2

19,7

84,9


Uzsonna


mézes-diós sárgarépa-saláta


- sárgarépa 100 g (2 vékony szál)

- darált dióbél 3 g (2 kk.)

- búzacsíra 3 g (2 kk.)

- méz 5 g (1 kk.)

- citrom ízlés szerint



85

2,5

2,2

13,8


Vacsora


spenótsaláta mozzarellával


- spenót 120 g

- sárgarépa 60 g (1 nagyobb szál)

- félzsíros túró 20 g (1 ek.)

- kefir 40 g (2 ek.)

- olaj 4 g (1 tk.)

- mozzarella 30 g (1 kis golyó)

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint

- bazsalikom ízlés szerint



- korpás kifli 1 db



347,9

21,4

9,2

29,4


összesen:



1585,4

79

37

212,1



Reggeli


- Óvári sajt 50 g (3 vékony szelet)

- light margarin (35%) 10 g (1 tk.)

- retek 150 g

- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

citromfűtea


- méz 15 g (3 kk.)



453,4

23,4

13,3

56,6


Tízórai


- ananászbefőtt 150 g (1 kis pohár)



106

0,8

-

24


Ebéd


csontleves


- marhacsont 100 g

- sárgarépa 20 g (0,5 szál)

- petrezselyem gyökér 20 g (0,5 szál)

- zeller 5 g (1/10 fej)

- karalábé 5 g (1/10 fej)

- kelkáposzta 5 g (1/10 fej)

- finomra vágott vöröshagyma 5 g (1 kk.)

- paprika 10 g (1/3 db)

- paradicsom 5 g (1/3 db)

- gyömbér ízlés szerint

- szerecsendió virág ízlés szerint

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint



A margarint a tojással habosra keverjük beletesszük a darát és legalább 30 percig pihentetjük. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatjuk és lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a galuskák átfőnek.

daragaluskával


- búzadara 10 g (3 kk.)

- margarin 3 g (1 mk.)

- tojás 1/5 db

- só ízlés szerint



salátafőzelék


- fejes saláta 200 g (1 kis fej)

- csontleves 100 ml (1 csésze)

- Graham liszt 10 g (4 kk.)

- tejföl (12%) 30 g (1,5 ek.)

- kapor, ecet, só ízlés szerint



A salátát megmossuk, vastag csíkokra vágjuk és a csontlevesben feltesszük főni. Ízesítjük sóval és kaporral, ha megfőtt a tejfölből és lisztből készült finom habarással sűrítjük. Összeforraljuk, ecettel utóízesítjük.

szárnyashúspuding


- sült csirkemell 60 g (1/4 db)

- margarin 10 g (1 tk.)

- Graham liszt 10 g (4 kk.)

- tej (1,5%) 50 ml (0,5 csésze)

- tojás 1/3 db

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint

- borsikafű, szerecsendió ízlés szerint



A húst ledaráljuk. A margarinból és a lisztből diétás világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük és állandó keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket, a tojás sárgáját és habbá vert fehérjét. Egy pudingformát vékonyan kimargarinozunk és liszttel meghintünk. Egy nagyobb hideg vízzel teli edénybe állítjuk és lassú tűzön fedő alatt megfőzzük.



471

26,7

22,5

40,5


Uzsonna


almás piskóta


- tojás 1/2 db

- liszt 10 g (4 kk.)

- cukor 10 g (0,5 ek.)

- alma 25 g (1/4 db)



116

4

2,6

19,1


Vacsora


tojáslepény brokkolival


- tojás 2 db

- tej (1,5%) 20 g (3 kk.)

- brokkoli 50 g

- olaj 5 g (0,5 ek.)

- só ízlés szerint

- szerecsendió ízlés szerint

- petrezselyemzöld ízlés szerint



A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk és habverővel alaposan elkeverjük. Teflonserpenyőben olajat melegítünk és a tojásokat palacsinta-szerűen megsütjük, de nem fordítjuk meg. Rászórjuk a gőzben előfőzött brokkolirózsákat. Meghintjük reszelt szerecsendióval, felgöngyöljük. Frissen finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve melegen tálaljuk.

