Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikor vállaljuk a kistesót...

Mikor vállaljuk a kistesót 13hós fiam mellé? Ki tud ebben eligazodni? Van itt könyvelő? Bővebben lent

Figyelt kérdés
kisfiam 2009.január 7-én született.2008.dec.1től voltam betegállományba.4évig folyamatos volt a munkaviszonyom,ami még most is tart,határozatlan a szerződésem.úgy hallottuk,hogyha betölti a 2évet az 1.gyerek és utána születik tesó,akkor nincs tgyás,csak gyed rögtön.jövő januárban ha lejár a gyed,vissza kell mennem dolgozni,mert a gyes nem elég.azt is hallottam,ha a két gyed között nincs 2 év,akkor jogosult vagyok a 2.babával is 2év gyedre,nem csak 1re,mint az új törvény szerint.most elkezdtünk dolgozni a tesón,de ha nem jön össze,akkor mennyi ledolgozott napnak kell lennie,hogy újra igényelhessem a gyedet és a tgyást is??Érthető így?
2010. febr. 13. 12:24
 1/2 anonim ***** válasza:

Érthető.

Rosszul tudod az új szabályt. Az új szabály azt mondja, hogy ha nincs 2 év munkaviszonyod, akkor csak annyi ideig kaphatsz gyed-et, amennyi munkaviszonyod volt előtt. De min. 1 év munkaviszony kell a gyed-hez.

Tehát lehet simán kapni 2 év gyed-et, sőt az emberek nagy része, akinek normál munkaviszonya van, az 2 évig gyedet fog kapni. Gyakorlatilag a 3. év gyes-t törölték el, a 3. évben otthon maradhatsz, de nem jár majd rá gyes.

Neked, mivel folyamatos munkaviszonyod van, járni fog a 2 év gyed mindenképp, bármennyit dolgozol a 2 baba közt. Talán abban nem vagyok biztos, hogy simán jár majd a tgyás is neked minden esetben, vagy ahhoz mindenképp vissza kell menned valamennyit dolgozni. Van valami, amikor jár a tgyás, de felülről maximalizált összeg csak. Ebbe esetleg beleeshetsz, de ez nem tudom, mikor van így. Tehát tgyás-t is kapsz, de esetleg csak a maximalizált összeget, nem a tényleges fizetésed (ha elég magas lenne) 70%-át.

2010. febr. 13. 15:08
 2/2 anonim ***** válasza:
No, másik kérdésnél olvastam a választ a te kérdésedre is: ha nincs 180 nap ledolgozott napod a két baba közt, akkor a maximalizált tgyás jár csak és utána a 2 éves korig a gyed neked. Ha dolgozol 180 napot a 2 baba közt, akkor a tgyás bármekkora lehet (ha jó magas a béred...). A gyed úgyis maximalizálva van.
2010. febr. 13. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!