13 hetes terhesen milyen vizsgálatokon vagytok túl, ez elégséges amiken eddig voltam?
A 12. heti genetikai ultrahang megvolt? Ahol megmérik a tarkóredőt, megnézik, látható-e az orrcsont (ezek a Down-szindróma kizárása miatt kellenek), illetve úgy általában az összes szervét és testrészét részletesen megnézik, lemérik.
A vérvételnek meg kéne azért már lennie, protokoll szerint minimum trimeszterenként egy teljes vérkép+vizelet kell, te pedig túl is vagy az 1. trimeszteren.
A következő nagyobb vizsgálat a 16. héten az AFP lesz, legkésőbb ezzel együtt csináltasd meg a nagylabort! Ennek az időpontja nagyon fontos, legjobb pont a 16. hét betöltésének napján. Ezután a 19. heti ultrahang lesz, aminek elvileg szintén bagyon alaposnak, részletesnek kell lennie. Azt követően a terheléses vércukormérés a 24. héten, ezt általában megintcsak össze szokták kötni teljes vérkép+vizelet vizsgálattal.
20. héten vagyok, eddig ennyi történt:
6. héten orvosilag megállapították a terhesség tényét hüvelyi ultrahanggal
13. héten (kissé megkéstem, de még belefért) UH, Down szűrés, vérvétellel megerősítve
16. héten teljes vérkép, vizeletvizsgálat, vércsoport meghatározás
19. héten genetikai UH, végigleltározták a magzat belső szerveit - agy, szív, stb, fjelődési rendellenességeket keresnek ilyenkor
Karácsony után megyek a dokimhoz a vérvétel és az Uh eredményeivel, bár ez inkább protokolláris, mert egyértelműen nincs kóros eltérés egyik vizsgálat szerint sem.
Az a "noha" az nucha (=tarkóredő), az volt akkor a genetikai UH, down szűrés.
A kombinált teszt opcionális és fizetős, 9-12ezer körül mozog. UH és vérvételből áll. Senki nem fog rá elküldeni, ha akarsz menni neked kell utánnajárni, de sürgősen mert ez is időhöz kötött.
Szerintem ezeken kívül egy labornak és EKG-nak már tutira kellett volna lennie. A védőnő nem adott papírt a terhesgondozási protokollról?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!