Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » KÉRLEK informáljatok! Lehetség...

KÉRLEK informáljatok! Lehetséges egészséges gyereket szülni epilepsziásan?

Figyelt kérdés
Könnyebb fajta epilepsziám van már 13 éve egy kisebb balesetből.Már azóta szedek gyógyszert,eddig Timonil Retard 150 mg-ot szedtem,pár hete átálltam Trileptalra,amit a neurológusom írt ki,mivel el mondtam neki,megértem az anyaságra és a párommal babát szeretnénk.22 éves vagyok és még mindig vannak rohamaim,de enyhébb kategóriában,nem látványosan.Aggaszt az állapotom,ha teherbeesem,szeretnék egészséges kisbabát szülni.Ezért inkább időben áttértem egy másikra,ami kevésbé károsító és kisebb dózisú ám így is vannak félelmeim.Egészséges életmódot élek,2 hónapja szedek magzatvédő multivitamint is.Tapasztalatokat kérnék hasonló nőktől.KÉRLEK ÍRJATOK,nektek hogy zajlott ez?Előre is nagyon köszönöm ! :)

2013. febr. 5. 14:21
1 2 3
 11/21 coffeez ***** válasza:
92%
Szia! Ismerős körömben is volt ilyen. Nála az volt a probléma,hogy nem minden orvos vállal epilepsziás anyuka terhesgondozást, illetve esetleg a szülésnél lehet komplikáció. Ezért fontos hogy a neurológus és a nőgyógyász összhangban dolgozzon! de természetesen lehet, ez nem kizáró ok :)
2013. márc. 8. 15:50
 12/21 anonim ***** válasza:
89%

Szia!

Sajnos még csak most olvastam a kérdésedet.

Én ugyen nem vagyok epilepsziás, de egy barátnőm az. Neki senki sem mondta, hogy ha gyereket szeretne, akkor szedjen több (napi 2db, 3 mg-os) folsavat. Mikor rákérdezett az orvosnál, ő is csak azt mondta, hogy elég az 1 is. Nos, nem figyelt oda valószínűleg, mert az a babája nagyon beteg lett, rengeteg rendellenessége lett, mint kiderült a 12 hetes UH-on.

Ezek után úgy döntött, másik orvoshoz megy. Na, ő már mnondta neki, hogy tényleg 2-t szedjen, így a 2. gyermeke makk egészségesen született. Természetes úton!

1 szóval természetesen nem ijesztgetni akarlak, mert így is meg vagy ijedve, csak arra szeretnék kilyukadni, hogy lehet, hogy neked is eddig azért nem jött össze a baba, mert vagy be sem tudott ágyazódni a betegsége miatt, vagy korai vetélésed volt, amit észre sem vettél, mert ugyan megfogant a baba, be is ágyazódott, ám mikor meg kell volna jönnie, meg is jött. Ez azért van, mert a gyógyszer elvonja a szervezetből a folsavat (legalábbis az, amit a barátnőm szed, ilyen, sajnos a nevét nem tudom). E miatt kell 2-t szedni. Egyébként egészséges embereknek is lehet 2-t, az a max. adag, tehát biztosan nem ártasz vele, ha 2-t szedsz! És természetesen, ha erre figyelsz, minden rendben lesz, szóval megijedni sem kell! :) Makk egészséges a babája, semmi gond nem volt vele sohasem! Ja, és szoptatja még most is, már elmúlt fél éves. És mint már írtam, természetesen szült, semmi komplikáció nem volt, könnyen érkezett!

Szóval ne aggódj kicsit sem, szedj 3 mg-os folsavat napi 2-t (a barátnőm a magzatvédő vitamin mellett szedte), és minden rendben lesz! Ja, és ne figyelj a nőgyógyászra, ha legyint, és azt mondja, elég az 1, mert nem biztos! Inkább ez esetben kérdezd ki több orvos véleményét!

(Értelemszerűen ha eddig is szedned kellett napi 1 folsavat, akkor pláne 2-t szedj, mert az azt jelenti, hogy azért kellett szedned, mert valóban elvonta a szervezetedből a gyógyszered eddig, így nem csak pótolni kell, hanem most már a baba miatt több is kell.)

Nem tudom, mennyire voltam érthető, kicsit kuszán sikerült megfogalmaznom a mondandómat... :S :) De remélem, mindent értesz! Ha kérdésed van, írj nyugodtan! (Privit is írhatsz, válaszolok!) És ha szeretnéd, megkérdezhetem a barátnőmet is, hogy milyen gyógyszert szed, vagy bármiről, ami érdekel!

