Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Milyen ártalmai lehetnek az...

Kőhegyi Kitti kérdése:

Milyen ártalmai lehetnek az emelkedett májenzimeknek terhesség alatt? Milyen hatással van a babára és az anyára?

Figyelt kérdés
Mindent elmond az orvos, hogy mennyire veszélyes, meg kórház, de a következményekről semmit...azon kívül hogy korábban szülhetek, mert a májam nem fogja bírni...hát evvel még nem tudom hogy mi bajom lehet vagy a picire milyen fényt vet....
2013. máj. 30. 14:16
 1/2 anonim ***** válasza:

Ezt találtam neked:

Preeklampszia:A terhes nők 5%-ában alakul ki preeklampszia (terhességi toxémia). Ebben a szövődményben a vérnyomás emelkedését fehérjevizelés (proteinuria) kíséri. A preeklampszia rendszerint a 20. terhességi hét és a szülés utáni első hét között alakul ki. Az oka ismeretlen. Gyakoribb az első terhességben, kettes vagy többes ikerterhességben, ha a korábbi terhességben is előfordult, magasvérnyomás-betegségben, érbetegségben, vagy sarlósejtes vérszegénységben. Ugyancsak gyakoribb 15 évesnél fiatalabb leányokban és 35 évesnél idősebb nőkben.

A súlyos preeklampszia egyik fajtája a HELLP-szindróma. Tünetei a következők:

hemolízis (a vörösvértestek szétesése);

emelkedett májenzim értékek, jelezve a májkárosodást;

alacsony vérlemezkeszám, amely csökkenti a véralvadási képességet, növeli a szülés alatti és utáni vérzések kockázatát.

Minden 200. esetben a vérnyomás-emelkedés olyan nagy fokú, hogy görcsrohamok jelentkeznek; ezt eklampsziának nevezik. Az eklampsziás esetek egynegyede a szülés után jelentkezik, általában az első 2-4 napban. Ha nem kezelik azonnal, az eklampszia halálos lehet.

A preeklampszia idő előtti lepényleválást okozhat (abrupció placentae). Preeklampsziás nők gyermekeiben a szülés után közvetlenül kialakuló szövődmények aránya 4-5-szöröse a nem beteg nők gyermekeihez képest. Előfordul, hogy az újszülött kisebb, mert a méhlepény nem működött elég jól, vagy mert korábban jött a világra.

Ha enyhe preeklampszia lép fel a terhesség korai szakában, az otthoni ágynyugalom is elegendő lehet, néhány nőnek azonban rendszeresen kell járnia orvosi ellenőrzésre. Ha a preeklampszia rosszabbodik, a kismamát befektetik a kórházba. Ágynyugalomban állandóan ellenőrzik, amíg a magzat nem elég érett a biztonságos megszületéshez. Vérnyomáscsökkentőkre is szükség van. A szülés előtt néhány órával vénásan magnézium szulfátot adnak a görcsök megelőzése érdekében. Ha a preeklampszia a kiírt időpont közelében fejlődik ki, a szülést általában megindítják, és a gyermek (hüvelyi úton) megszületik.

Amennyiben a preeklampszia súlyos, császármetszést végeznek, mert a világrajövetelnek ez a leggyorsabb módja, hacsak a méhszáj ki nem tágult anynyira, hogy lehetőség van az azonnali hüvelyi szülésre. Ez utóbbi csökkenti az anyai és magzati szövődmények kockázatát. Ha a vérnyomás magas, a vérnyomáscsökkentőket, például hidralazint vagy labetalolt adnak intravénásan a szülés végéig. A HELLP-szindróma kezelése megegyezik a súlyos preeklampsziáéval.

A szülés után a preeklampsziás és az eklampsziás nőket gondos megfigyelés alatt tartják, mivel a szülés utáni 2-4 napban fokozott a görcsroham veszélye. Amint javul az állapotuk, mobilizálják (pl. sétáltatják) őket. A preeklampszia és szövődményeinek súlyosságától függően néhány nappal tovább tarthatják őket a kórházban. Hazatérésüket követően a vérnyomáscsökkentő kezelést esetleg folytatniuk kell. Általában a szülést követően néhány hónapig kéthetente kell járniuk orvosi ellenőrzésre. Vérnyomásuk 6-8 hétig lehet emelkedett. Ha a vérnyomás tovább marad magas, ennek oka valószínűleg független a preeklampsziától.

2013. máj. 30. 21:20
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! Én is keresgéltem a neten,de nem találtam ennyire részletesen.Bár az én esetemben sem fehérje a vizeletben sem magasvérnyomás nem jelentkezett idáig, csak a más enzim értékeim 5*ösek :S Hetente járok laborba, most a gyógyszerek mellett minimálisat emelkedik csak, de nem tudom meddig fogjuk húzni...
2013. jún. 3. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!