Terhesség alatt mit lehet szedni hőemelkedésre és lázcsillapításra? Most 24 hetes terhes vagyok, sajnos nincs most rendelés a körzetemben és ég az egész nyelőcsövem és hőemelkedésem van.
Az első válaszolóval nem értek egyet. Terhesség esetén egyáltalán nem szabad megvárni, amíg felmegy a láz 39 fok fölé és főleg nem azt, hogy két-három napig tartson. Terhességnél egyébként is mindig magasabb a hőmérséklet, nekem 37 körül van, ezért eddig én egyből léptem, ha hőemelkedésem volt és 37,5 fölé mentem, nem vártam meg, amíg még magasabb lesz.
Várandósoknál a láz nagyon veszélyes!
Paracetamol alapú lázcsillapítót szedhetsz, nem szabad túlzásba esni, de szükség esetén vehetsz be belőle. Például Panadolt. Tudom, most mindjárt jön 15 különböző vélemény különböző gyógyszernevekkel, mert nagyon nincs egyetértés a témában, tegnap is volt egy hasonló kérés és rengeteg egymásnak ellentmondó válasz érkezett.
Egyébként én kétszer lázasodtam be eddig megfázás miatt, amióta terhes vagyok, mindkettő hőemelkedéssel kezdődött, azonnal ágyba bújtam, de mindkettő ment felfelé. Én zuhanyozgattam viszonylag hideg vízzel, hogy egy kicsit lehűtsem a testem, majd visszabújtam az ágyba. Nekem ez bejött, de egyik alkalommal csak néhány órára esett vissza a hőm, úgyhogy paracetamolt is vettem be és ugyanúgy maradtam ágyban, teáztam és kiizzadtam magamból mindent.
Nekem ezek az infok segítettek. A magas láz, vagy a sokáig tartó láz veszélyes a magzatra. Csillapítani kell, ha hagyományos módszer nem használ rövid időn belül, akkor gyógyszerrel. Ahogy látom a gyógyszer fajtájáról viszont mindenhol mást hallani, hogy melyik a legjobb.
"Lázcsillapítók között magzatkárosító gyógyszer nincs, legfeljebb az anya egyéni toleranciája határozza meg, hogy szalicil-származékokat vagy más gyógyszereket szed. A testhőmérséklet normalizálására a lehűlő ülőfürdő, egésztest-borogatás is javasolható. A lázat mindenképp le kell vinni, méghozzá a lehető legrövidebb idő alatt!!! " [link]
"- Szükségtelenül nem is szabad gyógyszert szedni, csakhogy azt látom, - s ez nem csupán az én véleményem, volt egy ilyen irányú európai kutatás is -, hogy sokkal nagyobb kárt okoz, ha indokolt esetben sem merik kezelni a terhest. A 39 fokos láz a második-harmadik hónapban 30 százalékkal növeli a fejlődési rendellenesség gyakoriságát, ám ha a várandós szedne lázcsillapítót, ezt a rizikót teljesen ki lehetne küszöbölni - hangsúlyozta Czeizel doktor, "
Amint arról szó volt a cikk első részében szó olvashatunk, 1961 óta a "magzatnak semmi sem árt" időszakot felváltotta a "magzatnak minden árt" paradigma érája. Sajnos az orvosi gyakorlat ezekben a kérdésekben ma még sokszor 1975 előtt jár. Félő, hogy sok várva-várt gyermek nem született meg, vagy jött világra amúgy elkerülhető rendellenességgel, betegen. Mindez nem lenne ekkora gond, ha az orvos, akinek ez nem szakterülete, kikérné a genetikai tanácsadók véleményét. " [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!