- korpás zsemle 1 db



351,4

18,4

14,89

31,6


összesen:



1497,8

73,3

53,29

171,8



Reggeli


almás müzli


- alma 130 g (1 kis db)

- zabpehely 10 g (1 ek.)

- búzacsíra 5 g (3 kk.)

- tej (1,5%) 20 ml (1,5 ek.)

- mazsola 10 g

- méz 10 g (2 kk.)

- citrom, őrölt fahéj ízlés szerint



- tej (1,5%) 200 ml (1 pohár)



276

11,1

5,9

43,8


Tízórai


- mandarin 200 g (2 db)

- korpás keksz 4 db



170

1,9

1

31,6


Ebéd


Újházy tyúkhúsleves


- tyúkhús 200 g (1 comb)

- sárgarépa 30 g (1/2 szál)

- petrezselyem gyökér 20 g

- zeller 5 g (1/10 fej)

- karalábé 5 g (1/10 fej)

- gomba 10 g (1 kis db)

- finomra vágott vöröshagyma 5 g (1 kk.)

- fokhagyma ízlés szerint

- paprika 10 g (1/3 db)

- paradicsom 5 g (1/3 db)

- feketebors ízlés szerint

- szerecsendió virág ízlés szerint

- lestyán ízlés szerint

- Na szegény só ízlés szerint

- tésztabetét 10 g (1 ek.)



A megtisztított, megmosott tyúk zsíros részeit, bőrét eltávolítjuk és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, beletesszük a vékony hasábokra vágott zöldségeket és az egész paprikát, paradicsomot. Ízesítjük a fűszerekkel (bors, lestyán, lestyán), sózzuk. A felszeletelt gombát külön főzzük meg. A levest lassan, gyöngyözve főzzük készre. Ha elkészült, a húst kivesszük és leszűrjük a levest. Egyedi módon tálaljuk: a tányérba tesszük a húst és a külön megfőzött tésztabetétet, hozzáadjuk a főtt zöldségeket és a felszeletelt gombát. Erre merjük rá óvatosan a forró levest, hogy ne keveredjen össze a tányér tartalma.

kivis rizsfelfújt


- rizs 50 g (0,5 csésze)

- tej (1,5%) 150 ml (1,5 csésze)

- tojás 1/2 db

- cukor 20 g (1 ek.)

- margarin 5 g (1 kk.)

- kivi 80 g (2 kis db)

- reszelt citromhéj ízlés szerint

- vaníliás cukor 2 g (1 mk.)



A rizst a vaníliás cukorral ízesített tejben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha, ízesítjük a cukor felével és puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját, a margarin kétharmadát, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kivit és a keményre vert tojáshabot. A maradék margarinnal kikenünk egy tepsit, ebbe tesszük a masszát és előmelegített sütőben középlángon pirosra sütjük.



698,2

45,1

19,2

84,1


Uzsonna


joghurtos paradicsomsaláta


- paradicsom 90 g (1 nagy db)

- félzsíros túró 10 g (0,5 ek.)

- natúr joghurt 30 g (2 ek.)

- citrom, kakukkfű, só ízlés szerint

- búzacsíra 3 g (2 kk.)



- korpás kétszersült 20 g



146

6,5

3

22,5


Vacsora


- főtt baromfivirsli 50 g (1 db)

- korpás zsemle 1 db

- ketchup ízlés szerint



256,5

11,4

9,1

29


összesen:



1546,7

76

38,2

211



Reggeli


- gyümölcsjoghurt 1 pohár

- teljes kiőrlésű gabonapehely 50 g (6 ek.)



317,5

13

5

53,6


Tízórai


- banán 150 g (1 közepes db)



157,5

1,9

-

36,3


Ebéd


almás párolt cékla


- cékla 150 g (2 közepes db)

- alma 100 g (1 kis db)

- margarin 10 g (3 kk.)

- ecet, kömény ízlés szerint

- só ízlés szerint



töltött marhasült


- marhahús 120 g (1 tenyérnyi szelet)

- olaj 5 g (0,5 ek.)

