Gyessel vagy gyeddel járok jobban?
Sziasztok! 15 hetes terhes vagyok, most voltam negyedéves nappali tagozatos egyetemen. Nem hagytam ki egy félévet sem, négy éve folyamatosan csinálom, és a következő félévem is aktív. Decemberre várom a babát. Úgy hallottam, hogy ezután is jár a gyed, csak azt nem tudom, hogy mennyi... szóval, hogy jobban megéri-e, mintha a gyest választom.
Havonta átlagosan 15000 Ft ösztöndíjat kapok, nem tudom, ez számít-e.
szia,
Nem igazán van igaza az előttem szólónak.
El lehet dönteni, hogy GYES-t, vagy GYED-et szeretnél kapni.
Nyilván akinek munkaviszonya volt, és viszonylag magas volt a bejelentett jövedelme, az a GYED-et fogja választan.
Azt választod, amelyik többre jön ki.
Az egyetemi tanulmányaid nem tudom mennyire számítana, mert a gyed-et jövedelemből számítják, az előző évi jövedelmed 75%-a naptári napokra lebontva.
A gyes meg egy fix összeg, mindenkinek ugyan annyi , nem tom pontosan, mert én gyed-en vagyok, de valami igen kemény 25 eft körül van.
Első válaszolónak: Igen, lehet, hogy nem volt elég érthető a kérdés. Köszönöm a linkeket, végigolvastam az oldalakat, sajnos az általam keresett info nincs benne. Abban tévedsz, hogy nem lehet választani, ott van a [link] utolsó bekezdésében is, hogy lehet és kell választani a kettő közül, azt, amelyik neked kedvezőbb(mert egyidejűleg ugye nem lehet a kettőt - sajnos).
Igazából azt nem értem, és ez sehol nincs leírva, hogy ha nappalis egyetemista vagyok, tehát nincs jövedelmem (leszámítva azt a havi 10-15 ezer Ft ösztöndíjat, de az úgy tudom, nem is jövedelem), akkor a gyedet egyáltalán hogyan és kinél igényelhetem meg, és hogy a mi esetünkben mi alapján számítják az összeget? (mert mindenhonnan azt hallom, hogy meg lehet igényelni, ha 180 napos nappali hallgatói jogviszonyom van) Vagy lehet, hogy eddig nagyon félreinformálódtam a témával kapcsolatban...?
Második válaszolónak: igen, én is úgy tudom, mint te, hogy lehet választani, sajnos az a gyanúm, hogy nálam inkább a gyes lesz a nyerő.
Azért reménykedek, hogy nekünk is számít valamit a hallgatói jogviszony:), mert a gyes nem túl sok... persze mindenképpen több a semminél.
Második válaszoló vagyok:
Sajna nem tudom, hogy nálad mit vennének alapul a gyad-hez, de gyanítom, hogy a mindenkori minimálbért.
Hát abból nem sokat kapnál havonta az tuti, még pelusra is kevés lenne.
De az anyasági támogatás neked is jár, azt a kincstárban kell igényelni és több mint 50.000,- egyszeri támogatás, ugyanott kell beadni a családi pótlék igénylést is az most 12.200.-
Szia!
Érdekelne, hogy végül hogyan oldódott meg a dolog. Én is hasonló cipőben járok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!