Mit jelenthet még az alacsony AFP? Aggódnom kéne, vagy megnyugodhatok?
Az AFP 0,68 lett, és egy hét múlva elküldtek újra, akkor már csak 0,62. A dokim beutalt genetikai tanácsadásra, és mellette javasolta, hogy azért csináltassam meg az integrált tesztet (is). A kombinált teszt negatív lett, végül az integrált is. Az uh-n sem látszik semmi. Viszont az integrált teszten is alacsony AFP-t találtak (0,63), habár azt mondták, hogy a többi markerrel együtt ez nem jelent problémát. Akkor mégis miért van ez? Nem vagyok cukros sem.
Mire számíthatok a genetikán? Engedjem a magzatvízvételt, ha esetleg felajánlják?

Szia!
Az afp nem egy tutiszáz vizsgálati érték, ezt több helyen leírták már. Ha uh-n nem látnak semmit és nem nagyon alacsony az érték, szerintem ne aggódj. A magzatvízvételt én azért nem javaslom, mert (bár nincsen róla hivatalos statisztika) de néhány esetben vetélést okoz.

Az alacsony afp kromoszóma rendellenességre utal(hat). Nekem magas volt, ez az, amit főleg uh-val ki lehet zárni. Nekem minden rendbe lett végül.
Azt mondta anno a védőnőm, hogy ha felajánlják a magaztvízvételt, akkor csináltassam meg mindenképp, jobb megnyugodni, mint aggódni még 20 hétig. Én vállaltam volna, de minden rendben lett.

Szia! Nekem az első fiamnál 0.57, a másodiknál 0.49 lett, a kombinált tesztem több tízezres érték, negatív. Én nem aggódom, 2 orvost is megkérdeztem, mindent rendben találtak, az afp megbízhatatlan még akkor is ha időben veszik le, pláne ha néhány nappal korábban v később mint ahogy eredetileg kiszámolták a határértékeket (kb 100 éve). Ha a többi teszted jó (ami 85 ill 95 %os pontosságot ad, ha jól tudom) akkor nem parázz ezen.
Nem véreztél-barnáztál a terhesség alatt? Attól torz lesz az érték.
31 hetes + 22 hós

Tudom, hogy Down-kórra utalhat, azért is mentem el az integrált tesztre. Az állítólag 95 %-ban kiszűri, elég jó negatív értéket kaptam.
Nem barnáztam. Csak azt nem értem még mindig, hogy miért termel a baba kevés AFP-t, ha elvileg nem beteg. Erre semmit nem találtam a neten, pedig már egy csomó helyen rákerestem.

Félreértésben vagy, duplán: az afp-ből 2009 januárjától kivették az afp szűrést, nem nézik benne, tehát az alacsony érték nem utal dawn kórra, hiszen nem is vizsgálják a genetikai központokban. E helyett van a fizetős kombinált ill. integrált teszt, nézz utána, én egy szakmabelitől tudom, aki győrben dolgozik. Második tévedés: nem a babád termel kevés "afp" hanem valószínűleg rossz időben vették le, mert csak néhány napig termel az anyai vér olyan enzimet ami a határértéknek megfelelő, amiből bármire is lehet következtetni! A határérték 0.7, a te eredményed 0.68, ez annyira minimális különbség, hogy tényleg ne izgasd magad rajta. Egy genetikus szó szerint ezt mondta: "az afp-nek önmagában diagnosztikai értéke nincsen, csupán beletartozok a magyar terhesgondozási protokollba, remélem már nem sokáig." Szóval ha a többi eredményed rendben, akkor nincs miért aggódnod! Minden jót!
31 hetes + 22 hónapos

Értem, akkor ezek szerint ez is helyi sajátosságnak számít:( mármit hogy az egyik kórházban aggódnak az alacsony érték miatt a másikban meg a többi vizsgálat a mérvadó.
sajnálom hogy ennyire felidegesítettek, akkor csináltasd meg az amniót az közel 100% os biztonságot ad, de akkor is furcsállom hogy ennyit kihoznak 0.02-es eltérésből.... nekik aztán tudniuk kellene hogy mennyire megbízhatatlan ez a vizsgálat.... és azt is hogy valószínűleg már először is rossz időben vették le (mindenkinél egyénenként változó a jó időpont a peteérés és a megtermékenyülés időpontjának bizonytalansága miatt)és a kombinált teszted nagy arányszámú negatív.... tényleg nem csinálnak a környező országokban afp-t még a szomszédos ausztriában sem....
Mindegy, döntsétek el hogy mi legyen, az idegeskedéssel sokkal többet ártasz mint az amnioval! Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!