- sárgarépa 30 g (0,5 szál)

- petrezselyem gyökér 30 g (0,5 szál)

- paprika 20 g (1/3 db)

- paradicsom 10 g (1/5 db)

- só, bazsalikom ízlés szerint



A befűszerezett húst késsel felszúrjuk és a nyílásokba bedugjuk a megtisztított és egészben hagyott zöldségeket. Felmelegített olajban minden oldalát átsütjük majd kuktába tesszük, rátesszük a karikákra vágott paprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk rá majd a kuktát lezárjuk és a húst puhára pároljuk.

szójás-meggyes szelet


- tojás 1/2 db

- liszt 8 g (4 kk.)

- szójaliszt 2 g (1 kk.)

- cukor 10 g (0,5 ek.)

- magozott meggy 120 g



529,4

33,1

16,9

50,1


Uzsonna


narancsos gyümölcszselé


- narancs 100 g (1 kis db)

- zselatin 7 g (3 kk.)

- víz 100 ml (1 csésze)

- cukor 15 g (4 kk.)

- fahéj, szegfűszeg, citrom ízlés szerint



- puffasztott búzaszelet 3 db



200

0,9

0,6

43,3


Vacsora


tejfölös túró


- félzsíros túró 40 g (2 púpozott ek.)

- tejföl (12%) 15 g (3 kk.)

- só ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- zöldpaprika 150 g (1 közepes db)



300

15,6

4,5

47


összesen:



1504,4

64,5

27

230,3



Reggeli


- korpás kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- light margarin 10 g (1 tk.)

- pulykamellsonka 50 g (3 szelet)

- retek 150 g

csipketea


- méz 10 g (2 kk.)



363,6

18,9

7,8

51,8


Tízórai


- kivi 200 g (3 db)

- korpás keksz 4 db



184

2,5

1

34,6


Ebéd


parajfőzelék


- paraj 200 g

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- teljes kiőrlésű búzaliszt 10 g (5 kk.)

- tej (1,5%) 100 ml (1 csésze)

- só ízlés szerint



A megtisztított és megmosott spenótot forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük és leturmixoljuk. A lisztből és az olajból diétás rántást készítünk (szárazon megpirítjuk a lisztet és ezután adjuk hozzá az olajat). Hozzáadjuk a parajpürét és felengedjük tejjel, sózzuk, alaposan összeforraljuk.

bevert tojás


- tojás 2 db

- ecet, só ízlés szerint



A tojást bő sóval és ecettel ízesített forrásban lévő vízbe ütjük, 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és lecsepegtetjük.

- korpás zsemle 1 db



439,8

25,1

17,4

44,4


Uzsonna


baracksaláta sajttal


- őszibarack (befőtt is lehet) 80 g

- Pannónia sajt 15 g (1 vékony szelet)

- Óvári sajt 15 g (1 vékony szelet)

- kefir 50 g (3 ek.)

- búzacsíra 5 g (3 kk.)

- porcukor 5 g (1/2 ek.)

- reszelt szerecsendió ízlés szerint



208

12,3

9

18,1


Vacsora


töltött tök


- tök 250 g

- barna rizs 30 g (1/4 csésze)

- csirkemell 80 g (1/2 db)

- vöröshagyma 5 g (1 kk.)

- tojás 1/5 db

- olaj 10 g (1 ek.)

- kefir 50 g (3 ek.)

- só ízlés szerint

- petrezselyemzöld ízlés szerint



A tököt megmossuk, félbevágjuk, a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A ledarált húst összekeverjük a tojással, az előfőzött barna rizzsel, a fűszerekkel és az olajon megpárolt finomra reszelt hagymával. Az így kapott tölteléket a fél tökökbe töltjük, kefirrel meglocsolva sütőben megsütjük.



388,4

28

11,6

37,9


összesen:



1583,8

86,8

46,8

186,8



Reggeli


narancsos író


- narancs 50 g (1/2 db)

- író 150 ml (1,5 csésze)

- porcukor 10 g (1 ek.)



- korpás zsemle 1 db



248,8

10,5

1,3

47,1


Tízórai


- meggybefőtt 150 g (1 pohár)

- puffasztott búzaszelet 3 db



225

0,9

-

48,9


Ebéd


sajtos burgonya


- burgonya 250 g (3 közepes db)

- reszelt Óvári sajt 10 g (1,5 ek.)

