Diétáznom kell?
Valószínűleg igen. Doki mit mondott? 7.8 a határérték, nekem pont ennyi volt és diétára fogtak.
Kitartás!
Azonnal állj le bizonyos ételekkel!Azonnal DIÉTA!!!
Kezd el nézni a boltban a termékek cimkéit, és tartsd a diétát!Kemény lesz, de a baba a legfontosabb!
Ha odafigyelsz arra mit-mikor eszel, akkor nem kell dietetikus sem, de kemény lesz az biztos!
Még annyit fűznék hozzá, hogy a vércukormérőt SOS vegyetek olyan 10000.-körül van, plusz a tesztcsíkok, és az a lényege, hogy megméred reggel éhgyomorral, majd reggelizel (de visszafogottan), és egy 1órára rá megszúrod magad, annak az értéke nem lehet 7mmol fölött, csak 7 vagy az alatt!A lényeg, hogy többször egyél de kevesebbet, és figyelni kell a bevitt szénhidrát mennyiségre!Ki kell iktatni néhány dolgot, és ki kell cserélni néhány kaját az étrendedben!pl.TILOS: banán, burgonya, fehérkenyér, rizs, csokoládék, péksütemények, cukros üdítők...stb, minden olyan amiben magas a szénhidrát!Figyeld és taulmányozd a cimkéket a termékeken a boltban, mielőtt megveszed!Viszont nem kell éhezni sem, egyél tejes kiörlésű kiflit, rozsosat, párolt zöldséget, virslit,vékony sonkát, tejet-tejterméket délelőtt TILOS, és későbbi napszakban is csak mértékkel, üdítők helyett ásványvizet(napi 3 liter folyadék minimum), vagy max.olyat amiben 0%-os szénhidrát van, csirkét, csirke mellet, salátákat, gyümölcsöt, de azt sem mindegy, hogy mit, pl.narancsot, mandarint mértékkel,banán TILOS...stb...ha figyelsz az étkezésre, akkor még egy kis édesség is belefér olykor!
Nekem bevált novemberben nekem is 7,7 lett, pedig sosem diétáztam korábban, vékony vagyok, és alig híztam a terhességem alatt, egész életemben azt ettem amit megkívántam, és amit akartam, de nehéz volt betartani, főleg mikor megkívántam egy csokit és rögtön azt számoltam, mennyi lehet benne a szénhidrát, de megérte!Febr.végén megszületett a pici fiam, makk egészségesen mert Ő volt a legfontosabb,(most is) és érte mindent megtennék!
Figyelj oda, kibírod!Sok erőt és kitartást!
4hetes baba anyukája
Igen, diétáznod kell, de ez nem olyan szörnyű mint ahogy hangzik, én eleinte meg sem bírtam enni az előírt szénhidrátmennyiséget, főleg reggel. :-) Napi 160 vagy 180 gramm szénhidrátot fognak előírni (ez kórházanként változik, de általában ha normál súlyú vagy akkor 180, ha túlsúlyos akkor 160), napi 5 vagy 6 étkezésre elosztva, reggeli 7-8 óra között, és az étkezések közt 2,5-3 óra teljen el. Minden étkezésre meghatározott mennyiségű szénhidrátot szabad enned (de annyit meg kell, mert kell a baba fejlődéséhez), és mérned kell majd étkezés után 1 órával a cukrodat (főleg reggel fontos, mert reggel tudja a szervezet legrosszabbul feldolgozni a szénhidrátot, akkor megy fel legjobban a cukorszint), az érték lehetőleg ne menjen 7 fölé. Ha csak 8 lett a terhelésed, akkor ez valószínűleg simán menni fog a diétával, de ahogy halad előre a terhesség, egyre magasabb lesz a cukor is (nekem 33-34 hét körül durvult be leginkább).
Addig is amíg kapsz diétát iktasd ki a finimított lisztet és abból készült dolgokat, cukros dolgokat, és reggel ne igyál tejet (a tejcukor nagyon megemeli a cukorszintet reggel), max. 10-20 ml-t kávéba, és próbáld beállítani magad a napi 5-6 étkezésre, 2,5-3 órás szünetekkel. A gyümölcsökkel is óvatosan, narancs/mandarin/banán/szilva csak mértékkel, de pl. zöld almát ehetsz nyugodtan szinte amennyit akarsz. Röviden ennyi, neten találsz szénhidráttáblázatot, úgyhogy el is kezdhetsz gyakorolni. Nekem így van elosztva a napi 180 gramm ch:
reggeli 30. tízórai 30, ebéd 50, uzsonna 20, vacsora 30, pótvacsora 20, ez picit eltérhet kórházanként, de nagyjából ilyen az elosztás.
3-as azért nem kellene halálra ijeszteni szegényt, ez azért nem ennyire durva ahogy írod (másodszor vagyok terhességi cukros és a sógorom belgyógyász, szóval elég sokat tudok a témáról).
Banán nem tilos, csak mértékkel kell enni, és kell mellé valami lassan felszívódó szénhidrát az étkezésben. Tej sem tilos, mindenkinél egyéni, hogy mennyire viszi fel a vércukort, nekem a 32. hétig még a reggeli tejeskávéval is simán 6 körül volt az 1 órás értékem (pedig a terhelésem rosszabb volt mint a kérdezőé). Rozskenyérben pontosan ugyanannyi szénhidrát van, mint a fehérben, picit lassabb a felszívódása, de igazi alternatíva a szénhidrátcsökkentett pékáru (Glyx, Norbi Update). Valamint Aldiban lehet kapni egy szeletelt előre csomagolt magos kenyérfélét, aminek 100 grammjában 36 g ch van (a legtöbb kenyérfélében 45-55).
Úgyhogy kedves kérdező, ne ijedj meg, a dolog nem ennyire durva. ;-) Egyébként meg attól semmi baja nem lesz a babának ha néhanapján 7 felett van az 1 órás érték (van ahol nem is ezt veszik alapul, hanem azt mondják, hogy 1,5 óra után kell 6,7 alatt lenni), az igazi veszélyt a tartósan magas vércukorszint jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!