Mi tegyek, ha nincs munkaviszonyom?
Azokat a kismamákat kérdezem elsősorban, akiknek nincs jelenleg munkaviszonya, de megvan a 365 nap.
Nekem aug. 14. járt le a határozott idejű munkaviszonyom, úgyhogy most munkanélküli járulékom van mindössze 73 napig.(orvos szerint 4 hetes terhes vagyok) Mit kapok, ha nem lesz munkám?
Már nem értem, hogy mikor mi jár! Magyarország.hu-n is utánanéztem,de nekem nem világos.
Szia!
Hiába van meg a 365 napod, ha aktuálisan nincs munkaviszonyod, akkor nem fog járni sem tgyás, sem gyed, csak a nettó 25eFt-ot gyes (meg persze a családi pótlék).
Egy megoldás van, az pedig a bejelentett munkavégzés. Még pediglen minél hamarabb, mert nálad már úgy számolják az otthon tölthető időt, hogy amennyit az utolsó két évben dolgoztál annyit maradhatsz otthon gyed-en. Vagyis minden egyes munka nélkül töltött napod csökkenti majd az otthonlét idejét.
Sok sikert és boldog babavárást kívánok!
Az utolsó előtti mondatom kicsit félreértelmezhető, inkább átfogalmazom:
Az álláskeresési járadék folyósításának ideje beleszámít, vagyis ha ez alatt a 73 nap alatt találsz munkát (úgy legyen!), akkor nem lesz semmi megszakítás, két évig maradhatsz majd otthon a picivel.
Az álláskereséshez egy jó tanács:
Nem tudom, mi a végzettséged, de ha pl. egy hónapon belül nem találsz munkát, akkor célszerű akármilyen bejelentett munkát elvállalni (persze, amit bírsz majd fizikálisan), mert még a minimálbéres gyed is több, mint a gyes. Arról nem is beszélve, hogy ha lejár a 73 napod, akkor utána még pár napig türelmi idő van, de azt követően magad után kell majd tb-t fizetned, hogy eü. ellátásra egyáltalán jogosult legyél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!