Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mi értelme a védőnőnek?

Mi értelme a védőnőnek?

Figyelt kérdés
Borsodi zsákfaluban látom értelmét, de egyébként mi értelme van terhesség alatt járni hozzá?
2014. ápr. 6. 17:28
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
49%

Kicsit off:

Én is lemondtam,nálunk a gyerkjóléti szolgálattól voltak kint.Kitöltöttek pár papírt a körülményekről,hogy hová is érkezik a baba(jól élünk,újszerű házban,bele írták még azt is,hogy külön szoba biztosított,meg,hogy a konyha luxusdolgokkal is felszerelve,de bele írták,hogy a fürdőszobával egyben van a wc;ezek nem tudom miért voltak fontosak,de jól van így.)

Ezután a gyerkjólétis ragaszkodni akart hozzá,hogy ő jön havonta és nekem is menni kell hozzá "elbeszélgetésre" ;vele KELL tartanom a kapcsolatot,ugyanúgy,mint a védőnővel,havonta.

Gyorsan rövidre zártam,mondtam neki másodjára,ha csak nincs külön helyi rendeletben,akkor ne zaklassuk egymást,kétszer jött váratlanul,rendben volt minden,ha meglesz a gyerek,szólunk,jöhet,amikor itthon vagyunk,beengedjük,de én nem megyek hozzá(helyileg ugyanott van,ahol a védőnő,pont ezért nem tudok oda eljutni,busz nincs,bicajjal legalább 40 perc,a közelihez meg nem járhattam.Ezért mondtam le,fiktív lakcímmel meg nem akartam variálni)Azt mondta,azért kell tartanunk a kapcsolatot,mert "errefelé nem szokás lemondani a védőnői szolgálatot".

Magyarul vagy 30 éve nem mondta le senki és furcsállják.

Védőnőm egyébként 18 hetes koromig volt,akkor megelégeltem,hogy 2-3 hetente megyek: súlymérés,vizelet vizsgálat.Volt,hogy hóban,-10 fokban bicajjal mentem hozzá,azaz inkább gyalog,szóval hagyjuk,nem igaz,hogy nem lehetett volna a közelihez járni,csak azért,mert körzethatáron lakunk.

Értelme semmi nem volt,magándokimtól kérdeztem minden szakmait.A védőnő szerint errefelé nem szokás szívhangot hallgatni sem és terhesgondozási tervet(vérvételek stb) sem adott,mert majd ő intéz mindent,majd ő tudja,mikor hova kell menni.Ez csak azért sem jó,mert a munkahelyen nem 2 nappal előtte kell szólni,hogy nem tudok jönni,hanem előző hónapban le kellett adni a szabi igényt.

2014. ápr. 7. 08:56
 22/33 anonim ***** válasza:
49%
Az enyém se egy leányálom. Amikor bejelentkeztünk akkor az első kérdése az volt,hogy van e hitelünk, kié a ház sőt még papírt is kért a férjem keresetéről és,hogy van fix munkája. Ezt természetesen megtagadtuk. Azóta nagyon rosszallóan néz ráadásul mikor ráállít a mérlegre mindig levon 5 kg-ot a ruháimra. Ezt se értem de a dokim szerint hagyjam rá. És utána csodálkozik ha a doki mást mér. Soha semmit nem mondott el ha kérdezek azt mondja utánanéz. A dokim azonnal tudja mindenre a választ inkább őt kérdezzük. Most a baba születése előtt kiakar jönni megnézni a házat és mondta,hogy reméli most nem leszünk olyan titkolózóak mint a fizetéssel kapcsolatban. Szóval kitartás mindenkinek.
2014. ápr. 7. 09:09
 23/33 anonim ***** válasza:
49%
5 kilót??? :))) Hát ez vicces.. Nos, a legtöbbb hozzászólásból egyértelműen kiderül, mennyire "hasznos" egy védőnő… Én csak azt nem értem, hogy miért nem lehet választani, vagy lecserélni a védőnőt, ha az ember nem elégedett vele. Így tényleg csak egy fölösleges rossz az egész, kínlódik ő is, kínlódunk mi is… Nyilván sem mi, sem a védőnők nem vagyunk egyformák, mind másképp gondolkodunk, de épp ezért lenne jó, ha mindenki megkereshetné azt a védőnőt, aki hasonló gondolkodású és tényleg hasznosan lehet vele időt tölteni.
2014. ápr. 7. 13:34
 24/33 anonim ***** válasza:
49%
Nálam nem von le semennyit mint ruha, mindig azt a súlyt írja be amit mér ruhával cipővel együtt majd megméri a vérnyomásom és utána kb fél órán keresztül teljesen értelmetlen dolgokat kérdez, illetve a magán életünkről faggatózik amihez semmi köze. mindig szóváteszi hogy a párom miért nincs ott és mikor mondom hogy dolgozik még neki áll feljebb./ egyébként párom minden fontosabb vizsgálatra kísér ( ultrahangok) és a védőnőhöz is jött első alkalommal/
2014. ápr. 7. 14:10
 25/33 anonim ***** válasza:
56%
Nem olvastam végig az összes választ, de én el sem tudnám képzelni a védőnő nélkül. Nem nincs orvosom, a beutalókat a védőnő kéri ki nekem (vérvételekre), és fogalmam nem lenne, hogy milyen vizsgálatra hová kell menni és milyen gyakran, ha ő nem mondaná meg. És nálunk is nagyon kedves a védőnő, segít mindenben, amiben csak tud.
2014. ápr. 7. 15:56
 26/33 anonim ***** válasza:
49%
igen 5 kg-ot. épp ma voltam nála és a mutatott eredményből (mivel cicanadrág és top volt rajtam meg egy topánka) csak 2 g-ot vont le. Persze az 5 a télre vonatkozik de akkor is 2 kg-ot is soknak tartok. Amúgy igaz,hogy tényleg jobb lenne ha az ember kiválaszthatná azt aki számára szimpatikus. Nekünk ma közölte,hogy akkor jöv.hét szerdán jön mondtam,hogy akkor este és erre mondta,hogy jó 5re ott van. Nincs evvel baj,mert amúgy jót akar csak túlságosan is belemegy a részletekbe.
2014. ápr. 7. 17:07
 27/33 anonim ***** válasza:
Nekem szerencsére csak hó végén kell mennem hozzá:D:D
2014. ápr. 7. 18:49
 28/33 A kérdező kommentje:

Amennyire tudom, a háziorvosokhoz hasonlóan valamilyen fejpénzes rendszerben kapják a fizetésüket, ezért is fontos nekik, hogy ne vesszen el "páciens".

Néhány találkozót szabotáltam, mondtam, hogy ne haragudjon, de főleg amíg még dolgozom, nekem extrán megterhelő hozzá is rohangálni, úgyhogy majd jelentkezem. Egy idő után felhívott, eléggé számonkérő stílusban, hogy régóta nem voltam, ejnye-bejnye, stb. Mondtam, hogy oké, nem szeretnék kellemetlenséget okozni, akkor elintézem a hivatalos lemondást. Rögtön hangnemváltás, oké, ráér az, ha már nem dolgozom.

Valahol őt is sajnálom, mert emberileg nincs problémám vele, de a rendszer miatt szegény abba a kategóriába került nálam, amit angolszász nyelvterületen csak "pain in the ass"-nek hívnak.

Láthatóan a védőnői hálózat finanszírozása sem a legjobb, 30-40 éves lepattant bútorok, ragaszkodás a papíralapú adminisztrációhoz, csak vonalas számon érhető el, stb.

Tudom, hogy államilag véreztetik ki az egészségügyet, de érdemes lenne valahogy úgy átalakítani a rendszert, hogy több erőforrás jusson az elmaradott régiókba - ahol valóban hasznos a tevékenysége, mert tényleg új információ a kismamának, hogy ne igyon alkoholt a terhesség alatt.

De mondjuk legyen kiváltható a rendszeres orvosi konzultációkkal.

Aláírom, hogy itt a magzatot, leendő kisgyereket védik. De amikor a védőnő elé leteszek 5 cm vastag iratköteget, ami csak a terhességem alatt gyűlt össze és a fejlécből látszik, hogy magánrendelésen - akkor feltételezzék, hogy törődöm a saját és a gyerek egészségével.

Valószínűnek tartom, hogy a lakhely/iskolázottság alapján történő megkülönböztetés egyszerűen diszkriminatív lenne és emiatt sem mernek komolyabban belenyúlni a rendszerbe.

2014. ápr. 7. 19:38
 29/33 anonim ***** válasza:
49%

nemtudom hogy az én védőnőm hogy kapja a pénzét, viszont elég kényelmesen dolgozik mert a múlthéten mikor voltam nála, kicsit előbb odaértem, mert előtte nőgyógyásznál voltam ami gyorsabban ment mint gondoltam és egy órát ültem a váróban addig se ki se be senki majd az időpontom után negyed órával hívott be.

Lett volna jobb dolgom is.

2014. ápr. 7. 20:44
 30/33 anonim ***** válasza:

Én csak ehhez tennék hozzá:

"Budapest belvárosában a második emeleten? Komolyan? A nappaliban lekerítettem egy kis helyet a tyúkoknak, a hálóban van a disznó, a tehenet meg kiraktuk az erkélyre?"

Drága testvérem szociális munkás. Lovat már látott erkélyen. Szarral kikent falú lakást is. Ablaküveg helyett paplant. Felszedett és eltüzelt parkettát. Hatan egy ágyban alvókat, úgy hogy egy újszülött volt. Én ebben az egészben csak azt nem értem mondjuk, hogy ha úgy is ilyen helyen nevelkednek gyerekek, akkor mi a francura jó a védőnő? Megnézi, és nyugtázza, hogy a feketelábúak a szemetes, 8 kutyás ajtó és komfort nélküli házba viszik haza a babát? Mert biztos nem az égből pottyannak oda.

Szóval egyrészt meg lehet magyarázni, hogy mire jók, de valójában a nagy semmire. A leggyakoribb funkciójuk az, hogy a normális szülők idegeire menjenek.

2014. jún. 10. 00:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!