Lemondhat egy biológiai apa az apaságról, ha nincs örökbefogadó apa?
A gyereknek van joga az apjához. Ahogy ahhoz is, hogy családban nőjön fel.
Eltudod egyedül tartani? Milyen életet szánsz neki?
Ezeken is gondolkodj el, mielőtt a megszülés mellett döntesz.
Előre bocsátom, hogy nem vagyok jogász, csak elgondolkodtam a laikus eszemmel, lehet, hogy hasznavehető, amit kihoztam.
A párod a férjed is, vagy csak a barátod? Ha nem a férjed, és nem tesz apasági nyilatkozatot, akkor úgyse kerül nevére a gyerek, apa ismeretlen, csak az anya kerül majd be az anyakönyvbe. Azt el tudom képzelni, hogy elmentek együtt egy ügyvédhez, előtte köttök egy megállapodást, hogy a gyerekkel kapcsolatban egymással szemben semmiféle jogaitok és kötelezettségetek nincs, kétirányúan. Ebbe le lehet fektetni, hogy te nem kérsz gyerektartást, ő pedig nem akar sem gyámságot, se láthatást, akkor sem, ha későbbiekben bebizonyosodik, hogy ő az apa. És ezt az okiratot ellenjegyeztetitek és/vagy letétbe helyezitek az ügyvédnél. Ez szerintem elég biztosíték lenne a jövőre nézve, mert ha később apuka felébredne, apasági tesztet kérne, akkor sem tehet már semmit. Remélem, egyáltalán lehetséges egy ilyen nyilatkozattétel, de ezt már tényleg jogásszal kellene megbeszélned. Kívánom a legjobbakat, baromi nehéz döntés lehetett, kitartást kívánok!
Ha még meg sem született tehát még nem került a nevére és házasok sem vagytok, akkor nem kell semmiféle lemondó nyilatkozat. Szüléskor nem lesz szépen bediktálva, nem lesz apasági nyilatkozat, a gyerek a te nevedre kerül aztán majd lesz szépen fiktív apa bejegyezve. Annyi mintha egy egyéjszakás kalandból fogant volna akinek a nevét se tudod...
Így semmi kötelezettsége nem lesz, de jogai sem, megy a dolgára.
Ha most viszont a nevére veszi, akkor lesznek jogai és kötelezettségei is. Pl. útlevelet se csináltathatsz a gyereknek egyedül, mert kell hozzá apuci személyesen, meg mindenféle ügyintézéshez kérhetik apuci hozzájárulását. Joga lenne a gyereket látogatni, de nem erőszak a disznótor, ha nem akar akkor évekig nem keres.
Kötelessége lenne gyerektartást fizetni, de ha te nem pereled be, akkor senki nem fogja tőle levonni. Az én volt férjem is köteles lenne a bírósági határozat alapján gyerektartást fizetni, de mivel nem kértem letiltást a kettőnk közötti megállapodás alapján nem is fizet semmit (hosszú történet hogy miért egyeztünk meg így).
Úgyhogy én azt mondanám, hogy ha nem folytatjátok, ő is élné az életét nélküled és te meg a gyerekkel, nem kell a gyerektartás, akkor hagyd a fenébe, menjen és élje az életét, te meg legalább nem vagy hozzákötve, hogy ha valamit kell a gyereknek intézni legyen az külföldre költözés, iskolai beíratás, útlevéligénylés, bármi. Így ha évek múlva felbukkan, akkor addigra lehet, hogy lesz párod aki a nevére veszi a gyereked és akkor pattoghat ahogy akar, neki nem osztanak lapot....
" Letezik ilyen mivel en ugyanigy vagyok csak az en lanyom 3 eves es a biologiai apjat ki szeretnenk torulni mindenhonnan mivel nem torodik a gyerekevel szuletese ota es nem is fizeti amit kell. Kapott 1 honapot hogy eldontse gyerek es kifzuet mindent(kb olyan 300 000 ft),vagy birosag es lemond a gyerekrol,most csak varunk es meglassuk hogyan tovabb. Az en helyzetem nehezebb,te a papirozassal konnyebb helyzetben vagy,drukkolok hogy mi den jol menjen."
"Igen lehet iratni egy lemondo nyilatkozatot ha az apa is bele egyezik,amiben az allhat hogy te nem kersz gyerektartast o pedig lemond a kicsirol,ezt 18 eves koraig irhatjatok meg mivel onnantol mar nagykoru lesz a gyereked es igy az apja es o sajat maga is felkeresheti az apjat."
Ez a ket valaszado honnan vette ezeket az egetverő baromságokat??.?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!