A kézfej és az ujjak zsibbadása reggelente, emelkedett vérnyomás. Elképzelhető, hogy figyelnem kell? 32+6 km.
Vérnyomáscsökkentőt szedek, így 140 körül szokott mozogni. A lábszáramon nem látok különösebb vizesedést, viszont az ujjaim zsibbadnak reggelente és a gyűrűmet már nehezen tudom felhúzni, megmarad a körvonala kb 5 perc után.
Nézessek fehérjét a vizeletben. Ez toxémia gynús lehet? Kezdődhet így? orvoshoz 1 hét múlva van időpontom, akkor tudok vizeletkérő papírt kérni tőle.
Azt tanácsolom hogy mindenképpen menj el a védőnőhöz és nézze meg a fehérjét a vizeletben.
Ha nincs benn akkor az jó.
Mit jelent az hogy 140 körül szokott mozogni? Átlépni a 140-es határt vagy csak megközelíti azt?
És a pered az mennyi? Pulzusod?
Ezek is nagyon fontosak.
Én is vérnyomásgondokkal küzdök, emiatt kiemelten figyel ránk a dokim. És ezért tudom hogy mi a fontos toxémia figyelésekor.
Nekem 2 hetente kell mennem a dokimhoz ahol tüzetesen átnézi a vérnyomás naplómat, és ha valami nem tetszik neki már variálunk a gyógyszereken.
A vizesedés az nem feltétlenül jelzi a toxémiát ( ezt is a dokimtól tudom!!!), mert a terhesek 95%-ára jellemző.
138-155 között mozog a vérnyomásom, a per érték 70-100 között. A pulzus ált 90-100 között. Nekem azt mondta a doki, hogy elég,ha már az egyik érték magas, akkor figyelni kell. Ezért emelte meg 2X1-re a dopegitet és azt mondta, hogy a 138-139 annyira közel van a 140-hez, hogyha tartósan ilyen, az nem jó, de amig nincs fehérje addig nagy baj nincs, viszont 3 hetente küld majd vizeletvizsgálatra.
Egyszerűen csak érdekel, hogyha csökkentő meleltt is 140 körül van, akkor jelezhet e bajt később...
1. vagyok.
Hát.. nem kertelek, igen jelezhet bajt. Épp ezért nem értem a dokidat, hogy miért nem ad még valami vérnyomáscsökkentőt pluszban a dopegyt mellé mert ez nyilvánvalóan nem használ.
Normális szinten kell tartani, de legalább 135 alatt.
Az én dokim azt mondta a per érték az rendkívül fontos, hogy 90 fölé ne menjen.
Szerintem menj el a dokidhoz és addig ne hagyd békén míg nem ad még egy fajta vérnyomáscsökkentőt.
És kerüld a sózott ételeket, a mesterséges ízfokozós ételeket. Igyál sok vizet naponta.
Jövöhéten megyek, viszem a vérnyomásnaplómat, addigra meglesz a vizelet eredménye is. A per érték jóval riktábban megy 90 fölé, mint az első érték 140 fölé.
Neked mennyi szokott igy lenni, hogy több gyogyit szedsz?
Hát nézd, azt tudnod kell rólam hogy én pár évvel ezelőtt voltam várandós.
Nem igazán foglalkozott az orvos velünk. Látta hogy emelkedik a vérnyomásom, hisz a védőnő is mért 140/100-at, de volt hogy 150/100-at.
Annyi volt hogy adott rá cordaflexet 2x1-et.
Semmit nem használt. Már én kísérleteztem itthon mindenfélével hogy lemenjen a vérnyomásom. pl. literszámra ettem a fokhagymakrémlevest stb-t.
Aztán egy alkalommal a védőnőm 160/100-at mért, és azonnal be kellett mennem a kórházba. Már fehérje is volt a vizeletemben. Mire beértem 210/110 lett.
Azonnal infúziót adtak mindkét karomba, nyugtató injekciókat kaptam a combomba. Kb. 6 féle vérnyomáscsökkentő volt az infúziókban. Azt mondták már egy elefántot ki kellett volna ütnie akkora dózisban kapom, nekem mégis alig akart 150 környékére lemenni a vérnyomásom.
Na, nem részletezem. A lényeg annyi, hogy annyira károsodott a méhlepény és nem látta el a funkcióját hogy a babámmal bármikor baj történhetett volna és ezért az azonnali császárt javasolták.
Akkor voltam 25 hetes... Hiába sírtam akkor már, hiába kérleltem a jóistent, vagy bárkit, akkor már nem volt visszaút...
Mindössze pár napot élt az én kis Drágaságom... azt hittem beleőrülök a tudatba hogy elveszítettem.
