Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mit jelenthet még az alacsony...

Mit jelenthet még az alacsony AFP? Aggódnom kéne, vagy megnyugodhatok?

Figyelt kérdés

Az AFP 0,68 lett, és egy hét múlva elküldtek újra, akkor már csak 0,62. A dokim beutalt genetikai tanácsadásra, és mellette javasolta, hogy azért csináltassam meg az integrált tesztet (is). A kombinált teszt negatív lett, végül az integrált is. Az uh-n sem látszik semmi. Viszont az integrált teszten is alacsony AFP-t találtak (0,63), habár azt mondták, hogy a többi markerrel együtt ez nem jelent problémát. Akkor mégis miért van ez? Nem vagyok cukros sem.

Mire számíthatok a genetikán? Engedjem a magzatvízvételt, ha esetleg felajánlják?

2009. szept. 25. 15:40
 1/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Az afp nem egy tutiszáz vizsgálati érték, ezt több helyen leírták már. Ha uh-n nem látnak semmit és nem nagyon alacsony az érték, szerintem ne aggódj. A magzatvízvételt én azért nem javaslom, mert (bár nincsen róla hivatalos statisztika) de néhány esetben vetélést okoz.

2009. szept. 25. 15:47
 2/10 anonim ***** válasza:
Nekem magas volt...ha nagyon aggódsz priv.ban tudok adni egy nagyon jó genetikus elérhetőséget.Minket ő nyugtatott meg.
2009. szept. 25. 15:56
 3/10 anonim ***** válasza:

Az alacsony afp kromoszóma rendellenességre utal(hat). Nekem magas volt, ez az, amit főleg uh-val ki lehet zárni. Nekem minden rendbe lett végül.

Azt mondta anno a védőnőm, hogy ha felajánlják a magaztvízvételt, akkor csináltassam meg mindenképp, jobb megnyugodni, mint aggódni még 20 hétig. Én vállaltam volna, de minden rendben lett.

2009. szept. 25. 17:34
 4/10 anonim ***** válasza:

Szia! Nekem az első fiamnál 0.57, a másodiknál 0.49 lett, a kombinált tesztem több tízezres érték, negatív. Én nem aggódom, 2 orvost is megkérdeztem, mindent rendben találtak, az afp megbízhatatlan még akkor is ha időben veszik le, pláne ha néhány nappal korábban v később mint ahogy eredetileg kiszámolták a határértékeket (kb 100 éve). Ha a többi teszted jó (ami 85 ill 95 %os pontosságot ad, ha jól tudom) akkor nem parázz ezen.

Nem véreztél-barnáztál a terhesség alatt? Attól torz lesz az érték.

31 hetes + 22 hós

2009. szept. 25. 19:20
 5/10 anonim ***** válasza:
ne igedeskedj,azzal többet árthatsz a babának. más országokban már nem is csinálnak apf-et.a kombinált és az integrált negativ.ezek sokkAL MODERNEBBEK MÁR
2009. szept. 25. 20:14
 6/10 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy Down-kórra utalhat, azért is mentem el az integrált tesztre. Az állítólag 95 %-ban kiszűri, elég jó negatív értéket kaptam.

Nem barnáztam. Csak azt nem értem még mindig, hogy miért termel a baba kevés AFP-t, ha elvileg nem beteg. Erre semmit nem találtam a neten, pedig már egy csomó helyen rákerestem.

2009. szept. 25. 22:00
 7/10 anonim ***** válasza:

Félreértésben vagy, duplán: az afp-ből 2009 januárjától kivették az afp szűrést, nem nézik benne, tehát az alacsony érték nem utal dawn kórra, hiszen nem is vizsgálják a genetikai központokban. E helyett van a fizetős kombinált ill. integrált teszt, nézz utána, én egy szakmabelitől tudom, aki győrben dolgozik. Második tévedés: nem a babád termel kevés "afp" hanem valószínűleg rossz időben vették le, mert csak néhány napig termel az anyai vér olyan enzimet ami a határértéknek megfelelő, amiből bármire is lehet következtetni! A határérték 0.7, a te eredményed 0.68, ez annyira minimális különbség, hogy tényleg ne izgasd magad rajta. Egy genetikus szó szerint ezt mondta: "az afp-nek önmagában diagnosztikai értéke nincsen, csupán beletartozok a magyar terhesgondozási protokollba, remélem már nem sokáig." Szóval ha a többi eredményed rendben, akkor nincs miért aggódnod! Minden jót!

31 hetes + 22 hónapos

2009. szept. 26. 07:36
 8/10 anonim ***** válasza:
jaj, a dawn kór szűrést vették ki, nem az afpt, csak még korán van:) csak a velőcső-elzáródásért felelős kromoszóma előfordulási esélyét vizsgálják ez év januárjától.
2009. szept. 26. 07:38
 9/10 A kérdező kommentje:
Akkor az orvosom meg a védőnőm is tévedésben van, ugyanis ők is aggódnak emiatt. Az nem lehet, hogy rosszkor vették le, mivel 3-szor levették, és mind a 3-szor alacsony, holott az idő előrehaladtával nőnie kéne. Csak emiatt aggódom.
2009. szept. 26. 07:56
 10/10 anonim ***** válasza:

Értem, akkor ezek szerint ez is helyi sajátosságnak számít:( mármit hogy az egyik kórházban aggódnak az alacsony érték miatt a másikban meg a többi vizsgálat a mérvadó.

sajnálom hogy ennyire felidegesítettek, akkor csináltasd meg az amniót az közel 100% os biztonságot ad, de akkor is furcsállom hogy ennyit kihoznak 0.02-es eltérésből.... nekik aztán tudniuk kellene hogy mennyire megbízhatatlan ez a vizsgálat.... és azt is hogy valószínűleg már először is rossz időben vették le (mindenkinél egyénenként változó a jó időpont a peteérés és a megtermékenyülés időpontjának bizonytalansága miatt)és a kombinált teszted nagy arányszámú negatív.... tényleg nem csinálnak a környező országokban afp-t még a szomszédos ausztriában sem....

Mindegy, döntsétek el hogy mi legyen, az idegeskedéssel sokkal többet ártasz mint az amnioval! Minden jót!

2009. szept. 26. 08:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!