Mi értelme a védőnőnek?
Nekem mind a két terhességemnél nagyon jó védőnőm volt.
Mostani védőnőm is egy angyal. Mindig felveszi a telefont, nem oktat ki, meghallgat. Azonnal segít és tanácsot ad (ne parancsol!!!,mint a legtöbb), ha valamiben kikérem a véleményét.
Ha kell, akkor hoz általa összeírt hasznos tudnivalókat. pl. hozzátáplálás, oltások (ajánlott - kötelező), stb.
A védőnő nem értünk anyukákért van, hanem a gyerekeinkért. Őket védi és rájuk "vigyáz" a megfelelő eszközökkel.
Én örülök neki, hogy van és semmi pénzért nem cserélném le.
Nincs vele gond, de semmi olyat nem nyújt, amit az orvosom ne tenne meg már korábban. A terhesség kiderülte után az orvos listában összeírta, hogy milyen vizsgálatok lesznek, kb. mikorra időzítve, válaszolt az esetleges kérdéseimre.
Súlyt és vérnyomást itthon is tudok mérni, alapvető biológiai dolgokról meg nem kell felvilágosítani.
A terhesgondozás egészségügyi részét (orvos, UH és laborvizsgálatok) hasznosnak tartom, emellett viszont felesleges a védőnő számomra.
Emberileg nincs bajom vele, de a tevékenységet nem érzem hasznosnak, plusznak.
Azt végképp finoman szólva furcsának tartom a rendszerben, hogy az otthoni látogatás alkalmával megkérdeztem, hogy pontosan mit néznek ilyenkor, válasz: nem tartunk-e haszonállatot a lakásban, be vannak-e vezetve a közművek. Budapest belvárosában a második emeleten? Komolyan? A nappaliban lekerítettem egy kis helyet a tyúkoknak, a hálóban van a disznó, a tehenet meg kiraktuk az erkélyre?
A vilàgon semmi értelme. Ha valaki minimàlisan önàlló, bàrminek utàna tud nézni. Nincs olyan kérdés, amihez kizàrólag ő ért. Orvosi kérdésekben nem hozzà fordultam, minden màs meg benne van a kiskönyvben vagy fönt van a neten. Én azt tapasztaltam, hogy unatkozó anyukàk jàrnak hozzà beszélgetni, vagy azok, akiknek semmi nem egyértelmű, és mindent a szàjukba kell ràgni. "A gyerekem 10 ml helyett csak 9, 75-öt evett, úristen, mi lesz most" - tipusú anyukàk.
Amúgy nekünk 6 év alatt 3 védőnőnk volt, mert egyik nyugdíjba ment, màsik szülni, harmadik meg csak könyvben làtott gyereket. Csak stàtuszkor talàlkoztam velük. Az elsőnek meg email-ben kellett elküldenem a gyerek adatait. Semmi gond nem volt abból, hogy nem jàrtak a nyakamra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!