Terhességi cukrosok, hogyan étkeztek?
7:00 reggeli, 20 g lassan felszívódó ch - ez nálam szendvics + zöldség szokott lenni, kenyérnél pedig figyelek arra hogy ha bolti kenyeret veszek, akkor ne legyen benne simaliszt (a legtöbben sajnos van, hiába rozsozs meg korpás, akkor is sima liszt a nagy része)
9:30 tízórai, 25 gramm ch, fele gyors fele lassú - nálam ez valamilyen saját készítésű teljes kiőrlésű lisztes keksz vagy sütemény, palacsinta, esetleg zabpehely
12:15 ebéd, 45 g ch, inkább lassú mint gyors. Köretnek barna rizst, basmati rizst, bulgurt, durum tésztát szoktam enni.
14:45 uzsona, 25 g gyors felszívódású ch, nálam ez szinte mindig gyümölcsjoghurt (natúr joghurt + fagyasztott gyümölcs + édesítőnek pici xilit vagy eritrit)
18:00 vacsora, 40 g lassú felszívódású ch, nálam ez ugyanaz mint a reggeli, csak mennyiségben több
20:30 utóvacsora, 10g ch, ugyanaz szokott lenni mint a tízórai
Ha éhes vagyok két étkezés között, akkor napközben pár szem mandulát vagy törökmogyorót szoktam enni. Ha este vagyok éhes, akkor ezeket már cukrosoknak nem ajánlatos, ilyenkor azt szoktam hogy virsli, mozzarella sajt, zöldség (paprika vagy uborka) - kenyér nélkül. Ha éjjel éhségre ébredek, akkor szintén ilyeneket zabálok fel a hűtőből.
Remélem segítettem :-)
Reggeli: slim kenyer sajt csirkemell sona paprika paradicsom. Maci kv.
tizorai: zabpehely tejjel vagy turo+naturjoghurt+alma+fahej
ebed: rendelek az egeszsegkonyhatol olyat aminek 55alatt van a ch-ja
uzsi: u.a. Mint a tizorai
Vacsora: csirkemell sutve hagymaval. Vagy csirkeporkolt bulgurral.
rizs es krumpli helyett hasznalj bulgurt, fini es akarmennyit eszek nem viszi fel a cukrom. A fahej is jotekony a cukorra azzal megbolondithatod a gyumolcsot. Amit nem eszek egyaltalan: gyumolcs joghurt, szolo, banan, csoki cukorka stb, feher kenyer, peksutemenyek.
sok sikert :)
ja es miota dietazok nem hizok, 29 hetes vagyok es 5,5 kgt hiztam, csak a hasam no. Valoszinuleg nem marad rajtam semmi felesleg. Erdemes lenne esetleg egy dietetikushoz elmenned tanacsert.
Szia!
Ebben sok hasznosságot leírnak, plusz vannak ötletek is:
Nekem az alábbi dolgokkal kellett felhagynom:
- az akár napi 1 kg gyümölcs fogyasztása - ehelyett most napi 1-2 db-ot ehetek csak, szőlőt csak 10-12 szemet.
- napi minimum egy liter tej fogyasztása - ehelyett csak 2-3 dl-t ihatok, azt is csak délután vagy este, mert a reggeli órákban emeli a cukrot
- a joghurtokból nem ehetem a nagy poharasokat, csak egy-egy kicsit, szigorúan számolva a CH értékével.
Én is közeli állapotban vagyok inkább. Ezért nagyon enyhe, 225gr a diétám oly módon, hogy
reggeli 20-25
tízórai 30-40
ebéd 50-60
uzsonna 30-40
vacsora 50-60 --> erre engedélyt kaptam, hogy kettébontsam vacsorára és utóvacsorára, mert ilyenkor szoktam éhes lenni pluszba
Tanácsolták, hogy a fehérlisztet cseréljük le zabpehelylisztre, ami nálam nagyon bevált, szeretem az illatát, és szerintem jobb sűrítő anyag, mint a sima liszt, csak picit lassabban dolgozik, ezért óvatosnak kell lenni vele, mert hajlamos vagyok túlsűríteni vele. :)
Mivel nem olcsó, 600/kg az intersparban, ezért javasolták, hogy kávédarálóval érdemes zabpelyhet darálni, olcsóbb. Most pl a hétvégén az Aldiban lesz akcióban zabpehely, ha jól rémlik olyan max. 200 forintos kg áron. Nekünk sajnos nincs kávédarálónk, de előbb-utóbb beszerzünk, mert ezt zabpehelylisztet meg akarom tartani. Vettem teljes kiőrlésű lisztet is, de még nem használtam semmire.