Mielőbbi babásodást, és sok-sok egészséges, boldog gyermeket! :)

2013. márc. 8. 16:00
 13/21 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm a tanácsaitokat! :) megnyugtató dolgokat írtok,valóban ilyen esetben fontos az összhang az orvosok között.Kedves utolsó,köszönöm a jókívánságaidat :) és igen,nagyon érthetően leírtad.Én is szedek magzatvédő multivitamint már a negyedik hónapja.Kb.egy hónapja folsavat is szedek napi egyet,de ha nem árt a 2,akkor rátérek.Tudom,hogy a folsav nagyon fontos a magzatnak.Egyenlőre nem akar jönni a picúr,de mindent megteszünk,hogy mihamarabb köztünk legyen! :)
2013. márc. 10. 14:31
 14/21 anonim ***** válasza:
januárban mikor szültem egy epilepsziás anyuka szült császárral.
2013. márc. 29. 12:40
 15/21 anonim ***** válasza:
89%

Az én anyukám is epilepsziás.

3an vagyunk testvérek,makk egészségesek vagyunk.

Semmi bajunk!

Nekem már van egy kislányom is,ő is teljesen egészséges! :)

2013. márc. 29. 12:46
 16/21 A kérdező kommentje:
gratulálok a kislányodhoz:) azt hiszem kielégítő válaszokat kaptam:)
2013. márc. 31. 14:13
 17/21 anonim ***** válasza:
A barátnőmnek az első terhesség alatt jött ki az epilepsziája. Két-három rohama biztos volt a 9 hónap alatt. Egészséges kisbabát szült, majd később újra teherbe esett, az alatt már gyógyszert szedett, de már nem emlékszem, hogy volt-e rohama. Harmadikat már nem vállalna az epilepszia miatt.
2013. ápr. 7. 09:39
 18/21 anonim ***** válasza:
A szülésen kívül a gyereknevelésben nem okoz gondot az epilepszia? Pl. épp a kezedben van a bébi és rádtör egy roham. Nem rosszindulatból kérdezem, hanem tényleg érdekel hogy mit csinálnak ilyenkor az anyukák. Gondolom van rá megoldás, ha több gyereket is simán bevállalnak.
2013. ápr. 7. 18:02
 19/21 A kérdező kommentje:
Kedves 18-as,nem tudom sajnos megválaszolni a kérdésedet,de jó a kérdés.Szerintem fontos,hogy ilyen esetben a neurológus úgy állítsa be a gyógyszerszintet,hogy ne legyenek rohamok,vagy ha mégis vannak,akkor gondolom ösztönösen leteszi a babát,bár nem lehet tudni kiben milyen reakciót vált ki.
2013. ápr. 8. 09:05
 20/21 anonim ***** válasza:
Szia.Nekem is könnyebb fajta epilepsziám van,már több mint tíz éve.Kifejezett nagy rohamom sosem volt,én inkább megérzem,hogy "valami nem stimmel".Sajnos ezért kb.1 évig tartott mire az orvosok rájöttek.Stressz és problémák hatására sajnos nemrégiben erősödtek a tüneteim,ezért a dokim a Depacine crono mellé már Rivotrilt is felírt.Sajnos nagyon elkeseredtem,mert már régóta szeretnénk babát,de én a gyógyszerváltástól már nagyon félek.Egyébként a dokikkal tényleg jobb,ha vigyáz az ember,és inkább maga is utána néz a dolgoknak.Korábbi neurológusom,akihez első perctől jártam,és annyira megbíztam benne,ragaszkodtam hozzá,hogy amikor másik városban praktizált inkább én is utaztam,nagy csalódás ért.Amikor beszéltem neki a baba tervekről azt mondta,hogy depacine mellett nyugodtan teherbe eshetek,erre utána nézek,és azt találom,hogy az egyik legkárosabb a magzatra,és hogy már minden neurológus gyógyszert vált.Mostani orvosom elég körültekintő,már tisztáztuk,hogy Lamictal-t fogok szedni,persze + folsav,és vitamin.Tudom,hogy ezzel nem tudtam segíteni,de legalább tudod,hogy nem vagy egyedül ilyen problémával :)És azért kérdésedre a válasz:Lehet egészséges gyereket szülni epilepsziásan.Már láttam erre példát.És remélem nekünk is sikerülni fog.Bocsi a regényért :)
2013. ápr. 18. 10:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!