- margarin 10 g (1 tk.)

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint



A megtisztított burgonyát vastag szeletekre vágjuk, átforgatjuk a felmelegített olajban, megszórjuk petrezselyemmel, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha elkészült megsózzuk és megszórjuk a sajttal.

natúr sertésborda


- karaj 120 g (1 tenyérnyi szelet)

- olaj 8 g (4 kk.)

- liszt 5 g (2 kk.)

- só ízlés szerint



A kivert hús széleit bevagdossuk, lisztbe mártjuk , kevés felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük. A szeleteket egy tepsibe lerakjuk, kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedjük és sütőben puhára pároljuk.



580

34,3

26,9

50,3


Uzsonna


- gyümölcsös müzliszelet 1 db



123

1,8

-

25,5


Vacsora


sajtkrém


- reszelt Óvári sajt 50 g (5 ek.)

- kefir 20 g (1,5 ek.)

- szerecsendió ízlés szerint

- kapribogyó ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- zöldpaprika 150 g (1 közepes db)



386,3

24

9,8

46,6


összesen:



1563,1

71,5

38

218,4



Reggeli


szárnyashúskrém


- darált sült csirkemell 30 g (1/6 db)

- zabkorpa 3 g (2 kk.)

- tejföl (12%) 15 g (3 kk.)

- kakukkfű ízlés szerint

- szerecsendió ízlés szerint

- só ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- retek 150 g

- ásványvíz 200 ml



316,5

16,2

6,4

46,6


Tízórai


- alma 200 g (1 nagy db)

- kétszersült 20 g



147

3

1,1

29,9


Ebéd


zöldségleves


- csontleves 200 ml (2 csésze)

- sárgarépa 30 g (1/3 db)

- gyökér 30 g (1/3 db)

- zeller 10 g (1/10 db)

- karalábé 10 g (1/10 db)

- karfiol 10 g (1/10 db)

- gomba 10 g (1 kis db)

- olaj 3 g (2 mk.)

- vöröshagyma 5 g (2 mk.)

- petrezselyemzöld ízlés szerint

- gyömbér ízlés szerint

- lestyán ízlés szerint

- só ízlés szerint



A répát, gyökeret, zellert, karalábét, gombát megmossuk, apró kockákra vágjuk és a felmelegített olajon átpároljuk. Ízesítjük sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, fűszerekkel, felöntjük a csontlevessel és fedő alatt pároljuk. Ha már félig puha, hozzáadjuk a karfiolt és az egészben hagyott hagymát és puhára főzzük. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve burgonyagombóccal (a burgonyát áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, gombócokat formálunk belőle és a forró levesben kifőzzük) kínáljuk.

burgonyagombóccal


- főtt burgonya 20 g (1 ek.)

- liszt 7 g (3 kk.)

- margarin 1 g (1/2 mk.)

- tojás 1/10 db

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint



párolt sárgarépa


- sárgarépa 250 g

- margarin 5 g (2 kk.)

- petrezselyemzöld, só



szójavagdalt


- Graham kenyér 20 g (1 vékony szelet)

- szójagranulátum 40 g

- tojás 1/3 db

- olaj 5 g (1/3 ek.)

- tej (1,5%) 50 ml (1/2 csésze)

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint

- kakukkfű, fűszerpaprika ízlés szerint



A szóját néhány órára beáztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk és összekeverjük a tejbe áztatott kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel. Lapos pogácsákat formálunk belőle, olajjal vékonyan megkent tepsibe fektetjük őket és előmelegített sütőben megsütjük.



609

28,7

26,9

62,7


Uzsonna


joghurtos gyümölcskrém


- joghurt 100 g (6 ek.)

- őszibarack (befőtt) 50 g (1/2 db)

- alma 50 g (1/2 db)

- méz 15 g (3 kk.)

- mazsola 5 g (2 tk.)

- mandula 5 g (2 tk.)

- vaníliás cukor 1 g (1/3 mk.)

- citrom 1/10 db



A barackot és az almát egyenletes apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk citromlével. A joghurtot elkeverjük a mézzel, a mazsolával, vaníliás cukorral, a gyümölcsökre öntjük és óvatosan elkeverjük. Néhány óráig hűtőben érleljük, durvára vágott mandulával meghintve tálaljuk.



