Az apasági nyilatkozat vagy a polgári esküvő vezet kevesebb bürokratikus problémához a kisbaba megszületése után?
tudod, te vagy a legjobb példája annak, hogy kétdiplomásként is maradhat valaki a hülye 16 éves szintjén.
Az az apa aki a fogantatáskor a házastársad, nem akkor amikor megszületik a baba. Ha a fogantatás időpontjában házas voltál (tök mindegy hány éve külön élsz, de addig nem vagytok elválva) a férj az apa. Ésha nem mond le a gyerekről, akkor ő is marad. Nem egy anya volt, akitől a volt férj így el is perelte a gyereket. És mivel ő az apa hivatalosan, törvény adat joga, hogy láthatást stb kérjen. Sőt az anyának meg törvényadta joga, hogy a volt férjtől gyerektartást kérjen. Az unokatesóm ezért kapott fél év börtönt, mert rég elhagyta afeleségét és kiment külföldre, mire hazajött az asszonynak volt egy gyereke egy másik pasastól, akivel egyébként együtt is éltek, de az unokatesómnak kellett fizetni. És mivel nem fizetett kapott félévet.
Nézz utána. Várkonyi Andrea is pont így járt, hiába vált el a gyerek születéséig, a fogantatáskor házas volt így a volt férjre anyakönyvezték a gyereket és pénzt kért a Váűrkonyiéktól, hogy lemondjon róla.
Na ja, de a kérdező NEM HÁZAS, és nem él élettársi kapcsolatban sem, tehát nincs kinek elperelni tőle a gyerekét.
Mellesleg meg írtam, hogy létezik ilyen per: apaság vélelmének megdöntése. Te is indíthatsz ilyet akármikor (feltéve, ha férfi vagy és van gyereked egy nőtől), és a bíróság bizony megállapíthatja, hogy a gyerek biológiailag a tiéd-e, vagy sem, ez alapján pedig szülői felügyeleti jog járhat neked.
Mellesleg önellentmondásba keveredsz. Ezt írod: "Az unokatesóm ezért kapott fél év börtönt, mert rég elhagyta afeleségét és kiment külföldre, mire hazajött az asszonynak volt egy gyereke egy másik pasastól, akivel egyébként együtt is éltek, de az unokatesómnak kellett fizetni. És mivel nem fizetett kapott félévet." Azaz a gyerek apjának az unokatesódat tekintették, mert ő volt a törvényes férj, nem pedig azt, akivel együtt élt, hiába az volt a biológiai apa. Simán indíhtatott volna ő is pert az apaság vélelmének megdöntésére, főleg, ha - ahogy írod - a fogantatás idején bizonyíthatóan külföldön volt. És létezik DNS teszt is egy ideje...
Szóval ki is áll egy 16 éves szintjén, kedves előző kérdező?
Nem tudom, hogy mennyire bonyolult házasság után elintézni a papírokat, mert nekünk apaságink volt.
Előtte kértünk a polgármesteribe, az anyakönyvvezetőtől egy hajadon igazolást, ez kb. 2 perc volt, utána mentünk a gyámügyes nőhöz (nálunk ő csinálja az apasági nyilatkozatot). Ott eltöltöttünk kb. fél órát és kész. Megkérdezték, hogy mi legyen a vezetékneve, tehát akár mindkettőnk nevét is kaphatta volna. Így ha házasságot köttök, és te felveszed a férjed nevét is, pl. Kiss-Tóth Anna, attól még az apaságinál is kérheted, hogy a gyereket Kiss-Tóthra anyakönyvezzék.
Szülés után sem volt semmi gond, apa intézte a MÁKnál a pénzügyeket, hiszen a születésin rajta van a neve. Az apaszabinál sem volt semmi gond. Bevitte a születésit és jöhetett el 5 napra.
De inkább konkrét leszek, és megbízható helyről idézek.
[link] A házasságban született gyermek apjának, illetve anyjának mindig a házastársakat kell tekinteni. Ez egy olyan törvényi vélelem, amely igaz akkor is, ha a "szülőpár" érvényes házasságban él, és akkor is, ha azt később a bíróság érvénytelenné nyilvánította. Az, hogy a mindenkori férj tekinthető a gyermek apjának csupán a házasságban élő szülőktől született gyermekek érdekét (védelmét) szolgálja, akkor is, ha nem a férj a biológiai apa. Ez a vélelem azonban megdönthető.
Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az új férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el.
Más forrás: [link]
Remélem, most már egyértelmű.
Úh, úgy látom nagy érdeklődést váltott ki ez a kérdés. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat utólag is! Gondoltam én, hogy nem egy könnyen dűlőre vihető téma ez.
Mi még mindig az apasági nyilatkozat felé hajlunk. Nem szeretnénk elkapkodni egy polgári esküvőt, csak a papír miatt siettetve, inkább a maga teljességében tartanánk majd a lagzival együtt. Főleg ha az olvasottak alapján az apasági is kellő megoldást nyújt.
A név kérdés nem gond, úgy látom, főleg mert csak az apa vezetéknevét használnánk.
Ami főleg érdekel azok a baba születése után intézendő ügyek. Pl, a családi pótlék hogy alakul, valamint az egyéb államkincstári segélyek. Van-e, amit egyedülállóként kapok, de házasként nem, és fordítva? Vagy bölcsődei felvételnél számít-e, hogy valaki házas, vagy sem? (Bár nagyon remélem addigra már túl leszünk a lagzin is!)
Mégegyszer közönöm az eddigi segítséget!
10:34-es! Akkor biztosan régebben csináltátok, mert én éppen ma jöttem a gyámügyről és a t**öm tele van! Az apaságihoz IS kell a közjegyzői okirat, hogy nem vagy bejegyzett élettársi viszonban, DE!!!! FONTOS! Szülés után is kell mégegyszer ez a közjegyzői papír!!!!!!!!!!! Ugyanis az anyakönyvi hivatal MÉGEGYSZER ellenőrzi, hogy azóta nem jegyzetetted-e be az élettársi viszonyt. AGYRÉM!! Tehát apa megint mehet meghatalmazással a közjegyzőhöz, de legalább már ingyenes lesz (állítólag febr. 15-től). Múlt héten meg fizettem érte 2200 Ft-ot...
Úgyhogy kedves Kérdező! Házasodjatok inkább össze, legfeljebb a bulit megtartjátok jövőre. Szerintem mi is megtesszük, bár én már 30 hetes vagyok.
Volt DBS vizsgálat így derült ki, hogy már a nagyobb sem tőle van, de akkor mondjuk ő még abban hiszemben volt. Aztán lett egy második (az első gyerek apjától), és mindkettő után bizony fizetnie kellett a tartásdíjat. Holott a csaj együtt is élt a biológiai apával.
És a fogantatás idején voltak házasok, nem a születéskor. Addigra már elváltak.
Persze lehet hogy a bírósaág tévedett, de attól neki kellett fizetni több évre visszamenőleg a tartásdíjat és így felfüggesztették a fél évet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!