Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 6hetes kismama vagyok a...

6hetes kismama vagyok a munkahelyemen szemetek velem minden nehéz munkat ramsoznak. Elmenjek táppénzre?

Figyelt kérdés
Raktari munka emelgetni kell hajolgatni,pörögni ami nem is baj csak a hajolgatastol faj a hasam bekeményedik és azt mondtak könyitett munkat nem tudnak adni ugyanazt kell teljesitenem amit a többiek.Este görcsöltem nagyon féltem ma is picit és a mellem sem faj annyira de lehet hogy képzelődök és aggodok.Ma itthon maradtam.Én akartam dolgozni pár honapig de mivel igy bannak velem lehet eljövök táppénzre szerintetek?
2008. aug. 28. 12:31
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az első 12 hét nagyon meghatározó a baba szempontjából! Ha tényleg emelgetned meg cipekedned kell, menj táppénzre!

Nem akarlak ijesztgetni, de én vendéglátó helyen dolgoztam, emelgettem a rekeszeket, és elment egy babám, mert nem tapadt meg rendesen.

37 hetes kismama

2008. aug. 28. 12:36
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Szerintem mindenképpen menj! a te nyugalmad és a baba egészsége mindennél fontosabb! (bár nyilván nem mindegy hogy az ember táppénzt kap, vagy fizut, de ne ez legyen az elődleges!)
2008. aug. 28. 12:38
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
szia! szerintem törvényi kötelezettség, hogy változtassanak a feladataidon. persze tudom ez nem vigasztal. szerintem is menj táppénzre, ne veszélyeztesd a babádat.
2008. aug. 28. 12:41
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

bizony az első 12 hét a legfontosabb, egyébként ha tudják hogy terhes vagy, és te kéred, akkor kötelesek lennének könnyített munkát adni, dehát ez sok helyen nem érvényesül, én ugyan nem fizikai munkát végeztem, de nagyon stresszes helyen dolgoztam, be is véreztem sajnos a sok idegeskedés miatt, azóta táppénzen vagyok.

menj minél hamarabb táppénzre te is, az orvos ki fog írni, ha elmondod hogy ilyen fizikai munkát végzel.

boldog babavárást, 16 hetes kismama

2008. aug. 28. 12:42
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Mindenképp menj táppénzre! Elvileg azthiszem van egy törvény,ami védi a kismamát,hogy kötelesek könnyített mnkát adni,ha nem tudnak,akkor pedig fizetniük kell a béred,ha nem dolgozol akkor is!Nézz utána,de szerintem ezt megvalósítani...,hát próba szerencse:o)
2008. aug. 28. 12:42
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképp!!!Ne is gondolkozz ezen,szerintem!

Nekem is hasonló volt,és nem bántam meg!

Szoritok,hogy minden jól menjen!!!

2008. aug. 28. 12:53
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Velem is ezt csinálták. Sőt, én el is ájultam a munkahelyemen, a mentő vitt el onnan. De mivel próbaidő alatt voltam még, nem kellett visszamennem dolgozni, rögtön kirúgtak... Menj táppénzre, az a biztos.
2008. aug. 28. 13:22
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

A törvény kötelezi a munkáltatót, hogy biztosítson számodra könnyebb feladatot!!!! Idézet a Munka Törvénykönyvéből + a kapcsolódó kommentárból, + MK

85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

MK 57. szám

I. A terhesség miatt ideiglenesen más munkakörbe áthelyezett nőt az előző munkakörben elért átlagkeresete megilleti akkor is, ha áthelyezése:

a) rövidebb munkaidejű munkakörbe, vagy ha

b) éjszakai beosztással járó munkakörből más munkakörbe, több műszakos munkakörből egy műszakos munkakörbe történt.

II. A terhes nő ideiglenesen más munkakörbe csak hozzájárulása után helyezhető át.

III. A csecsemő örökbefogadása esetén a szülő nőkre vonatkozó kedvezmények az örökbefogadó nőt illetik meg.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.

(3) A munkáltató a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalót köteles - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - az állapotának megfelelő munkakörben tovább foglalkoztatni.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

Egészségügyi megfontolásból, a munkavállaló munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény bemutatása alapján kötelező a munkavállalót egészségi állapotának megfelelő munkakörben foglalkoztatni.

