Hogyan zajlik most Mo-n a terhesgondozás? Tényleg igaz, hogy ha a 12. hétig nem kezdik el, akkor elesik valami támogatástól?
Első vagyok.
Mitől esik el?
Akkor én is elestem valamitől szerinted? 14. héten lett kiskönyvem, előtte a 6. héten voltam dokinál, ott még csak sejthető volt a terhesség, tehát nem bizonyított. 12. heti UH-on minden oké volt, de a dokim csak a 14. héten tudott fogadni, akkor kaptam papírt a kiskönyvhöz is.
Ne haragudj Kedves zalai anyuka, de ezt nem a megye dönti el, hanem a OEP. Ha megvolt a GYED-hez szükséges idő, akkor jár a GYED. Aki észre sem veszi, hogy terhes, az nem kapja meg a neki járó (mert a gyed igen is jár, ha dolgozott a szülés előtt eleget)juttatást? Ez most nem komoly ugye? :)
Mint már írtam, barátnőm 16 hetes volt, mikor dokihoz ment, mert akkor maradt ki neki először. Kapott TGYÁS-t és GYED-et is.
2-es vagyok.
Na, akkor nézzük végig, milyen juttatások járnak/járhatnak:
1. TGYÁS és GYED: munkaviszonyhoz (Biztosított napokhoz) kötődő ellátás, a terhesgondozáshoz semmi köze.
2. GYES: alanyi jogon járó juttatás, semmi köze a terhesgondozáshoz.
3. családi pótlék: alanyi jogon járó jutattás: semmi köze a terhesgondozáshoz.
4. egyszeri anyasági támogatás: 4 alkalommal kell megjelenni terhesgondozáson, teljesen mindegy, hogy a terhesség alatt mikor.
5. családi adókedvezmény: 91. terhességi naptól igényelhető. Aki akkor még nem tudja, hogy terhes, később visszamenőleg igényelheti.
6. babakötvény: alanyi jogon jár
Más juttatás nincs, ezek pedig nem kapcsolódnak a terhesgondozáshoz! Légyszíves ne terjesszetek butaságokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!