Cukrot eddig se használtam magamnak, csak édesítőt, diabetikus üdítőt szoktam venni, mert sajnos az ásványvizet szörpivel szeretem. A Piroska málna vált be.
Sajnos a sajtfogyasztásom megnőtt, mióta diétázok. Emiatt pl. az elmúlt öt hétben nem fogytam, hanem 1,7 kg-t híztam. Igaz, hízhattam volna akár 3-4 kg-t is, így tkp a dokim megdícsért, hogy csak ennyi volt.
Tésztát mindig a Lidlben veszek, zöldzacskósat, ami durum - ez a legolcsóbb az összes tészta közül és nagyon jó a minősége is, így azon nem kellett változtatni (már ami a spagettit, csavart és penne tésztát illeti), illetve most felfedeztem az intersparban, hogy van egy csomó levestészta, ami zabból készült, illetve ott kaptunk durum nagykockatésztát.
Kenyeret Ceres Graham kenyeret szoktam venni, mert egy szelet 9,3 CH körül van, és könnyű vele számolni, illetve Abonettet, ami 3 gr CH értékű. Sajnos sokáig ezek se tartanak ki, hiába lassú felszívódásúak. Leglaktatóbbnak a Jókenyér márka Teljes kiőrlésű magos kenyerét tartom - ez után nem leszek éhes, viszont vidéken ehhez csak a Lidlben lehet hozzájutni. Szerencsére fehérkenyeret se sűrűn ettem már évek óta, így ebben sem volt nehéz a teljes kizárás.
Igazából átállni drága, de utána már kb. ugyanannyit költesz az étkezésre.
Fontos, hogy három óránál több ne teljen el az étkezések között - ez számomra nagyon nehéz, délelőtt ritkán vagyok éhes és az időm is mindig elmegy, délután viszont többször vagyok éhes, mint lehet enni.
Csoki: a Kindernek a 4 vagy 8 darabos csokiját szoktam megvenni, és valamelyik étkezésbe beteszem, szigorúan beleszámítva, hogy 1 szelet 6,4 gr CH körül van.
Tkp. egy-két hétig ha írod az étkezésed, egy idő után beáll a fejedben, és tudod Magadtól mit és mennyit egyél.
Nagyon jó még ez a cikk is:
Itt pedig sok az ebéd-vacsoraötlet, nagyon szimpatikus oldal:
Jobb oldalon a 40-50-60 gch cimkék között találod a recepteket. Innen jöttem rá pl, hogy a tojásos lecsó, amit amúgy is imádunk, nagyon jó kis szénhidrátszegény étel.
Szoktam néha csalni. Sajnos imádom a pizzát, 1/8-ad férne bele egy-egy főétkezésbe a 26 centisből... hát... 2-3 hetente azért egy 32 centis vékonytésztájút két napra elosztva megeszek. Sajnos a pizzát tejjel szeretem. Sokkal... Azért ebben már megegyeztem magammal, hogy inkább akkor tea, és a tejet a virslihez eszem. :)
A felvágottaknak nem nagyon van CH értékük, ahogy a húsoknak sem. Ha rántott húsokat eszel, akkor csak zöldséggel ajánlott, ha natúrt vagy pörkölteset eszel, azt lehet egy kevés krumplival vagy rizzsel vagy tésztával enni. Rizsből a barna az ajánlott, nekem nem jött be, így a keveset választottam.
Azt hiszem, elég kimerítően - és talán untatóan írtam...
Ha esetleg vércukorprofilra ítélnek (5 kórházi étkezés, a főétkezések előtt és utána egy órával vérvétel), sétálj sokat az étkezések utáni vérvétel előtt. Fél óra séta egy teljes értéket nyom lefelé. Nálunk ez a vcp ambulánsan történik, tehát délután haza is jöhettem, az uzsonna itthoni volt.
Nekem ebédből és vacsorából ismételnem kellett két nap múlva, előbbi az értéke, a második a vérvétel eredménytelensége miatt. Ekkor engedték, hogy otthon egyek: paradicsomlevest, lecsót graham kenyérrel ettem, és 40 perc séta a kórház. Gyönyörű volt a cukrom utána. Ez arra jó, hogy nem kell rendszeresen, csak 5 hét múlva menni kontrollra. Tehát a diétát tartom, de békén hagynak.
En reggelre ket szelet slim kenyeret eszek, mert az 6-6 szenhidrat. Almabol 1t szoktam a natur joghurt vagy tej melle. Sajnos sokkal tobbet nem lehet, nekem a sok gyumolcs nagyon hianyzik.
En is az elejen nagyon nem ertettem de belerazodsz. Ird mit eszel mert a cukrod es meglatod beall magatol. Most mar nem irom, nem merem, csak ehgyomorra es reggeli utan, a belgyogyasz azt mondta eleg akkor merni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!