204

5,6

6,8

29,3


Vacsora


sajtos zöldsaláta


- Óvári sajt 60 g (3 vékony szelet)

- paradicsom 60 g (1 kis db)

- fejes saláta 60 g (1/4 fej)

- zeller 20 g (1/4 db)

- tejföl (12%) 40 g (2 ek.)

- kefir 20 g (1 ek.)

- citromlé, kapor ízlés szerint

- szerecsendió, só ízlés szerint



304

21

21,4

8,2


összesen:



1580,5

74,5

62,6

176,7



Reggeli


őszibarackturmix


- őszibarack (befőtt) 80 g (1 közepes db)

- tej (1,5%) 120 ml (1 csésze)

- porcukor 10 g (1 ek.)

- vaníliás cukor, citrom ízlés szerint



- korpás kifli 1 db



267

9,2

4

47,4


Tízórai


- korpás keksz 3 db

- narancs 200 g (1 nagy db)



142

1,2

-

26


Ebéd


- céklalé 200 ml (1 pohár)

kapros pulykatokány


- pulykamell 100 g (1 tenyérnyi szelet)

- olaj 10 g (1 ek.)

- kefir 30 g (2 ek.)

- citrom, kapor, só ízlés szerint



Kuktában felmelegített olajon átfuttatjuk a vékony csíkokra vágott húst, sózzuk, ízesítjük finomra vágott kaporral, majd kevés vizet aláöntve lassú tűzön fedő alatt pároljuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a simára kevert kefirt, összeforraljuk, ízesítjük citromlével.

zöldséges rizs


- rizs 60 g (1/2 csésze)

- sárgarépa 20 g (1/2 kis szál)

- petrezselyemgyökér 10 g

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint



549

29,4

19,7

62,5


Uzsonna


- retek 150 g

- kétszersült 20 g

- light margarin 10 g (1 tk.)



140

4

4,6

19,2


Vacsora


sonkával rakott palacsinta


- palacsinta 2 db

- gépsonka 60 g (3 szelet)

- margarin 3 g (1 kk.)

- petrezselyemzöld ízlés szerint

- bazsalikom ízlés szerint



A sonkát ledaráljuk, a felmelegített margarinon átpároljuk, ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a kefir 2/3 részét. A palacsintákat margarinnal megkent hőálló tálba rétegezzük a sonkás töltelékkel, felülre palacsinta kerüljön. Meglocsoljuk a maradék kefirrel és előmelegített sütőben összemelegítjük.

uborkasaláta


- uborka 150 g

- tejföl (12%) 100 ml (5 ek.)

- só ízlés szerint

- folyékony édesítőszer ízlés szerint

- kapor ízlés szerint



440

26,3

24,8

26,3


összesen:



1538

70,1

53,1

181,4



Reggeli


búzacsírás-almás krémsajt


- krémsajt 30 g (2 ek.)

- kefir 10 g (3 kk.)

- alma 15 g (1/10 db)

- búzacsíra 2 g (2 kk.)



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- zöldpaprika 150 g (1 közepes db)

csipketea


- méz 10 g (2 kk.)



352,6

14,4

6,8

55,9


Tízórai


- birsalmakompót 200 g (1 pohár)



170

0,6

-

40,2


Ebéd


grillcsirke


- csirkemell 100 g (1/2 db)

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- só



zelleres párolt alma


- zeller 100 g (1 kis db)

- alma 150 g (1 közepes db)

- margarin 5 g (2 kk.)

- citrom ízlés szerint

- só ízlés szerint



kefires burgonyaleves


- burgonya 80 g (1 közepes db)

- csontleves 200 ml (2 csésze)

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- liszt 5 g (2 kk.)

- kefir 30 g (2 ek.)

- vöröshagyma 3 g (1/5 kis fej)

- petrezselyemzöld ízlés szerint

- paprika 10 g (1/3 db)

- paradicsom 5 g (1/5 db)

- só ízlés szerint



Az apró kockákra vágott burgonyát hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, egészben hozzáadjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Zsemleszínű diétás rántást készítünk, petrezselyemmel ízesítjük és ha a burgonya megpuhult, berántjuk. Végül a zöldségeket eltávolítjuk és simára kevert kefirrel dúsítjuk és kiforraljuk.



