Kaphat-e börtönbüntetést az az ember emberölésért, aki egy terhes kismamát oly módon bántalmaz, hogy elvetéljen (baba elmegy, anyuka felgyógyul)? Kb. hány évet kaphat érte?
Érdekes kérdés :)
Akkor az abortusz is emberölés lenne vagy pl amikor kiderül egy gyerekről 20-22. héten, hogy beteg lenne és nem tartja meg a szülő.
Sztem is súlyos testi sértés.
Ez sajnos csak testi sértés, utánanéztem. A büntetőjog a még meg nem született gyermeket magzatnak tekinti, megölése nem emberölés. Van olyan tényállás is, hogy magzatelhajtás, de az nem erre az esetre vonatkozik (szerintem). Ez a testi sértés egy minősített esete, bemásolom a vonatkozó tényállást:
Testi sértés 170. §: (4) "Bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha a testi sértés maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz, illetőleg, ha a súlyos testi sértést különös kegyetlenséggel követi el."
Az ítélkezési gyakorlat szerint az ilyen eset súlyos egészségromlást idéz elő.
BTK (1978 as törvény)
Magzatelhajtás
169. § (1) Aki más magzatát elhajtja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a magzatelhajtást
a) üzletszerűen,
b) a nő beleegyezése nélkül,
c) súlyos testi sértést vagy életveszélyt okozva követik el.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a magzatelhajtás halált okoz.
(4) Az a nő, aki magzatát elhajtja vagy elhajtatja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!