Ki milyen könyvet ajánlana a baba megszületése utáni gondozás megkönnyítésére?
Én is az anyai ösztönöket ajánlanám, bár tudom, hogy nem ez a kérdés! Lehet, hogy most azt hiszed, hogy tele vagy az anyai ösztönökkel, de várd csak meg, míg megszületik a babád!! Hidd el, sokkal jobb ha az ösztöneidre hallgatsz, mint ha könyvből próbálnál nevelni, gondozni. Én ha úgy éreztem, hogy nem stimmel valami, akkor tényleg nem is stimmelt. Saját magam lepődtem meg a legjobban, hogy milyen kifinomultan működnek a szenzoraim! :)
A szoptatás valóban kényes kérdés lehet, és abban a legjobb, ha szoptatási tanácsadótól kérsz segítséget, aki megmutatja a helyes mellre tételt a gyakorlatban. Sokan még youtube videók után sem boldogulnak, nem , hogy könyvből olvasva. A pelenkázást megmutatják a kórházban, a büfizés, játék ösztönből jön majd, a védőoltásokról pedig a háziorvos, védőnő tökéletes felvilágosítást ad. Ami pedig nagyon érdekel, arra ott a net. Ami azért sokkal jobb, mint egy könyv, mert sokkal több nézetet olvashatsz, míg egy könyvben csak az író álláspontját, ami nem biztos, hogy egyezni fog a tiéddel. De még mindig azt mondom, hogy csak magadra hallgass, az anyai szív sosem hazudik. :)
Spock azért már elavult - mármint érdemes elolvasni, mert jó könyv, írásakor forradalminak számított és nagyon szimpatikus a világnézete, de bőven vannak benne idejét múlt kérdések is (pl. tehétej higítása).
Egészségügyi és higiéniai kérdésekben a háziorvos és a védőnő a legjobb (pl. védőoltások, hozzátáplálási ajánlás vagy akár a köldökcsonk ápolása is változtak most pár év alatt).
Vészhelyzet esetére érdemes részt venni egy tanfolyamon, pl.: [link]
Ezen felül pedig én is elsősorban a netet ajánlom, persze fenntartással, több forrást összehasonlítva.
Pl. szoptatáshoz a [link] -n biztos a leghivatalosabb verziót fogod olvasni.
Egyebekben (pl. altatás, baba fejlődése, játékok, receptek, hiszti) hasznos cikkeket találsz itt is: [link]
Pszichológiai tárgyú könyvek közül meg nekem leginkább ez jött be: [link]
Nálunk a férjem kapott egy ilyen témájú könyvet, de persze én is átlapoztam. Az a címe, hogy "Apa születik", ebben a terhesség, szülés és a baba első 3 éve van leírva. Szerintem az alapokhoz jó ez a könyv. A többit meg úgyis adja az élet, meg elmondják majd a kórházban a csecsemősök. :)
A szoptatásról a LLL honlapján olvasgattam, ott vannak letölthető anyagok is, de igazából mikor a kezembe adták a kislányomat, teljesen ösztönösen jött, hogy mit és hogyan kell csinálni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!