462,4

30,4

20,89

36,7


Uzsonna


zöldséges joghurtturmix


- sárgarépa 30 g

- gyökér 20 g

- zeller 5 g

- petrezselyemzöld, snidling ízlés szerint

- joghurt 150 g (1 pohár)



- puffasztott búzaszelet 3 db



209

5,9

2,2

28,5


Vacsora


tonhalsaláta


- főtt tonhal 50 g (1/2 szelet)

- póréhagyma 10 g

- paradicsom 20 g (1/3 db)

- fejes saláta 10 g (2 levél)

- rokfort sajt 10 g (1,5 ek.)

- kefir 20 g (1,5 ek.)

- citromlé, kapor ízlés szerint

- só ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)



295

19,9

4

43,5


összesen:



1489

71,2

33,89

204,8



Reggeli


- natúr joghurt 200 ml (1 pohár)

- korpás kifli 1 db

- banán 100 g (1 kis db)



348,6

11,7

7,4

57,1


Tízórai


- mandarin 200 g (2 közepes db)

- puffasztott búzaszelet 2 db



150

61,4

60

79,6


Ebéd


hamburger


- pulykamell 100 g (1 szelet)

- tojás 0,5 db

- vöröshagyma 5 g (1 kk.)

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- borsikafű ízlés szerint

- rozmaring ízlés szerint

- majoránna ízlés szerint

- só ízlés szerint



A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a finomra reszelt vöröshagymával, valamint a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.

zöldbabfőzelék


- zöldbab 200 g

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- Graham liszt 10 g (4 kk.)

- tejföl (12%) 30 g (1,5 ek.)

- lecsó, petrezselyemzöld ízlés szerint

- fűszerpaprika, cukor ízlés szerint

- ecet, só ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)



656,4

37,6

26,89

62,7


Uzsonna


almás rétes


- réteslap 1/10 db

- alma 80 g (1 kis db)

- búzacsíra 5 g (3 kk.)

- porcukor 15 g (1,5 ek.)

- olaj 3 g (2 mk.)

- őrölt fahéj ízlés szerint



148

1,8

4,5

25


Vacsora


sajtos-tejfölös cékla


- cékla 200 g (2 közepes db)

- margarin 3 g (1 kk.)

- Tolnai sovány sajt 30 g (4 ek.)

- tejföl (12%) 30 g (1,5 ek.)

- kapor, szerecsendió ízlés szerint

- só ízlés szerint



A céklát héjában megfőzzük és meghámozzuk. Kockákra vágjuk és egy margarinnal vékonyan megkent tűzálló tálban elrendezzük. A reszelt sajt felét összekeverjük a tejföllel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, finomra vágott kaporral és a cékla tetejére öntjük. A maradék reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben átsütjük.

- korpás kifli 1 db



287,6

16,8

7,2

37,5


összesen:



1590,6

129,3

105,99

261,9



Reggeli


szójás túrókrém


- félzsíros túró 40 g (2 púpozott ek.)

- joghurt 10 g (3 kk.)

- szójaliszt 3 g (1 kk.)

- tej (1,5%) 5 g (2 mk.)

- petrezselyemzöld, só ízlés szerint

- köménymag ízlés szerint



- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

kamillatea


- méz 10 g (2 kk.)



293,6

14,9

2,8

50,9


Tízórai


- kivi 200 g (3 db)

- korpás keksz 4 db



184

2,5

1

34,6


Ebéd


csontleves 200 ml (2 csésze)


A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és majoránnás, sós forró vízben előfőzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd a kapott masszából vizes kézzel gombócokat formálunk amit a forró levesben főzünk ki.


kelgombóccal


- kelkáposzta 15 g (2 levél)

- liszt 5 g (2 kk.)

- tojás 1/10 db

- majoránna, só



sajtos metélt


- metélt tészta 80 g

- olaj 5 g (1/2 ek.)

- reszelt Óvári sajt 30 g (5 ek.)

- tejföl (12%) 20 g (1 ek.)

