Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Van itt köztetek könyvelő,...

Van itt köztetek könyvelő, anyukák? Mire számíthatok a második babával?

Figyelt kérdés
az első terhességemnél végig táppénzen voltam. Most várjuk a másodikat, decemberben fog születni. Első lányom augusztusban lesz két éves. Érdemes kivennem a szabadságaimat és elmenni táppénzre szülésig? Mi alapján számítják a tgyást és a gyedet?
2010. máj. 11. 14:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ugyan nem vagyok könyvelő anyuka, de tudok segíteni :)

Ennél a kérdésnél elég részletesen leírtam, hogy mi a helyzet, nézd meg:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..

2010. máj. 11. 14:46
 2/11 A kérdező kommentje:
Hú köszi szépen! Én azt hittem, ez munkahelyfüggő, hogy megengedik-e. Na akkor belevágok a szabikba!
2010. máj. 11. 14:55
 3/11 anonim ***** válasza:

Nem munkahelyfüggő, de értelemszerűen nem nagyon szeretik. Ugyanis a szabis időszakot nekik kell fizetni, sőt a táppénz 30%-át is.

A válaszomban biztos legyél, ne hagyd magad, ha olyan a munkáltatód, meg akarnak majd győzni róla, hogy nem lehet így csinálni (a fentebb ismertetett okok miatt).

A munka törvénykönyve a fizetés nélküli szabiról úgy rendelkezik, hogy a munkáltatónak kötelessége ilyen esetben megadni, de mivel ezt te kéred, bármikor visszamondhatod.

Az oep honlapján pedig részletesen le van írva, hogy mi a menet (ezt írtam én is le).

2010. máj. 11. 15:11
 4/11 A kérdező kommentje:
Az oep honlapja egy útvesztő, majd még bogarásznom kell rajta. azt nem értem viszont, hogy a fizetés nélküli szabi hogy jön ide..:-( ha visszamegyek rendes szabira (akkor is ki kéne adniuk ha rendesen dolgozni mennék vissza) és ha ez lejár akkor azonnal táppénzre..úgy tűnik én hülye vagyok ehhez.:-( Nem értem miért nem lehet ezt úgy leegyszerűsíteni, hogy a hétköznapi ember is megértse.
2010. máj. 12. 08:38
 5/11 anonim ***** válasza:

A fizetés nélküli szabi úgy jön ide, hogy míg gyed-en vagy, hivatalosan a cégnél fizetés nélküli szabadságodat töltöd. Az oep honlapján pedig oda van írva a táppénz címszó alatt, hogy nem jár fizetés nélküli szabadság idejére.

Mivel te kérted a fizetés nélküli szabadságot (mint minden gyedes), ezért az te is mondhatod vissza. Ha nem mondod vissza, akkor a táppénz igényedet el fogják utasítani (ok: lásd második mondat).

2010. máj. 12. 10:59
 6/11 A kérdező kommentje:
Közben jártam egy könyvelőnél aki teljesen elkeserített.:-( a gyed az bérjövedelemnek számít, a gyes számít fizetés nélküli szabinak azt mondta, és hiába megyek el táppénzre, azt a gyedből számítják, mert az volt a jövedelmem, és azt mondta a jelenlegi szabályok értelmében valószinű a második gyerek után nem jár így sem gyed csak gyes mert nincs ledolgozott 365 munkanapom a következő gyerek előtt.:-( Még azt is mondta hiába megyek be a tb-hez, ott sem tudnak többet mondani csak akkor ha már megszületett a gyerek (decemberben) Hát ezzel nem lettem kisegítve.:-( Neked köszönöm, hogy ennyi választ áldoztál rám!
2010. máj. 12. 14:36
 7/11 anonim ***** válasza:

Én azt tanácsolom neked, hogy nagy ívben kerüld el ezt a könyvelőt. Hogy finoman fogalmazzak, butaságot mondott.

Gyakorlatilag mondatról mondatra meg tudom cáfolni azt, amit állít.

A sima fizetés nélküli szabi és a gyerek nevelése miatti fizetés nélküli szabi (gyed és gyes időszaka) teljesen más elbírálás alá tartozik. Például ha építkezés miatt vagy otthon egy évet fizetés nélküli szabadságon, az olyan, mintha egy évig nem lenne munkahelyed, míg ha gyereknevelés céljából vagy otthon fizetés nélküli szabadságon az munkaviszonynak számít (már csak azért is kéne ezt tudnia a könyvelőnek, mert a gyedből szja-t és nyugdíjjárulékot is vonni kell). Mivel a munkaviszonyod nem szűnt meg, ezért a biztosítási jogviszonyod folyamatos, azaz jogosult vagy a második gyerekkel tgyásra, gyedre.

A gyed-et akárki folyósítja (oep vagy munkáltató) az nem számít jövedelemnek, így nem is számolhatnak belőle semmit.

Az oep honlapján fent van, hogy ha az irányadó időszakban azért nincs 180 jövedelmes napod, mert tgyásban, gyedben vagy táppénzben részesültél, akkor a táppénzed alapja a korábban folyósított ellátás ALAPJA lesz. Vagyis az a jövedelmed lesz a táppénzed alapja, aminek a 70%-aként kapod a gyedet.

[link]

8. oldal alján találod

2010. máj. 12. 15:16
 8/11 A kérdező kommentje:
Nem tudom ki vagy de szeretlek..:-)) Ha érted mire gondolok...Bocsánat, hogy ilyet mondok,de nagyon neki voltam keseredve, és remélem te jobban tudsz segíteni mint a könyvelő! (mondjuk ő elég pöpecül rendben tartja anyósom könyvelését egyébként)Ksözönöm mégegyszer, átböngészem az oldalt!
2010. máj. 12. 15:50
 9/11 A kérdező kommentje:
Ja és szerinte most májustól változott így meg..
2010. máj. 12. 15:52
 10/11 A kérdező kommentje:
Kicsit átböngésztem az oep honlapját és tényleg úgy nézem, hogy jogosult leszek tgyásra és gyedre is. Megkönnyebbültem! :-)
2010. máj. 12. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!