Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Valaki segítene nekem eligazod...

Valaki segítene nekem eligazodni gyed témában?

Figyelt kérdés

2009.09.06-án született meg a kislányom. Veszélyeztetett terhes voltam, így 2009.01.01-01.08-ig dolgoztam, 01.08-01.28-ig betegszabin voltam, onnan a szülés napjáig táppénzen. A gyedem 2010.02,21-től fog járni.

Most tudtam meg, hogy nekem a januári betegszabim lesz az alapja a gyedemnek, ez nagyon jó!!!!!!

Ha a fizum bruttó 85000 ft volt ki tudná nekem megmondani

hogy mennyi gyedre számíthatok, ha kérem az adójóváírást, esetemben mennyi adójóváírás jár? Itt is alkalmazzák a szuperbruttósítást?

Előre is köszönöm.

2010. febr. 4. 11:02
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem a januári betegszabid lesz az alapja, hanem az előző évi összes jövedelmed. Ha egész évben 85.000Ft-ot kerestél akkor az adójóváírás figyelembevételével a gyeded 54.980ft lesz havonta (levonások után). ezen az oldalon te is ki tudod számolni:

[link]

2010. febr. 4. 11:15
 2/6 anonim ***** válasza:

Nagyon nagy összevisszaság van az írásodban.

Ha 7 napig dolgoztál, akkor nem lehettél szeptemberig táppénzen, február 21-gyel meg a TGYÁS jár le, nem pedig a GYED.

A betegszabadság soha nem alapja a gyednek.

A legegyszerűbb ha megkérdezel a TB szakértőt:

[link]

2010. febr. 4. 11:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Utolsónak: a szakértő jó ötlet, de ő azt mondta a gyed február 21-től jár, nem pedig lejár. Ha előző évben dolgozott, akkor jár a táppénz szeptemberig, nem arról volt szó, hogy összesen ennyit dolgozott, hanem csak leírta, hogy idén 7 napig kapott fizetést. Kicsit félreértetted.
2010. febr. 4. 11:23
 4/6 A kérdező kommentje:

Közsönöm a válaszaitokat.

Igen 02.21-től fog járni a gyed.

Nekem az Államkincstárnál azt mondta a hölgy, hogy a betegszabim alatt kapott összeg lesz az alapja a gyedemnek.

2010. febr. 4. 11:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem mivel te táppénzen voltál, és abból nem vonnak egészségbiztosítási járulékot, így neked a 180 nap egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmed tavaly nem volt, így a 2008-at veszik majd figyelembe. A lényeg, hogy a gyed alapja olyan jövedelem, amiből egészségbiztosítási járulékot vonnak, így nem vehetik figyelembe a táppénzt, viszont a törvény 180 naptári nap jövedelmet ír elő, tehát visszanézik 2008-ra. Figyelembe veszik a betegszabadságodat, de semmiképpen nem lesz alapja 15 napi jövedelem (ez a betegszabadság) a teljes gyed-nek.

De mindenképp érdemes lenne beszélned egy szakértővel.

2010. febr. 4. 14:48
 6/6 anonim ***** válasza:
Mivel 2010-ben leszel jogosult a GYED-re, ezért a megelőző évi (2009. évi) egészségbiztosítási járulék alapját szolgáló jövedelmedet veszik figyelembe. Ha ebben az időszakban nem rendelkeztél jövedelemmel valamiért, de biztosított voltál, akkor a GYED-ed alapja a GYED-re való jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével lesz megállapítva. Abban az esetben viszont, ha táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, GYED miatt nem volt jövedelmed, akkor a korábban folyósított ellátás alapján képező összeg figyelembevételével állapítják meg a GYED alapját (tehát a táppénzalapot, thgy-alapot stb. veszik figyelembe), akkor, ha ez az összeg magasabb volt, mint a minimálbér alapján kiszámított összeg lenne.
2010. máj. 19. 09:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!