- só ízlés szerint



532

22,5

18,6

67,3


Uzsonna


málnaturmix


- fagyasztott málna 50 g

- tej (1,5%) 150 ml (1,5 csésze)

- porcukor 15 g (1,5 ek.)



163

5,8

4,5

24,6


Vacsora


- barna kenyér 80 g (2 vékony szelet)

- light margarin 10 g (1 tk.)

- csemege karaj 50 g (2 szelet)

- zöldpaprika 150 g (1 közepes db)

csipketea


- méz 10 g (2 kk.)



372,6

19,9

7,6

53


összesen:



1545,2

65,6

34,5

230,4

2010. febr. 25. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
52%
Utolsó vok.A 14 napos étrendben természeresen minden "reggeli"-vel egy újabb napi minta köv.
2010. febr. 25. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Tapasztalatot szeretnék megosztani:

85 kg-mal kezdtem a terheséget, alig ettem, de a 18. héten 95 kg-nál tartottam. Most 31 hetes vagyok és 96 kg.

Nekem azállította le a súlygyarapodást, hogy heti 3-4-szer fél-egy órát sétálunk este lefekvés előtt, a párommal. (Ha tehetném gyakrabban is sétálnék, de egyedül nem szeretnék, a férjem meg későig dolgozik és amikor 23 órakor hazaér már nagyon álmos vagyok.)

Szerintem Neked is segíteni fog a séta.

Boldog babavárást!

2010. febr. 25. 23:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaitokat, nagyon tanulságos! Az étrendet is, és a séta ötletet külön köszönöm, megpróbálom őket hasznosítani, remélem sikerrel! Szép estét Nektek! Ana
2010. febr. 26. 21:05
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia! Mi törtent, hogyan alakultak a kerdesedben irtak a masodik terhessegnel?


Csak most olvastam kerdesedet, igy "kesö vigasz": minden terhesseg mas, nem feltetlenül kell ugy alakulnia, ahogy elöször volt. En legalabbis nem gondolkodtam ilyeneken sosem, nem is merült fel bennem, hogy tul sok volna a 75 kg kezdösuly az elsö babamnal. Valoszinüleg emiatt, mert a "hitemmel" ezt tamogattam (nem aggodtam...stb), a szüles utan "csak" 81 kg voltam, pedig meg hanyinger-hanyas is kimaradt. Vegig rendben volt minden, se cukor, semmi, a baba farfekvese miatt lett csaszar. Utana, a masfel ev szoptatas alatt viszont sokat felszedtem, joreszt amiatt, mert nem nagyon tudtam megoldani az "egeszseges" taplalkozast. (Sokszor örültem, ha valamit össze tudtam allitani, gyakran csak edesseggel enyhitettem az ehsegemet, amit nem is kivantam....stb.)

Igy most, hogy ismet babat varok, kb 77-80 kg-mal kezdtem. Most: eddig annyit hanytam, hogy mar szedülök a folyadekvesztesegtöl - remelem, az elsö harmadban abbamarad! -, igy 73 kg is voltam, bar most megint 76 vagyok. Amugy minden rendben velünk, ez a legfontosabb.

Ha ujabb babat tervezel, talan megis vigasztal: Szerintem kevesebb feher liszt, cukor, ha be tudod tartani, de föleg ne aggodj a sulyodon, mert mentalisan is "programozod magadat", inkabb erezd jol magadat! Szerintem az elsö harmad utan, mersekelten lehet tornaszni is, hiszen az izmok "meghalnak", ha nem dolgozhatnak. Persze nem minden gyakorlatot lehet. Csak annyit mozogni, amig jol erzed magadat (nem szedülsz, ne legyen tul gyors a pulzusod). Ez a testsuly talan egyeni adottsag is. Rajtam latszik nemi tulsuly, de 44-es ruhakat hordok, most meg nemelyik 42-es is jo, igy szerintem kevesebbre saccolnak a sulyomat. (?) Es föleg: rengeteg nalam köverebb terhes kismamat latok az utcan, ismeröseim között is, akiknek emiatt meg "kutya bajuk". Egy ilyen baratnöm pl. vegig uszni jart.


Remelem, ezsreveszed a valaszomat, es sok boldogsagot a kisgyerekekkel!

2012. okt. 21. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!