45 évesen 4. baba nagyon veszélyes?
45 éves vagyok és a 4.babámat várom. 30,37 és 42 évesen szültem. 13 hetes vagyok, eddig minden rendben. Holnap megyek az első uh-ra, de már voltam vérvételen és vizsgálaton (külföldön élünk, itt máshogy működik). Annyi negatív kritika ért, tényleg ennyire veszélyes lenne? Tudom hogy kockázatosabb, de azért nem halálos. Nem terveztük a babát, mert volt amikor 16 napra valamikor 32 napra jött meg, az orvos azt mondta a korral jár.
Nem kérek ítélkezést!
Kortól függetlenül minden esetben veszélyes szülni. A tested állapotától függ, hogy mennyire. Nyilván magadtól is el tudod olvasni, hogy mik a kockázatok. Jóval nagyobb esélye van annak, hogy a gyerek beteg lesz, vagy átlagtól rosszabb egészségügyi állapotú, valamint rád nézve is több a kockázat, mint fiatalabb korodban. Persze ma már elég komoly szűrővizsgálatok vannak, de a fejlődési rendellenességeket nem fogják tudni meggyógyítani. Persze 50 év felett is lehet egészséges gyereket szülni, de nem ehhez vannak szokva az emberek.
Nevelés szempontjából sem a legjobb idősen vállalni gyereket. Sokan járnak úgy, hogy a testvérüket kell nevelniük, mert a szülőknek már nincs türelmük. Esetleg az egészséged sem lesz már olyan a gyerek kamaszkorában stb.
A rengeteg ha miatt annyira negatívak az emberek.
"Jóval nagyobb esélye van annak, hogy a gyerek beteg lesz, vagy átlagtól rosszabb egészségügyi állapotú, valamint rád nézve is több a kockázat, mint fiatalabb korodban. "
Ez tévhit, már többször megcáfolták. Az életkor minimális kockázatot ugyan jelent, de közel sem akkorát, mint azt sokan hiszik.
"Nevelés szempontjából sem a legjobb idősen vállalni gyereket. Sokan járnak úgy, hogy a testvérüket kell nevelniük, mert a szülőknek már nincs türelmük."
Ez sem igaz. Sőt, idősebb korban, több élettapasztalattal, érettebb személyiséggel nekem felelősebbnek tűnik a gyerekvállalás (mentálisan), mint fiatalon. Persze ez nem törvényszerű,legtöbbször az van, hogy aki jó ember, az valószínűleg jó szülő lesz, 18 évesen és 50 évesen is.
Ahol élsz ott csinálnak chorion biopsziát? Mindenképpen csináltasd meg, mert 99%-ban kiszűri a genetikai rendellenességeket. (Itt Magyarországon 35 éves kor felett megcsinálják térítésmentesen a kismamáknak).
Én nem ítélkezem, mert nekünk is most jött össze egy "véletlenke", de én még "csak" 40 éves vagyok. A családomban amúgy jópár gyerek született negyven feletti anyától (én is), és nem lett baj. Sőt én azt mondhatom,hogy nekem volt a legjobb,legtürelmesebb édesanyám a világon.
Nem tudom, honnan veszi mindenki, hogy az idősebb nőknek nincs türelme a gyerekhez (inkább a fiatal, még szórakozni vágyó, délig aludni szerető huszonévesek kapnak agybajt a gyerekkel váró életmódváltozástól).
Szóval ne aggódj, kérj genetikai vizsgálatot. Tíz év múlva nagyon örülsz majd, hogy szép nagy családod van. És ereszd el a füled mellett a sok károgást. Itt magyarországon evidensnek veszik, hogy mindenki meghal hatvan évesen. Hát egy frászt. Anyai ágon pl. majd az összes nőrokonom megérte a kilencvenet (a kési gyerekek gyerekei is tinik voltak már akkor)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!