Mi tévő legyek, nagyon aggaszt ez a helyzet és tanácstalan vagyok?
Kicsit hosszú elnézést előre is.
Szóval a dolog ott kezdődött hogy a "kedves férjem" "kedves apuka" rákopott az alkoholra, 2 éves múlt a kislányunk és 31 hetes vagyok az öcsivel, sajnos elég nehéz nehéz a helyzet svájci frank alapú hitelünk még csak dob egyet a dolgon, viszont most a férjem rákapott a piára rendesen, régen sem vetette meg de ha fél évig nem ivott nem volt gond, terveztük a kistesót, 12 hetes ultrahangra mentünk volna amikor ő benyőgte hogy nem tud vezetni mert ivott egy sört, nem is lett volna gond ha utána estére nem rúg be. Másnap megint úgy jött haza a munkából hogy ivott, elég sokat dolgozik reggel 7 kor megy el és este 7-8 mire hazaér. Ma reggel mennie kellett neki dokihoz mert pánikbetegsége kiújult neki, de reggel amikor felkeltem sajnos azon kaptam hogy ivott egy felest igen reggel 7 kor ivott egy felest, nagyon kiakadtam összevesztünk, hónapok óta iszik, de most már reggel úgy kezdi hogy iszik valamit, már felhívtak a munkahelyéről is hogy látják rajta hogy iszik valamit, beszereztek egy szondát persze kimutatta hogy ivott akkor haza is küldték, másnap bement 3 napig józan volt és újra kezdte. Nem tudom mit csináljak kihez forduljak terhesen egy 2 évessel mit csináljak, nekem az összes pénzem amit kapok megy a hitelre és sajnos most is ott tartok hogy az ő fizetésének több mint fele a rezsire ment el az enyém meg a törlesztésre, ami maradt bevásároltunk és itt vagyok 2 ezer forinttal. Valamit kéne tennem de nem tudom mit és hogyan. valami tanácsot adjatok, próbálok nyugodt maradni a baba és a lányom érdekébe de sajnos nem megy sokat keményedek és görcsölök is.
Alig van pénzetek, úsztok hitelben, de bevállaltatok egy 2. gyereket. Hát nem csodálom ha iszik.
Mi innen mit tudunk segíteni? A férjedet leszoktatni nem tudjuk, pénzt nem tudunk küldeni.
Sajnos ez van. Felelőtlen családtervezés.
Kedves Kérdező!
Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, ezt valóban nem láthattad előre. Nem tudom, hogy akár Te, akár a családból valaki, nem tudna hatni a párodra..? Esetleg párterápiára elmennétek? Ez az állapot így sem Neked, sem a gyerekeknek nem megfelelő.
Ha végképp nem nem rendeződne a dolog, esetleg a saját és gyerekek érdekében nem tudsz szülőktől segítséget kérni?
Első válaszoló!
A kérdező nem a kioktatásod kérte, hanem tanácsot. Ezért máskor felesleges koptatnod a billentyűzetet.
"Reméljük" veled soha nem fordul majd elő hasonló eset...
Sajnos az nagyon kevés, ha csak Te szeretnéd megoldani ezt a problémát. Ő is kell hozzá! Biztos neki is rossz lehet, de el kellene fogadnia az orvosi segítséget.
Remélem minden rendben lesz!
2. voltam
Mélységesen együttérzek veled kérdező és nagyon sajnálom, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerültél- és nem ítélkezem arról, hogy miért, milyenm úton, milyen esetleges rossz döntések vezettek ide.
Ami eszembe jutott:
- van-e családsegítő a közeletekben? oda hajlandó lenne-e elmenni? (ott is van pszichológus, szociális munkás stb.)- neked is érdemes lenne bemenned, mert esetleg eseti támogatással, segéllyel tudnának segíteni most, hogy ne 2eFt-ból kelljen kihúzni. Tudom, hogy nem váltja meg a világot az az 5-10 eFt, amit esetleg kaptok, de most gondolom az is jól jön.
- nem tudom, hogy van-e közös banszámlátok, hozzáférsz-e esetleg a fizetéséhez- lehet, hogy durván hangzik, de ha van rá lehetőséged, akkor igenis gyorsan utald el a törlesztőket, fizesd ki a rezsit, így akkor nem marad vagy kevesebb marad neki italozásra.
