12 hetes terhes vagyok. Az orvos nagy vonalakban elmondta, hogy milyen élelmiszereket mellőzzek. Pl. Nyers-vagy lágy tojás, máj, puha- és penészes sajtok. Ez azt jelenti, hogy nem ehetek sem feta sem mozzarella sajtot?
A lágy sajtokkal az a baj, hogy nem pasztőrizálják a tejet, amiből készítik. Lehetnek benne emiatt komoly betegséget kiváltó kórokozók. Van aki állandóan eszi, és semmi baja nincsen (ez főleg szerencse), de olyan is aki csak egyszer evett, és megbetegedett. Kár kockáztatni szerintem. Ugyanez vonatkozik a többi tiltott dologra is.
Terhesen már nemcsak magadért vagy felelős...
A lágy sajtok baktériumkultúrával készülnek, teljesen higiénikus környezetben..tejszaporító baktériumokkal. Élelmiszerkémia vizsgám részben a lágy sajtokról szólt- A tiltás inkább arra vonatkozik, hogy a legtöbb lágysajt vagy penicillines ( kék vagy zöld penészcsíkok vannak rajta) vagy nemespenésszel együttérlelt sajtok, mint pl a camember..a harmadik lágysajt a rúzzsal érlelt sajt ami tulajdonképpen a pálpusztai és hasonlók.
A Feta nem is igazán sajt, hanem inkább túró..a tejtermelés egészen más részéből készül nyugodtan eheted..a mozzarella pedig gyúrt lágy sajt, de nem olyan mint amilyen a többi , mert a magas zsírtartalma miatt lágy..nyugodtan azt is eheted. Amit leírtam az elején kerüld, mert komoly allergiákat okozhat és a babára nagyon veszélyes lehet..amit a másik válaszoló írt igaz? hogy szerencse kérdése.
A második válaszoló vagyok,
utánanéztem és ezt találtam a neten:
"Kerülendő a lágy sajtok fogyasztása, mint a feta, brie, camambert, kék sajtok. Ezek a sajtok gyakran pasztőrözetlenek, Listeriával fertőzöttek lehetnek. Kemény sajtokat, krémsajtokat, túrót, joghurtot lehet fogyasztani.
Kerülendő a nyers hal, különösen a kagyló és az osztriga." még másokat is említ de azt már nem másoltam be.
Lehet, hogy a baktériumkultúra steril, de a tej, ha nem pasztőrizálják, akkor lehet fertőzött.
Azt is olvastam, hogy a nyers kecsketej, ami egyébként a legegészségesebb tejek egyike, is lehet fertőzött, ha pl. a kecskét fertőzött kullancs csípi meg és ezzel a tej is fertőzött lesz, ha nem forralják fel, és abból készítenek sajtot. Ezért írtam, hogy szerencse annak, aki sokat fogyaszt ezekből, de nem betegszik meg.
Én ettem lágy sajtokat.Már évek óta fogyasztom őket,és a családomban mindenki,de eddig senkinek sem lett semmi baja.
A májat miért kell kerülni?Magas vastartalma miatt az egyik legjobb természetes vasforrás a szervezetnek.Volt időszak a várandósságom alatt,amikor meg voltam veszve a májért.
A nyers húsok és tojás tényleg nem tartoznak a feltétlenül fogyasztandó élelmiszerek közé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!