Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Lemondhat egy biológiai apa...

Lemondhat egy biológiai apa az apaságról, ha nincs örökbefogadó apa?

Figyelt kérdés
Teherbe estem, a párom semmiképpen nem akarja megtartani a babát. Én 25, ő pedig 29 éves. Én meg szeretném tartani. Ha most nem akarja a gyereket a későbbiekben van e bármikor lehetősége, joga arra, hogy mondjuk 10,12, vagy akárhány év után felbukkanjon az életünkben és láthatást követeljen? Mit lehet ez ellen tenni? Van lehetősége most aláírni valamiféle lemondó nyilatkozatot, ha én semmit nem igénylek tőle, sem anyagilag, sem másként?

2014. ápr. 22. 22:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

" Letezik ilyen mivel en ugyanigy vagyok csak az en lanyom 3 eves es a biologiai apjat ki szeretnenk torulni mindenhonnan mivel nem torodik a gyerekevel szuletese ota es nem is fizeti amit kell. Kapott 1 honapot hogy eldontse gyerek es kifzuet mindent(kb olyan 300 000 ft),vagy birosag es lemond a gyerekrol,most csak varunk es meglassuk hogyan tovabb. Az en helyzetem nehezebb,te a papirozassal konnyebb helyzetben vagy,drukkolok hogy mi den jol menjen."

"Igen lehet iratni egy lemondo nyilatkozatot ha az apa is bele egyezik,amiben az allhat hogy te nem kersz gyerektartast o pedig lemond a kicsirol,ezt 18 eves koraig irhatjatok meg mivel onnantol mar nagykoru lesz a gyereked es igy az apja es o sajat maga is felkeresheti az apjat."

NEM kellene hülyeségeket terjeszteni, ha nem értetek hozzá.

Ilyen nincs. Ha nem a valódi apa lesz megjelölve az anyakönyvi kivonatban, később pert indíthat az apaság megállapítása iránt. Ha pedig ő lesz, akkor csak örökbefogadás esetén mondhat le az apaságról.

A gyerek érdeke az előbbre való, ezt semmilyen okirattal a 2 szülő nem tudja lepapírozni.

2014. ápr. 23. 12:00
 12/15 anonim ***** válasza:
76%

Szia!

Jogasz vagyok, bar nem csaladjoggal foglalkozom, de ismerem a szabalyokat. :)Ha nem vagytok hazasok, akkor Te dontesz arrol, hogy mi keruljon a szuletesi anyakonyvbe, kerheted fiktiv apa beirasat, vagy egyszeruen csak annyit, hogy az apa ismeretlen es a Te nevedre kerul a baba.

Ezek utan az apa a kesobbiekben indithat pert apasag megallapitasa irant, es ott DNS teszttel lehet igazolni, ha valoban o az apa. Abban igy hirtelen nem vagyok biztos, hogy Te, mint a gyerek torvenyes kepviseloje koteles vagy-e a gyereket alavetni a DNS tesztnek, bar logikusan igen, ha a birosag kotelez ra a per miatt.

En nem javasolnam, hogy most irjatok ala nyilatkozatot, hogy lemond az apai jogairol, mert egyreszt ez hulyeseg - mar elnezest - masreszt pedig a kesobbi apasagi perben bizonyito ereju, hogy o az apa.

Ha igy kijelentette, hogy nem akarja a babat, Te pedig eldontotted, hogy megtartod, akkor szerintem mar most igyekezz vele minden kapcsolatot megszakitani, gyerektartast se kerj tole, semmit, mert igy a kesobbiekben joval nehezebben fog jogot formalni a gyereketekre.

2014. ápr. 23. 14:19
 13/15 anonim ***** válasza:
Nem tudom hogy sikerült-e rendezni a helyzetedet kedves kérdező, de nálam hasonló a helyzet. Jelenleg a 10. hétben vagyok és az apa előszőr apasági tesztet akart csináltatni, a mai nap pedig közölte, hogy le akar mondani írásban a gyerekről. Mi a pontos teendőm ez ügyben?
2015. szept. 15. 12:47
 14/15 anonim ***** válasza:
Nincs teendőd. Nem tud lemondani az apasagrol. Ha nincs meg apasági nyilatkozat, akkor nem kell tenni. Ha megszuletik a gy e rek, előtted a lehetőség, jogy kepzelt apad jegyeztetsz be, vagy bepereled a valódit. Onnantól jogai és kötelességei lesznek. A jogaival -kapcsolattartas -nem köteles élnie, viszont a kötelességeit-tartasdij- teljesítenie kell,
2015. szept. 15. 13:10
 15/15 anonim ***** válasza:
56%
Nem kérek tőle semmit, csak én is azt szeretném hogy tűnjön el az életünkből és hagyjon minket békén. De azt sem akarom, hogy évek múltán eszébe jusson, hogy van egy gyereke!
2015. szept. 15. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!