Ikerpár egyik tagja, felszívódhat 18 hetesen? Történt valakivel ilyen?
Kedves Kérdező! Én ikres anyuka vagyok, tavaly születtek a picik. Én magánúton jártam a dokimhoz (persze a kórházban is mindig magához osztott be kötelező ultrahangokra), és legalább 4 hetente, de 30. héttől 3, sőt, 2 hetente ellenőrzött teljes UH-val (flowmetria stb.). Viszont a végén 4 hetet voltam kórházban, ott is hetente leküldtek UH-ra, egyszer kifogtam egy olyan életunt orvost, aki azzal fogadott, hogy MÁR MEGINT IKRES ANYUKA??? (Előttem a terhespatológiáról történetesen már volt 2 ikres anyuka, ők kiakasztották...) Ő olyan slendrián volt, hogy össze vissza nézte a babákat, pedig nagy név a kórházban, egyetemi oktató is, de kb. hatszor javítottam ki, mert hülyeségeket mért, összekeverte a babákat.
Szóval egészen biztos vagyok benne, hogy ha nálad még 12 hetes UH-n tényleg ketten voltak is (ott még olyan picik, hogy akár egy képre be tudják fogni őket, mondjuk a két koponyát, ha egy irányba fekszenek, szóval feltételezem, hogy ott még tényleg ketten voltak), 18 hetesen egyszerűen elszúrta az ultrahangos (a fenti példámmal azt akartam érzékeltetni, hogy igenis van ilyen, mert az orvos is ember, van, hogy alapos, van, hogy hanyag), eleve ikerterhességet keresett, és nem figyelt oda, hogy nem is talált kettő babát. Biztosan ugyanazt a babát mérte le, ilyen kis különbségek simán adódhatnak abból, hogy egy picikét máshová nyomja a kurzort. Mondjuk hogy 3 perc alatt hogy lehet lezavarni egy ilyen fontos vizsgálatot, azt nem értem. Ha alaposabb, lehet, hogy megtalálja az elhalt baba nyomait, csak éppen ő egy ugyanakkorát keresett, mint az élő. Egyébként a 12 hetes UH leletén rajt van esetleg, hogy hol tapad a méhlepény? Ha ott két különböző érték van, akkor megint csak igazolódik, hogy akkor tényleg kettő baba volt, ha a 18 hetes UH-n viszont ugyanazt a tapadási helyet tüntették fel, akkor az meg azt bizonyítja, hogy az orvos benézte. Persze a két különböző tapadási hely csak akkor lehetséges, ha kétpetéjűek voltak.
A helyedben én is hivatalos útra tereltem volna az ügyet, mert azért kapjanak már a fejükhöz...
De azért nézzük a pozitív oldalát: szerencsére semmi bajotok, csak eggyel kevesebben vagytok, mint amire számítottál, és az a lényeg, hogy bár "csak" egy babád lesz, egészségesek vagytok! Persze ott az érzelmi megrázkódtatás, esetleg az anyagi kár (ha pl. már beszereztetek ikerbabakocsit, dupla kiságyat stb.) De megúszod az ikerterhesség kockázatát, ha kordában tartod a cukrod, akkor végig kihordhatod a terhességet. Szóval fel a fejjel! Szerencsére nem lett nagy baj abból, hogy hanyag volt az ultrahangos, történhetett volna rosszabb is!
Annyit még az ultrahang adatokról, hogy nem feltétlenül kisebbek az ikerbabák az egykéknél, főleg az első két trimeszterben. Akkor még simán el tud látni az anyai szervezet két babát olyan szinten, hogy teljesen ugyanabban az ütemben fejlődhessenek, mint egy egyke baba. Inkább a végén szoktak lemaradni.
Még valami eszembe jutott. Védőnőhöz nem jártál? Én mindig elballagtam hozzá, mielőtt dokihoz mentem, és mindig felajánlotta, hogy megnézi a szívhangokat (én nem kértem, mert tudtam, hogy a dokim majd úgyis nézi ultrahanggal). Ha szkt-ba jártál terhesgondozásra, oda miért nem hívtak vissza gyakrabban, lévén bizonyítottan ikerterhes? Eleve veszélyeztetett terhesség, szóval azért a 18 hetes ultrahang és a 28 hetes kórházi ultrahang közt hogyhogy a világon senki nem nézte a babáid szívhangját? Ez nekem nagyon furcsa, ez is megér egy misét a betegjogi képviselőnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!