Csak engem idegesít a "terhesség" szó?
Ezt mindenkinek ajánlom figyelmébe. :-)
Egyébként engem nem zavar amúgy sem a terhes szó, mert igen, terhet hordok, ami hol édes, hol nem az. Most a 2. terhességem valóban terhes, a 9 hónap alatt nagyon kevés olyan időszak volt amikor nem volt semmi problémám és tudtam volna élvezni ezt az állapotot.
38+3 hkm
Amíg nem vártam kisbabát, engem is irritált ez a szó, zavart, ha valaki ezt használta a környezetemben.
Aztán teherbeestem, és már az első hetekben kezdtem megérteni, hogy talán mégis van némi alapja és létjogosultsága a szónak, igenis "terhes"-nek éreztem magam, amikor egész nap öklendeztem, esténként görcsölt a hasam, iszonyatosan puffadtam..
Azóta vannak újabb kellemetlenségeim, derékfájás, hasfeszülés, keményedés és társai, és amikor ezeket érzem, akkor nem várandósnak, hanem inkább tényleg terhesnek érzem magam, de mindig úgy vagyok vele, hogy elég csak arra gondolnom, hogy júliusban egy kis csöppség kárpótol majd mindenért, és ezért a "jutalomért" ezerszer végigcsinálnám újra.
Egyáltalán nem zavar!Nekem olyan édes mindegy ki hogy mondja,ki hogy értelmezi...
Terhes,várandós,pocakos,állapotos...stb.,egy és ugyanaz,nem kell egyik kifejezésnél sem belelátni feleslegesen semmi negatívot,a lényeg,,hogy gyermeket hord a szíve alatt és pont.
Idézem:
"Kedves Kismamák!
Sajnálom, hogy nem ismerik a terhes szó jelentését. Ez a szó ugyanis nem terhet jelent. Sokkal szebb az eredete. Kazinczy nyelvújítása a tereh ősi magyar szónak, melynek jelentése: térben-időben kiterjedő gyönyörűség pl: “még nézni is tereh..”. Így a terhes nő jelentése: térben-időben kiteljesedő gyönyörűségben lévő.
Üdvözlettel: Dr. C. Molnár Emma"
Engem nem nagyon zavar, mert én is, ahogy a 2. is, inkább édes teherként fogom fel a dolgot, és hát tehernek teher, de szeretem, és élvezem az állapotom, a kislányunkról nem is beszélve. Egyébként a megnevezés számomra mellékes: mondhatom, hogy babás vagyok, pocakos, kismama, várandós, terhes, állapotos, áldott állapotban lévő, bárhogyan is nevezzük: a babámat imádom (a párom is), és egy pillanatig se jelenik meg számunkra ez az állapot negatívumként. A megnevezés, körítés lényegtelen. :)
23 hkm
A terhesség szó a legköznapibb, amit használhatsz a családban, az orvosnál, a munkahelyen, mindenütt. Az "áldott állapot"- nak van valami vallásos színezete, amiről Máriára asszociálunk, aki épp ájtatosan az égre néz, keze a hasán.
a várandóssággal meg az a baj, h kikérheted magadnak, h te nem terhes vagy, hanem várandós, de a boltban bizony terhességi tesztet árulnak, a hasadon terhességi csíkok lesznek, a terheségi toxémia se lesz várandóssági toxémia, és a tgyást se valószínű, h átnevezik vgyásnak.
szóval nekem ez a "terhes vagyok vagy várandós" téma kicsit sz@rral gurigázásnak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!