Táppénzhez, miért kéri a könyvelő a tavalyi jövedelemigazolásokat? Tényleg kellenek, nem az ottani bérem után kapom?
szia!
tegnap kaptam én is éppen levelet a tb-től. Nekem 2006.01.01-2007.12.31-ig kérik a papírjaimat. én is megijedtem, mert nekem 2008.01-01-től van normális keresetem. Aztán felhívtam őket és azt mondták a szülést megelőző két évet nézik, ha folyamatos volt. Nekem a tavalyi év nem volt az, úgyhogy azt mondta a nőci, hogy a szülést megelőző 183 napot fogják figyelembe venni a táppénz megállapításában. Viszont a GYÁshoz majd kellenek azok a papírok amiket kértek két évre visszamenőleg. ELég nehéz már ezeket a dolgokat követni:(
Való igaz az irányadó időszak a 2007.01.01-től 12-31-ig lesz a táppénzednél. De először betegszabadsággal fogsz kezdeni ami 15 munkanap utána jár csak a tápénz, amit minden napra fogsz kapni (szombat,vasárnap is). Ezt úgy lehet kiszámolni, hogy a tavalyi év egészségbiztosítási járulék az alapod, ha nem volt kieső időd, pl. táppénz, fizetésnélküli vagy igazolt távollét, esetleg munkanélküli akkor az alapodat oszták 365 nappal ez a napi táppénz (100 %), aminek a 70 % jár, ha van folyamatos 2 év munkaviszonyod. Példa: ha tavaly mondjuk kerestél havonta 90000,- Ft-ot az éves szinten 1.080.000,- /365 nappal= 2958,90 Ft/nap x o,70 % 2071,23 Ft/napi táppénz. A betegszabadságot pedig a távoléti díj 80 %-val számolják.
Remélem érthetően leírtam. Ha van valami kérdésed szívesen segítek, nekem is a lányom most vár kisbabát (21 hetes).
Szia!
A táppénz kezdetét megelőző 1 évet átlagolják. Ha két munkahely között 30 napnál több telt el biztosítás nélkül, akkor az azt megelőzőt már nem veszi figyelembe az OEP és akkor csak 60% jár.
Pl. én július 16-tól vagyok táppénzen, tavalyi év november 2-től van folyamatos biztosított munkaviszonyom. Előtte is dolgoztam, de sajnos augusztus 17 és november 2 között időszakról nincs hivatalos papírom (nem voltam bejelentve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!