- józanabb pillanatában próbáld elérni, hogy legyen hozzáférésed a család pénzéhez, félretett pénzhez vagy az ő számlájához, amire a munkabére megy- talán megérti, hogy ez létkérdés lenne- és akkor nem szép, de talán tudsz trükközni azzal, hogy amint pénz érkezik, rohansz és leveszed, hogy tudd belőle a megélhetéseteket rendezni
- a férjed szenvedélybeteg, aki úgy tűnik nem érzi problémának a betegségét és nem hajlandó együttműködni- te ezt egyedül megoldani nem fogod tudni és sajnos sem könyörgéssel, sem fenyegetéssel nem fog tudni egyedül leállni sem (egy-két csoda van, de nagy a valószínűsége, hogy nem a férjed lesz a következő)
A jövőre gondolva: nézd át a vagyonotokat, ingóságaitokat, mi van az ő nevén- pl. autó stb- félő, ha elhatalmasodik a betegsége és nem jut máshogy pénzhez, akkor el fogja adogatni értéken alul, fillérekért vagy bódult állapotában aláír valamilyen kötelezettségvállalást (pl. elismeri, hogy valaki x száezer ft-ot kölcsönadott neki)- akkor házastársaként sajnos akár te is felelhetsz az ő dolgaiért.
Szörnyű ez így leírva, de igaz.
Józanabb pillanatában próbáld rávenni arra, hogy pl. autót a te nevedre írassatok (tudom, pénzbe kerül, de még mindig jobb, mintha a végrehajtó vinné!)vagy ne adj isten valamilyen házassági szerződést kötni vele.
Nem eleáns tudom, nem szép- de ebben a helyzetben neked muszáj a család sé a gyerekek érdekeit nézni és a gyakorlatban nem nagyon van más út.
Igyekezz vele beszélni, hogy a munkahelyét tartsa meg (bár tudom: nehéz alkoholbeteg embert észérvekkel győzködni)- esetleg próbálj olyan helyzeteket teremteni, amikor megnehezíted azt, hogy pénzhez jusson otthonról (pénztárcákat, bankkártyákat nem elől hagyni stb.)
Nem tudom hol laksz, de a Caritas RÉV szenvedélybetegsegítő ambulanciákra érdemes lehet elmenni (neked is, neki is, együtt is).
Az alkoholizmusa nagy valószínűséggel tünete valaminek- te nem valószínű, hogy meg tudod oldani- együtt is nehézkes, de próbáld rávenni legalább valami ilyen segítő ambulanciára való elmenetelre.
Őszintén sajnálom a helyzeted.
előző 7. (hosszú) válaszoló vagyok.
Budapesten RÉV ambulancia van a Bartók Béla úton (XI. kerület)
- nem tudod józanabb pillanatában megbeszélni vele és/vagy a főnökével, hogy
1. nem vehet fel előleget (a főnök, ha normális, elé kell állni s elmondani, hogy éhen haltok, ha támogatja ebben)
2. fizetésnapkor vele mész és te veszed fel- esetleg kapjon belőle "zsebpénzt" azonnal (alkoholbeteg ember nem fogja megérteni, hogy majd kap piára...)- jogilag ugyan neked nem adhatják, de gyakorlatilag azért ha emberségesek a kollegái, főnöke, akkor azért meg lehet találni a megoldást.
Az jutott még eszembe, hogy már most próbálj tartalékolni- nem kell arról tudnia, hogy nyitsz egy számlát a saját nevedre és ha hó végén marad egy kis pénz, akkor oda félreteszed- akár 1-2 5 eFt-ot is.
Ha van esetleg olyan műszaki cikk, nagyobb értékű dolog, amit pénzzé tudsz tenni, nem használtok, akkor add el- a pénzt tedd félre- mert ha így haladtok sajnos szükséged lesz rá.
Mennyire agresszív, kötekedő, verekedős ha részeg? Mennyire kell tőle tartani?
Beszélj őszintén barátnővel, közeli családtaggal, vagy ha egyik sincs, akkor szociális munkással a lakhelyetek közelében- legyen valaki, akit akár éjjel is hívhatsz, azonnal tud segíteni, menni értetek stb.
Ne legyen rá szükség, de biztosítsd be magad.
Irataid, lakáskulcsok, gyerekek iratai mindig legyenek összekészítve, olyan helyen, amit esetleg ő nem talál meg, de te azonnal magadhoz tudod venni őket- ha rád vagy a kislányra támad, fenyegetőzik, nem tudtok pihenni, aludni akkor azonnal tudj indulni.
Kórházi csomagnak álcázva legyen elérhető helyen összerakva kettőtöknek 1-2 napi holmi.
Tudd, hogy ha erőszakosan viselkedik, akkor jogod van rendőrt hívni, 72 órás távoltartást kérhetsz ellene, amit bíróságon 30 napra meghosszabbíthatsz.
Tudom, ezek már extrém esetek, de tudj róla.
Ha segítségre van szükséged:
NANE (Nők a nőkért az erőszak ellen)- keress rá, ingyenes számuk van, tudnak segíteni
A rendőrségen keresztül el tudsz jutni az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Áldozatsegítőkhöz- itt akár ingyenes jogi segítséget, perképviseletet stb. is kaphatsz, ha arra kerül a sor.
Remélem, nem fog, de készülj fel mindenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!