Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Érdemes köldökzsinórvért vetetni?

Érdemes köldökzsinórvért vetetni?

Figyelt kérdés
Csak azért kérdezem, mert ha egy gyereknek bármiféle baja is van és nincs levetetve a köldökzsinórvére, nem ugyanúgy rendelkezésére állnak a vérbankok és ha van megfelelő donor, akkor kaphat?

2014. márc. 17. 13:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Sajnos, azt csak a jövő mondja meg, érdemes-e - nem csak azért, mert nem tudhatod, szükség lesz-e rá, hanem mert maga az eljárás is folyamatosan fejlődik.

Laikus vagyok, és remélem, nem írok tévinfókat, mert csak utána olvastam tájékoztatókban, hogy "már" kétféle levehető őssejt van: az egyik - a köldökzsinórvérből - a vérképzésben, sebgyógyulásban segít (ez főleg leukéma, vérszegénység "ellen" használható, de saját célra csak akkor, ha nem genetikai, hanem szerzett a betegség), a másik - a köldökzsinórból nyerhető - az, ami mindenféle más sejtté átalakulhat (ez még kísérleti, de a legújabb eredmények szerint sokat javíthat a szívinfarktusos, egyes típusú cukorbetegségben, idegrendszeri károsodásban és izomsorvadásban szenvedő betegek állapotán - tehát nem csak életveszélyben). Ez utóbbi "kiegészítés" a drágább persze, bár az első "régi" sem olcsó (-enyhén szólva).

A sajátnak az az előnye, hogy ha szükség van rá, nem kell donort keresni, bevizsgálni - első körben a rokonok között teszik ezt - és tőle levenni (ami esetleg rizikós lehet) és elvileg jobb a hatásfoka és kevesebb a kockázata. Amit viszont egy szüléskor anyagot nyernek, csak kb. 15-20 kilós betegnek (tehát max. kisgyereknek) elegendő és csak egyszeri használatra (de lehet több forrásból származót is beadni és zajlik kísérlet a szaporításra).

[link]

[link]

[link]

[link]

2014. márc. 17. 15:11
 12/19 anonim ***** válasza:

MI levetettük, és nem bántuk meg. Következőnél is le fogjuk. Pillanatnyilag nincs rá fél milliónk, ezért két éves részletfizetést választottunk.

Annyiféle konstrukció van. Az is lehet, hogy csak a fagyasztás árát fizeted ki (akár azt is részletekben), és aztán évente befizeted a tárolási díjat.

Nem élném túl, hogy ha szükség lenne rá, és nem lenne.

Biztosan lehet más forrásból is őssejtet nyerni, csak kérdés, hogy mennyit, és mennyi idő alatt. Én inkább biztosra megyek.

2014. márc. 17. 15:14
 13/19 anonim ***** válasza:

Én orvos vagyok, és az alapján, amit tudok, értek a témához, nem vetettem le. Egyetemi szobatársamnak ez volt a tudományos kutatási témája, nemrég született gyereke és ő sem vetette le. Vajon miért?

Nekem semmi lelkifurdalásom nincs miatta, most születik a második, nála sem fogom.

2014. márc. 17. 16:03
 14/19 anonim ***** válasza:
Kifejtenéd nekünk, hogy vajon miért? MI nem értünk hozzá, és tényleg érdekelne a szakszerű tudományos magyarázat.
2014. márc. 17. 16:18
 15/19 anonim ***** válasza:

Sok helyen olvastam, amit itt is írt az egyik válaszoló, hogy max15-20 kilós gyermeknek elég az őssejt, amit levettek. Ez így nem igaz, maximum ez valamiféle átlag lehet.. (Nekünk a papíron az áll, 70 kg-ig.Mivel kislányom van, így remélem nem megy majd a súlya amúgy sem 70 kg fölé.)

Mi biztosan levetetjük a második babánál is, mert bár nem olcsó, ennél azért jóval nagyobb hülyeségekre is költünk, ha belegondolunk. (max nem egyszerre ennyit) Senki nem tudhatja, hogy mikor jöhet jól. Ha pedig egyszer szükség lenne rá, de nincs őssejt, mert sajnáltam 250 ezer forintot a gyermekem egészségének érdekében, hát… abba biztosan beleőrülnék.

2014. márc. 17. 17:30
 16/19 anonim ***** válasza:

A vajon miértet úgy értettem, h nyilván azért, mert nem látta értelmét. :)

Sok dolgot megosztott velem, a legfontosabb érv számára az volt, hogy azoknál a vérképzőszervi betegségeknél, ahol esetleg használni lehet a kzsvért, nagy százalékban autogén vagy allogén (saját egészséges sejtek felszaporítása vagy mástól kapott) transzplantációval gyógyíthatók. Ahol pedig nem, ott olyan agresszív lefolyású a betegség, h a kzsvérrel sincs sok esély. Vannak a köldökzsinórvérnek korlátai, mennyiségi - bizonyos súlyhatárig használható, nem lehet tudni, h x év múlva valóban fel lehet-e használni a sejteket, még nincs tapasztalat a nagyon hosszú idejű tárolásával. Az egyéb betegségek (cukorbetegség, Alzheimer, stb...) gyógyítása ezzel a módszerrel még nem a közeljövőben várható.

Itt van egy orvosi lapból egy cikk:

[link]

elég régi, de a lényeg nem változott.

(A barátnőm 4 éve írta a szakdolgozatát, és azóta nem történt annyi változás, hogy úgy döntsön, levetesse.)

Még azt is mondta, hogy a témavezetője (aki most egy külföldi őssejtlaborban vezető) sem vetette le a gyerekénél.

Senkit nem akarok lebeszélni róla, hogy ha van rá pénze, eltetesse.

Csak durvának tartom, hogy a marketing miatt lelkifurdalást okozhat anyáknak ez a kérdés.

(pedig ha nincs rá felesleges pénz, akkor ami van, azt nyilván inkább (biztosan hasznosan) a gyerekre költse.)

Csak emiatt írtam, h én orvosként semmi lelkifurdalást nem érzek, és egy percig sem gondolkoztam a témán.

2014. márc. 18. 01:24
 17/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a sok hozzászólást. Sokat segítettetek.
2014. márc. 18. 10:54
 18/19 anonim ***** válasza:

2.es vagyok. Íme a megígért oldalak:

[link]

[link]

A lepontozást meg nem tudom miért kaptam, végülis tudom. Azoktól, akik szentül meg vannak győződve az én válaszom ellenkezőjéről.

Én nem akarok senkit sem meggyőzni egyik fajta döntésről sem. Nyilván, ha annyi pénzünk lenne/lett volna, hogy már nem tudunk mit kezdeni vele, akkor esetleg....

Röviden válaszoltam akkor a kérdésre. A többit meg most tudom linkelni, mert a napokban telefonról voltam.

2014. márc. 18. 20:25
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszi a cikkeket, nagyon elgondolkodtató...
2014. márc. 19. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!