Sokáig nem akartam babaát, mert csak Őt akartam visszakapni. Aztán ahogy teltek a hónapok, az évek, mégiscsak vágyni kezdtem egy kisbabára.
Persze előtte kivizsgáltattam magam stb. Nem találtak semmit.
Viszont: az orvosommal úgy vágtunk bele hogy nagyon-nagyon szigorú kontroll alatt leszek.
Ahogy megtudtam hogy babát várok, azonnal hívtam. Befektetett a kórházba, mert injekcióznom kell magam a méhlepény jó vérellátottsága miatt és hogy megtanuljam a szurit beadni magamnak. ( mert ő azt mondja aki toxémiás lesz, annak már a legelején a méhlepény "betegen" kezd fejlődni, kis erek elzáródnak, a vér besűrüsödik. Ezért nem tudja a megfelelő funkcióját ellátni és súlyosabb esetben ez akkora terhest ró a szervezetre hogy megemelkedik a vérnyomás- olyan drasztikusan mint anno nálam- és az egész folyamat megállíthatatlan)
A vérnyomásomra eleinte egyféle gyógyszert kellett szednem. De egyszer a pert nem találta tökéletesen jónak, máskor meg a pulzusomat, ezért ma már 3 féle vérnyomáscsökkentőt kell szednem más-más dózisban.
Ezekkel 116-125 között mozog. A per értékem az 70-80 között.
2 hetente látni akar, de ezt én is igénylem.
A védőnőm is egy tündér aranyos, mert minden egyes alkalommal (tehát 2 hetente hozzá is) amikor nézi a vizeletet én olyan vagyok mint aki tiszta dilis, míg az eredményt meg nem tudom, de közben folyton nyugtatgat és próbálja elterelni a figyelmem.
Ne haragudj hogy ilyen hosszú regényt írtam. Csak azt akartam hogy nehogy azt hidd, hogy én itt tudatlanul osztom a tanácsot neked.
Nagyon is tudom hogy a toxémia mivel jár. Sajnos.
Nagyon sajnálom a kisbabádaat, őszintén. És bele sem merek gondolni,mert elfog a sírás....
Nem hittem hogy tudatlanul osztod az észt, azért irtam ki a kérdést, hogy nálam tapasztaltabbak irjanak, pont azért hogy ne legyen baj. Amúgy hol fogsz szülni, és mikor? A fokhagyma jó a vérnyomásra? Csak mert én hetente megeszek majd egy fejjel nyersen, szendvicshez....
Fiad vagy lányod lesz? Nekem fiam, most leszek pár hét múlva 25 éves.
Igen, azt mondják a fokhagyma jó.
Viszont azt mondta az orvosod hogy figyelj oda mit eszel és mit iszol?
Mert amik sósak, vagy ételízesítősek, mesterséges ízfokozós ételek, azok mind-mind emelik a vérnyomást.
Én nem ehetek semmiféle felvágottat, szalámit, kockasajtokat, kenhető sajtokat, májkrémet stb.
Édességeket sem, bár 2 hetente azért néha megeszem 1 kocka csokit...
Semmi üdítő, kizárólag mentes víz, vagy tej.
Sok zöldség, és sok gyümölcs.
Minden ételt sómentesen eszek. Eleinte furcsa volt, de már megszoktam.
Nem tudom hogy milyen nemű a babám, mert olyan kis huncut hogy sohasem mutatta eddig még meg magát.
Amikor 4D-ben néztük akkor is 3-szorosan beszorította a lábai közé a köldökzsinórt hogy csakazért se láthassuk :-)
Szóval nekünk meglepetés.
Szombathelyen fogok szülni.
És te?
Semmi étrendre utalót nem mondott a dokim. Lehet,hogy még nem találta indokoltnak, de mostmár kiváncsi vagyok jövőhéten mit szól a vérnyomásnaplómhoz. Én vegetát nem használok, sózni normál mértékben sózom az ételt, viszont édességet eszek, nem is bírnám,mert a cukrom annyira alacsony,hogy édességrohamok törnek rám minden nap 1-2 alkalommal. Viszont mozgok is, vannak háziállataink, takarítok,jövök-megyek.
Én budapesten szülök,decemberben, már nagyon várom,hogy túl legyek rajta,mert a nagy hasam miatt szörnyen nehéz még a cipőmet is bekötni.
Neked van szülésznőd? Mi nem fogadtunk,mert az orvos is sok pénzt "visz el", de úgy érzem, legalább ennyit meg kell tennem a megnyugvásomért. Azt mondják,hogy nálunk a szülésznők aranyosak, kedvesek.Remélem én is ezt fogo tapasztalni. Te mikor szülsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!