A terhes és kisgyermekes nő védelmére vonatkozó szabályok alkalmazásakor mind a munkavállalótól, mind a munkáltatótól elvárható, hogy együttműködési kötelezettségének eleget téve

- a nő az indokolt orvosi vizsgálaton részt vegyen, a felajánlott új munkakört mérlegelje és megfelelő ajánlat esetén, elfogadja,

- a munkáltató köteles őt megfelelő munkakörbe áthelyezni vagy a munkaköre megtartása mellett, a munkafeltételeket alkalmassá tenni arra, hogy egészségügyi szempontból az megfelelőnek minősüljön.

A munkavállaló díjazásának alakulása

- előző munkakörben elért átlagkereset jár, az áthelyezett, vagy a más munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak,

- állásidőre járó munkabér jár (mely a személyi alapbér), ha a munkavégzés alól azért mentette fel a munkáltató, mert nem tudott megfelelő munkakört felajánlani.

A terhessége miatt ideiglenesen más munkakörbe áthelyezett nőt az előző munkakörben elért átlagkeresete megilleti akkor is, ha áthelyezése rövidített munkaidejű munkakörbe vagy ha éjszakai beosztással járó munkakörből más munkakörbe, több műszakos munkakörből egy műszakos munkakörbe történt.

Előfordulhat, hogy a munkavállaló indokolatlanul, rendeltetésellenes joggyakorlást megvalósítva, a felajánlott munkakör-módosuláshoz nem járul hozzá. Tekintettel arra, hogy a munkáltató korábbi munkakörében egészségi állapota miatt viszont nem foglalkoztathatja, munkavégzés hiányában őt munkabér nem illeti meg. Vita esetén a munkaügyi jogvitára vonatkozó rendelkezések az irányadók.

A csecsemő örökbefogadása esetén a szülő nőkre vonatkozó kedvezmények az örökbe fogadó nőt illetik meg.

A munkájuk ellátása során egészségükben, vagy testi épségükben károsodottak munkaerőpiacra való minél könnyebb visszakerülése érdekében a jogalkotó azt a munkáltatót kötelezi a továbbfoglalkoztatásra, ahol a munkavállaló megváltozott munkaképességűvé vált. A továbbfoglalkoztatáshoz a munkaszerződés módosítása is szükséges.

KÉRDEZD MEG A KÖNYVELŐT, HOGY HOGYAN JÁRSZ JOBBAN, TÁPPÉNZZEL, VAGY AZ ÁLLÁSIDŐRE JÁRÓ BÉRREL, AMIT UGYE AKKOR KAPHATSZ, HA A MUNKÁLTATÓ NEM TUD KÖNNYEBB MUNKÁT BIZTOSÍTANI NEKED.

2008. aug. 28. 13:52
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha van kedved olvasgatni, akkor nézd meg ezt:

[link]

Én tettem fel a kérdést nem is olyan régen, mert én külföldön élek és itt is ugyanazok a törvényi előírások vonatkoznak a várandós nőre, amit az utolsó hozzászóló is bemásolt ide. Itt általánosságban be is tartják.

A kérdést annak a hatására tettem fel, mert magyar fórumokon rendszeresen olvastam, hogy a várandósok táppénzre mennek (itt ez nem igazán szokás) és szerettem volna felmérni a terepet, hogy Magyarországon a gyakorlatban mennyire működik az, aminek törvényileg működnie kellene.

Jó hozzászólás érkezett, sok hasonló a te történetedhez.

2008. aug. 28. 14:46
 10/13 anonim ***** válasza:

Ha tenyleg ilyen szemetek...amugy en azt mondom,h ha megteheted miert ne?

Tavaly en is a lelkiismeretes munkamnak "ittam" meg a levet(pedig en nem is cipeltem!)...mert 11 hetesen elveteltem....a munkahelynek koszonhetoen.

En azota is itthol ulok a hatsomon,es most 25 hetes pocis vagyok.

Gratulalok a babadhoz!Nagyon vigyazz ra!

2008. aug. 28. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!