Az egyik netes oldalon azt olvastam, hogy májat tilos enni terhesség alatt. Ezek szerint májashurkát sem lehet enni? Nagyon szeretem, de nem szeretnék bajt a babámnak.
Sok májat nem ajánlatos enni, de az nem jeleti azt, hogy egyáltalán nem lehet.
Én a terhességem alatt kétszer feküdtem 3-3 hetet a terhespatológián és majdnem minden nap kaptunk májkrémet.
A-vitamin források:
Élelmiszer Mennyiség Tápérték
Máj 100gramm 26000NE
Sárgarépa átlagos 9500NE
Paraj 1 adag 7800NE
Sütőtök 1 adag 7100NE
Papaya 1db 5700NE
Káposzta 1 adag 4900NE
Brokkoli 1 adag 4100NE
kicsit sokkal több van a májban, mint másban
A-vitamin - csontkinövés, rák
Ez a vitamin is zsírban oldódik, így könnyen felhalmozódik szervezetünkben. Pedig a növekedés, a bőr felépítése vagy a sötétben látás elképzelhetetlen lenne nélküle, hiánya a farkasvakságért is felelős lehet. Törékeny haj és körmök esetén is érdemes megnézni, nincs-e A-vitamin-hiányunk.
Túlzott bevitele viszont nem tesz jót a hajunknak: megvastagszik és megritkul, de a túladagolás tünete lehet a sárgás árnyalatú, esetleg gyulladt bőr, a fejfájás, vagy csontkinövések.
Mivel az állatokat teletömik többek között ezzel a vitaminnal is, sok csirkemáj fogyasztása már veszélyes, terheseknél akár magzatkárosító hatás is előfordulhat, de szintetikusan is túl lehet adagolni, az eredmény pedig akár combnyaktörés is lehet. Koppenhágai tudósok különösen a nem természetes, tehát nem élelmiszereken keresztül történő bevitelnél figyelmeztetnek: sok A- és E-vitamin szedése korábbi halálozást indukálhat, mivel összezavarja a szervezet védelmi rendszerét.
Bizonyíték: nem a levegőbe beszéltem. De mindegy. Nem vitázom. Szakmailag némi közöm van az ételekhez, leírtam a véleményemet, és ennyi. És az sem érdekel, ha csak 0 %- ban hasznos a válaszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!