Angliában jár valami segély újszülötteknek?
Olyasmire gondolok, mint a GYES, meg az egyszeri anyasági támogatás.
20-án költözünk, már megvan a repülőjegy, és ma kiderült, hogy babát várok.
Mire számítsak?
Itt mindent megtalálsz. Elég bonyolult lesz, én kint kezdtem meg a terhességem /5 hónaposan jöttem haza/.
Egy csomó papír kelleni fog, ez a link a frissen érkezőkre vonatkozik:
Szívesen segítek, írj privit. Nekem is össze kell szedni a gondolataim, hogy is volt, szóval, ha tényleg érdekel, akkor írj és megpróbálok segíteni.
Beszélsz angolul?
En 16 hetes kismama vagyok itt Angliaba, habar igaz en mar 4 eve dolgozom, ugyhogy nekem egy kicsit mas a helyzetem, de azert megprobalok neked segiteni. 39 hetig maradhatok itthon a babaval ekkor kezdodik az ugynevezett ‘gyes’. Az elso 6 hetben kapom a fizum 90 % amire rajon meg 80 font havonta a child benefit ( csaladi potlek) es havi 84 font tax credit (ennek nem tudom az otthoni megfelelojet). Ha dolgozni fogsz 26 hetet nallad is ez lesz ha nem fogsz dolgozni a baba elott akkor megkapod a havi 164 fontot ami lehet a te esetetben tobb lesz a ferjed jovedelmetol is fugg. En a 6 het utan kapok tovabbi 33 hetig 123.06 fontot hetente, ami kb. 500 fontnak felel meg havonta + a 164 font ami a child benefit es a tax credit. Ha nem fogsz dolgozni akkor neked az elso 6 hetben is ugyan ez jar. Tehat hogy pontos legyek 39 hetig havi 500+164=664. Utanna sajnos nem jar semmi csak az a havi 164 font. :( Nekem mondjuk mivel dolgoztam lesz 25 nap szabim amit szinten kivehetek amiutan lejar a 39 het, igy tobbet lehetek itthon a babaval. Amint mar irtam a parod keresetetol is fugg majd az egesz mert ha nem fogtok mindketten dolgozni akkor lehet nallatok a tax credit nem csak havi 84 font lesz hanem tobb es lehet a csaladi potlek is emelt lesz. De ha a parod jol fog keresni akkor te is kb erre a 664 fontra szamits 39 heten keresztul. Meg ami mindenkinek jar az a 25 het koruli egy egyszeri juttatas ami 190 font (gyumi meg vitaminpenznek hivjak itt). Ha beleestek a low income (nem tul jol kereso csaladba) akkor kaptok majd kaja jegyeket (voucher) amivel tudok a babanak tejet, gyumit meg zoldseget venni, azt hiszem a kis uveges babakajakra is lefogadjak, tapszerre meg pelusra. Persze ezt is havonta vagy hetente utaljak es nem valami nagy osszeguek a jegyek de jol jon foleg ha az ember osszegyujti egy nagyobb bevasarlashoz. Ezen kivul jar egyszeri anyasagi segely ami 500 font. Sure start maternity grant a neve. Ez csak akkor jar ha nem dolgoztal elotte es nincs nagy keresetetek. A szules elott 11 hettel es a baba 3 hos koraig lehet felvenni. Meg jarnak bizonyos segelyek amik hirtelen nem jutnak eszembe de ezek mind csak akkor ha nem nagy a fizutok. Ami meg mindenkinek jar miutan a vedono igazolta a terhesseged egy kis kartya amivel ingyen vasarolhatsz gyogyszert receptre magadnak meg a babanak es ingyen mehetsz fogaszatra. En eppen most varom a kis kartyam, hogy megerkezzen postan. Ehez a vedono ad egy pairt azt kell kitolteni es elpostazni de van ahol a vedono ki is tolti es elpostazza helyetted.
Boldog babavarst es sok sikert nektek!
11:03-as vagyok
Meg csak annyit szerettem volna irni, hogy a child benfit-et ami havi 80 font es a child tax credit-et ami havi 84 font a baba szuletese utan tudod megigenyelni mert kell hozza majd a szuoetesi anyakonyvi kivonat. Mivel en a kiirt idopont elott kezdem a gyest mert 38 hetig melozom ezert majd utolag fogom megkapni. Ha melozni fogsz elotte akkor a ceged intezi a 123.06 fontot hetente, rajtuk keresztul kapod majd ha nem akkor neked kell megigenyelni es megadni a datumot, hogy mikortol kezdjek neked utalni sajnos nem tudom hova kell pontosan fordulni mert nekem a melohelyem intezi. De azt hiszem a baba szuletese elott 11 hettel lehet a legkorabban kezdeni es innen indul a 39 het.
Köszönöm szépen a válaszaitokat! Rengeteget segítettetek!
Valószínűleg nem fogok dolgozni, mert van egy 2 és fél éves fiunk is, meg angolul sem beszélek túl jól (egyenlőre, de jó a nyelvérzékem).
A férjem vegyészmérnök, elméletileg keresett szakma, és pont most indult be a szezon, szóval remélhetőleg hamar talál munkát.
Egész sok egyébként, kevesebbre számítottam:)
Jó lesz ezt is hozzámondani a baba ténye mellé a férjemnek, mielőtt sokkot kapna:)
Első vagyok. Még annyi jutott eszembe, hogy amint megérkeztek intéznetek kell NI számot, vagyis egy interjún kell majd megjelenjetek, így lesz biztsításod. Enélkül sehová nem tudsz menni.
Majd kelleni fog egy regisztárió a Home Office-nál, ez levelezési úton intézhető. Ezután a háziorvoshoz mész, aki elirányít a védőnőhöz, aki ezer dolgot fog kérdezni, vért vesznek stb. Nődoki nem fog megvizsgálni, kint nincs igazából. Kérdőívet töltenek ki hogyan akarsz szülni, nem ám, mint otthon, hogy itt és így és kész.
Nem egyszerű menet vár rád, még jó, hogy van sok hónap, mire a baba megérkezik.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!